סופשבוע נעים אורח/ת
עכשיו בכלוב

מודלים של גבריוּת

זאלופון​(שולט)
לפני 14 שנים • 8 במרץ 2010
זאלופון​(שולט) • 8 במרץ 2010
נילי ונילי כתב/ה:

יש כל כך הרבה סוגים שונים של "גבר", אבל כל כך קל לערער על תפיסת הגבריות של אדם. למה זה? איך זה קורה? מתי אתם מרגישים "לא-גבר"?

אני לא בטוח אם יותר קל לערער את תחושת הגבריות של אדם מאשר את תחושת הנשיות, או שפשוט הערעור הזה יותר דרמטי ופחות יומיומי, בגלל שהמודל שבאופן מסורתי הוצב ל"גבר" הוא יותר דרמטי ופחות יומיומי מזה שהוצב ל"אישה".

היום אולי כבר פחות, אבל עד לא מזמן סרטים, ספרים ובמידה פחותה גם המציאות הציגו מודלים גבריים שדורשים לא מעט עבודה וכישורים: גיבורים מסוקסים שהם הכי חזקים מכולם, מאהבים שרמנטים שיכולים להשיג כל אישה, שליטים דומיננטיים שאיש לא יכול להם, או אפילו סתם בעלי ידי זהב שמסוגלים לתקן כל דבר בבית וגם את האוטו. רוב הגברים, ברוב זמנם, לא צריכים להרביץ לאף אחד, לא מצפים שהבלונדינית-ג'יימס-בונד תזרוק עצמה עליהם ואפילו לא בודקים מה עם הקרבורטור. אבל כשערס קטן דווקא מרביץ להם, אישה ממוצעת דוחה אותם או השכנה נאלצת להסביר להם איך מחליפים צמיג, הניגוד בין הסטראוטיפ לבין המציאות הוא עוצמתי.

לנשים (שוב, בהכללה וכיום במידה הולכת ופוחתת) הוצבו מודלים אחרים: האישה היפהפיה והבדרך כלל די פאסיבית, הכתף החמה שאפשר להתנחם אצלה, עקרת הבית והאמא המופתית וכדומה. בגלל שהם פחות שגיבים ויותר נגישים, ההתנגשות של המודלים האלה עם המציאות היא יותר תכופה, אבל פחות עוצמתית, ובגלל שהיא תכופה פותחו לה גם פתרונות יותר ברורים. הרבה נשים ירגישו עצמן "לא נשיות" אם הרגליים שלהן יהיו שעירות (לגיבורה היפהפיה זה לא היה קורה!), אבל עבור רובן זו לא חוויה מטלטלת, כי זה קורה הרבה, יש לזה פתרון ברור ולא מוקדשת לזה מחשבה יתרה.

אני חושב גם שהגדרת ה"אישה" עברה מהפכה שמרחיבה אותה וכוללת בתוכה מאפיינים ודרכי התנהגות שבעבר היו נחלת ה"גבריות". הגדרת ה"גבר" לא עברה (עדיין?) מהפכה בהיקף דומה, ולכן, אולי, קל יותר לחרוג ממנה.
רפאל
לפני 14 שנים • 8 במרץ 2010
רפאל • 8 במרץ 2010
נילי ונילי כתב/ה:
מוניק וויטיג כתבה "אדם אינו נולד אישה" והתכוונה לכך שאדם נולד אדם ולומד להיות "אישה" או "גבר" במהלך חייו. "אישה" ו"גבר" הן קטגוריות חברתיות שהתרבות מלמדת אותנו. וזה נראה כאילו יש רק שתי קטגוריות כאלו, אבל למעשה יש די הרבה.

יש די הרבה סוגים של "גבר", כמו שיש די הרבה סוגים של "אישה". פתחתי את השרשור עם אלירז וסער כשתי דוגמאות של סוגים שונים של גבריות, אבל אפשר לחשוב על עוד תת-זנים של "גבר". נניח- גבר מאצ'ו, גבר סיסי, ילד טוב ירושלים, גבר שאנטי באנטי מחבק עצים ויש עוד די הרבה. הם כולם מציגים גבריות שונה.


זאלופון כבר אמר את זה. אני אחזור על זה בלשוני:
האמירות שממלאות את השרשור הזה נעות בין המובן מאליו לבין חוסר שחר.
"בני אדם שונים זה מזה". זה מובן מאליו.
"להיות גבר זה לקרוא לעצמך גבר". זה ריק מתוכן.

