Demi |
לפני 20 שנים •
16 ביוני 2004
הגיגים מבית היוצר של דמי - גזענות
לפני 20 שנים •
16 ביוני 2004
Demi • 16 ביוני 2004
לאור "שעורריה" מינורית ביותר שהתרחשה כאן בפורום הזה... חשבתי קצת על עניין הגזענות.
דברים קשים אני הולך להגיד, יהיו כאלו שיקפצו - חכו, תחשבו קצת לפני שתגיבו. גזען אני לא, אבל דיעה בעניין יש לי, ואולי הגיע הזמן לשים את האצבע על מה כן גזענות ומה לא! לצורך העניין אם חברה שצריכה מתאמת פגישות עם עולים מרוסיה מכיוון שהשוק שלהם הוא בעיקר עולים מרוסיה מפרסמת מודעה בלוח דרושים... ושם כותבים - מישהי דוברת רוסית, הרי ברור שלא יכתבו - מישהי ממוצא רוסי, או אולי - סלווית ישארלית, אבל ברור לכולם שככל הנראה הכוונה היא לעולה חדשה מרוסיה ומכאן - האם יש כאן גזענות? ומה אם תהיה תימניה דוברת רוסית... אפילו ברמת שפת אם.. האם לעולה מרוסיה לא תהיה עדיפות ברורה על התימניה? (הכרת מנהגים, יכולת ליצור שיחת חולין קלה, יכולת להתחבר עם הלקוחות.. וכו). גזענות? ממש לא, עסקים נטו. תרשו לי להשוות את זה למלכה שיש לה פטיש גרוזינים, והיא מחפשת עבד גרוזיני..... גזענות? לא, פטיש נטו! בנוסף יש מנהגים, מבטא (שכן, מגיע מהבית ומההורים ומאולי שפה זרה שהילד לומד לדבר), מאכלים, חגים מסורתיים, ועוד... האם אין הדברים הללו עשויים להפריע לאנשים מסויימים? או להיפך, אנשים אחרים עשויים להתלהב מאותם הבדליים. ולכן, פסילה של בן זוג על הרקע הזה זה לא גזענות, זה עניין שונה לחלוטין, זה עניין של - האם זה מתאים לי או שאולי לא. קללות ובדיחות עדתיות: לא פעם שמעתי אנשים אומרים - לך ליים תשתזף, שיוווווווו איזה רגליים לבנות יש לך.... האם זה גזענות? ממש לא, זה פשוט קושי של אנשים מסוימים לעמוד על ההבדלים שקיימים בינם, או בין מה שהם מכירים מהבית לבין אנשים אחרים. ומה אם מישהו מעדות המזרח אומר - יאשכנזי מאנייק... האם זה גזענות? עכשיו אנחנו במצב בעייתי, האם זאת הכללה של האשכנזים או אולי ספציפית לגבי המאנייק שהוא גם במקרה אשכנזי? ואם אשכנזי אומר - ישחור מאנייאק... האם זאת גזענות? העובדות הן שיוצאי עדות המזרח טוענים לגזענות, האם הם לא גזענים? העובדה היא שלכושי מותר לקרוא לכושי - ניגרו, וכושי יכול לקרוא ללבן - אשכנזי, אבל אם לבן יעז לומר משהו שקשור לעדה או לשחור... מייד הוא יואשם בגזענות. גזענות זה הכללה על רקע עדתי גזענת זה הפלייה במקום כל שהוא על רקע עדתי אבל, זה שאדם לא מתחבר עם מנהגים או צורת דיבור שמאפיינת עדה מסויימת, זה עוד לא גזענות - זה פשוט טעם אישי. ולכן, היו זהירים מאוד לפני שתשתמשו במילה הזאת - גזענות, מאוד זהירים. |
|
מאיה(נשלטת) |
לפני 20 שנים •
16 ביוני 2004
לפני 20 שנים •
16 ביוני 2004
מאיה(נשלטת) • 16 ביוני 2004
אני חושבת שהבעיה היא פשוט סמנטיקה.
אנחנו רגילים שמושג גזענות זה משהו רע , לכן כאשר אומרים גזען זה על דרך שלילה. אבל אם מסתכלים על זה כמו שאתה אמרת : הכללה על רקע גזעני , זה לא בהכרח חייב להיות רע , אבל זה