למושג צריך להיות תוכן אוניברסלי. אחרת אינו משמש כלל כמושג, ואינו מעביר תוכן כאשר אנשים משתמשים בו בשעת דיבור או כתיבה. גם אם גבריות היא קטגורית חברתית, צריך להיות לה תוכן אוניברסלי. אחרת אנחנו מדברים ולא אמרים דבר, סתם משמיעים צלילים או מציירים צורות.

אם אישה מחליטה שמהיום אינה אישה עוד, אלא גבר. מהי משמעות הדבר? מעבר למילה החדשה שמצמידים לה, איזה שינוי מתרחש בעולם? או שמא לא מתרחש שינוי כזה, והכל משחק מילים?האם אדם שמחליף בין נשיות לגבריות הוא כמו אדם שמחליף שם בתעודת הזהות?

בכך שאנחנו אומרים שישנם סוגים שונים של גבריות, עדיין לא התבטלה הגבריות ולא הפכה למיתוס. כדי שיהיו סוגים שונים של גבריות, צריכה להיות גבריות כתכונה שמשותפת לכל הסוגים. העובדה שישנם סוגים שונים של עצים אינה אומרת שאין מושג של עץ, או שהוא מיתוס. 


אני, למשל, לא מביןי מה זה "גבר סיסי".
אני מבין מה זה "זכר סיסי". כלומר, אדם עם גוף של גבר אבל שאינו נוהג כזכר אלא כסיסי.
אבל גבר שהוא סיסי נשמע לי כמו דבר והיפוכו.
הדורבנים​(נשלט)
לפני 14 שנים • 8 במרץ 2010
הדורבנים​(נשלט) • 8 במרץ 2010
רפאל כתב/ה:
שונים של גבריות, עדיין לא התבטלה הגבריות ולא הפכה למיתוס. כדי שיהיו סוגים שונים של גבריות, צריכה להיות גבריות כתכונה שמשותפת לכל הסוגים. העובדה שישנם סוגים שונים של עצים אינה אומרת שאין מושג של עץ, או שהוא מיתוס. 


אני, למשל, לא מביןי מה זה "גבר סיסי".
אני מבין מה זה "זכר סיסי". כלומר, אדם עם גוף של גבר אבל שאינו נוהג כזכר אלא כסיסי.
אבל גבר שהוא סיסי נשמע לי כמו דבר והיפוכו.


נקודה נכונה.
אני הייתי הולך להיבט הרגשי פסיכולוגי - מה המילה "גבר" מרגישה לנו, ומה ה"גבריות" כתכונה משותפת לכל הסוגים משרתת אותנו כחברה.

מכאן, אני חושב ש"גבריות" זו תכונה משותפת לזכרים עם אוסף תכונות אופי שבגללם יש נשים שרוצות בקרבתם או ביחסים איתם. או שיש זכרים אחרים שרוצים להשתוות להם וללמוד מהם. אוסף תכונות האופי הללו נקראות בפינו "תכונות אופי גבריות".
אחרי הגדרה מתימטית זו, ראוי לציין:

א. מן הסתם התכונות הגבריות שונות מחברה לחברה, מעשור לעשור וכו'.
ב. עוד מן הסתם אחד: ישנה הנחה חבויה פה, שקיימות כאלו תכונות, ושאם זכרים יפעלו על פיהם הסיכוי שלהם עם הנקבות יגבר, או שאם נקבה כלשהי תחפש מראש זכר עם תכונות אלו, יהיה לה יותר טוב בחיים. ייתכן שבגלל זה מורטישיה אמרה (ותקני אותי עם אני טועה) שהגדרות קולקטיביות יוצא שכרן בהפסדן, ושעדיף שכל אחד יגדיר את עצמו.


בקיצור, הדיון פחות תפל ממה שהוא נראה.ואני כזכור הייתי הולך על ההגדרה של קיפלינג (לפחות בבית הראשון). ואין כמו אלירז!
צארית​(שולטת)
לפני 14 שנים • 8 במרץ 2010

שאלה מצויינת....

צארית​(שולטת) • 8 במרץ 2010
מה זה גבר.....מה זה באמת?אני יכולה לכתוב פה שעות וימים שלמים ועדיין לא להצליח לענות על זה.
לכן,אענה בשם עצמי בלבד:
גבר זה אחד שהוא מרגיש גבר בלי קשר לידיעה שיש לו זין בין הרגליים.
מה זה להרגיש גבר?כאחת שחונכה בבית מאד מסויים,עבורי גבר זה בן אדם שיודע את המקום שלו בעולם בחברה בין בני אדם ובין נשים בפרט.
גבר זה אדם מלא בכבוד כלפי כל דבר.גבר זה אדם שרואה מעבר להגדרות מתועבות של החברה המערבית כמה שאמור להגדיר אותו כזכר.

בגלל שיש גם הבדל משמעותי בין מה זה גבר עבורי כבן זוג ומה זה גבר עבורי כאדם אתמקד בשני.
שהפמניסטיות מבינינו ילכו לדחוף חציל שניה כי בין גברים ונשים יש הבדל משמעותי.
לגברים יש יכולת ניתוח שונה מאשר לאשה,הם בדרך כלל יותר אנליטיים יותר חדים,גבר עבורי הוא זה שמבין את ההבדל הזה ולא מכליל נשים כבעלות חשיבה נחותה יותר משלו,אלא כמה שזה-חשיבה שונה מאד,מאד מורחבת מאד מפורטט שמתערבבת עם הרבה רבדים של אינסטינקטים(אשר ברובם מכילים הרבה נסיון)ומכילים רגש.גבר שמבין ששוני לא מגדיר טוב ורע אלה זה משהוא.
גברים שלא מחשיבים רגש כחולשה,לא אצל נשים וחשוב מכך לא אצלו ואצל גברים אחרים.
גבר שמסוגל לאהוב אשה והעריך אותה ולסגוד למורכבות המופלאה שיש לכל אחת מאיתנו.

זה בעיקר מה שלדעתי הופך בן תמותה עם זין לגבר.
Morticia
לפני 14 שנים • 9 במרץ 2010
Morticia • 9 במרץ 2010
לא הבנתי למה השתלחת בפמיניזם כדי לומר את מה שאמרת

גם בעיני גבר שרואה רגישות נשית כנחותה ממנו הוא לא כזה מי יודע מה גבר

אבל הוא עדיין גבר

רק לא כל כך אטרקטיבי...

(ויש נשים שדווקא כן ימצאו כזה גבר כאטרקטיבי, לצערי. אני לא בטוחה שהן דוגמא לפמיניסטיות גדולות... אבל זה כאילו גם לא ממש קשור)
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי}
לפני 14 שנים • 9 במרץ 2010
fog כתב/ה:

הערה ליולי: את יודעת שאני מעריך אותך מאוד, אבל לא כלכך אהבתי את התגובה שלך הפעם. אני חושב שהיא נורא מנסה להיות פוליטיקלי קורקט, ואני חושב שבמקרה זה זה חטא קצת לעצם הדיון, שהוא "קלוקל" במהותו...(:, ואיך את יכולה לאהוב אנשי מערות?!?! איכסה.


צר לי. אני יודעת שככה זה נשמע. מה לעשות שבמקרה זו גם הדעה שלי. ככה יצא icon_smile.gif
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי}
לפני 14 שנים • 9 במרץ 2010
אהבתי את התשובות של זאלו, של מורטישה ושל רפאל, לכל אורך השרשור.

הנה, בהמשך לביקורת, תגובה פחות תמציתית וקלילה:

מה ההבדל בין זכר לגבר? כולנו יודעים ומסכימים מה זה זכר, ועד שלא באו טרנסים/יות ודיברו על נפש גברית בגוף נשי ולהיפך - לא היה שום צורך לראות הבדל בין מין למגדר. על מנת לאפשר להם להגדיר את עצמם איך שבא להם ולהתקבל על ידי החברה - זרמנו עם זה. הפרדנו בין מין למגדר.
המשמעות המקורית של "גבר" אמורה הייתה להיות "זכר בוגר" כמו שילד הוא זכר צעיר (במין האדם, מן הסתם).

כשאני מנסה לענות על השאלה הזאת נדמה לי שאני מנסה להתאים את עצמי לתפיסה של קבוצת אוכלוסיה שאין לי שום כלים להבין. אין לי שמץ של מושג איך ההרגשה ואני לא מצליחה לדמיין את זה. אני באופן אישי לא מסוגלת בשום פנים ואופן להפריד בין היותי אשה לבין הגוף הנשי שלי. אני לא יכולה לנתק את הנפש מהגוף. הם קשורים ורלוונטים זה לזה.

נדמה לי, שבשביל להרגיש ככה, "אשה בגוף של גבר" - צריך דווקא להיות נתון לתפיסה מאד סטיגמתית של נשיות וגבריות. כיוון ש"להתנהג כמו אשה" - זכור לי בבירור שאמא שלי *לימדה* אותי לעשות את זה. היא לימדה אותי לקחת את הגוף הנשי שלי ואת ההתנהגות שלי וליצור איזו התאמה ביניהם, בשביל שארגיש נוח עם עצמי. גם החברה מלמדת. הייתי ילדה, ועם הזמן והנסיון וההתבוננות העצמית וההתפתחות, הפכתי לאשה. זה תהליך כזה שמובן מאליו לרובנו. אני לא מבינה איך אפשר "להרגיש כמו אשה" מבלי להחזיק ברעיון ברור ומוגדר של מהי אשה ומהי גבר. רובנו אכן מרגישים קשר הדוק בין המין שלנו לבין המגדר ומתקשים להפריד ביניהם.

העניין הוא שאני יכולה לחוש צורך לעשות כל מיני דברים, כמו ללבוש בגדי גברים, לחזר אחר נשים ולא יודעת מה עוד, ואף אחד מהם לא יגרום לי לחשוב לעצמי שאני גבר. אני תמיד אשה בעיני עצמי. אני יכולה גם לחוש קנאת פין ועדיין לראות עצמי כאשה. אני יכולה לקנא בבן זוגי על כך שהוא חודר ואני נחדרת, אני יכולה לחוש דחף עצום לחדור אליו ולבקש לעצמי תחליפי זין על מנת לאפשר לעצמי לעשות את זה, ועדיין אקרא לעצמי אשה. כי אני נקבה. אני לא יכולה להיות משהו אחר. כי נולדתי עם הכוס הזה, אני חיה איתו כבר 24 שנים, התרגלתי אליו, אני לא מסוגלת לדמיין את החיים בלעדיו, וחלק ניכר מהתחושות שאני משייכת לנפש שלי, קשורות בכך שיש לי אותו.

אז מה זה גבר: אני אפילו לא מסכימה עם התשובות של מקבי. להגדרות האלה אין משמעות.

אתם מנסים לענות על שאלה לשונית בכלים פסיכולוגיים.
ההפרדה בין מין למגדר היא לא טבעית בעיני, ונוצרה רק בשביל לתת זכות קיום למיעוט שרובנו לא מבינים. אל תבינו אותי לא נכון - אני לא חושבת שיש מקום לשיפוט ודה-לגיטימציה של המיעוט הזה. זכותו של כל אחד לעשות בחייו ובגופו כל שיעלה על דעתו. אני פשוט לא חושבת שעל מנת לתת לגיטימציה, צריך להגדיר מחדש חלק מהמילים במילון.
אולי עדיף לא להמציא הפרדות מלאכותיות, הגם במחיר היוותרות תופעה שאינה מובנת לנו?
כי זה נראה לי קצת מגוחך, ליצור בכח הגדרות לא ברורות ולא אינטואיטיביות, בשביל למפות ולהגדיר משהו שלא ברור לנו ולא ניתן לנו להבנה אינטואיטיבית?

מודלים של גבריות? עזבו אותי באמא'שכם. מי שצריך להגדיר דברים בשביל להתמודד איתם, בעיה שלו. אולי נפסיק לנסות להכניס אחד את השני לקופסאות?
Bloody
לפני 14 שנים • 9 במרץ 2010
Bloody • 9 במרץ 2010
יולי Yuli כתב/ה:
אולי נפסיק לנסות להכניס אחד את השני לקופסאות?

למה? אני דווקא בעד לשים אותך בקופסה icon_smile.gif
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי}
לפני 14 שנים • 9 במרץ 2010
Bloody כתב/ה:
יולי Yuli כתב/ה:
אולי נפסיק לנסות להכניס אחד את השני לקופסאות?

למה? אני דווקא בעד לשים אותך בקופסה icon_smile.gif


icon_lol.gif
בריז'יט​(אחרת)
לפני 14 שנים • 9 במרץ 2010

זה תלוי בצורך .....

בריז'יט​(אחרת) • 9 במרץ 2010
יש גברים שכשאני פוגשת אותם/בהם עובר בי חוט החרמנות מלמעלה עד למטה וכל מחשבותיי ורצונותיי ממוקדים באותו חוט.

יש גברים שמעוררים בי כמיהה להתכרבלות, לזוגיות, לביחד וכן ... גם ל"חוט" ההוא מהמשפט הראשון אבל אחרת ......

שניהם גברים בעיני אלא שהם כל כך שונים הן במראה (בדרך כלל) והן בהתנהגות. icon_rolleyes.gif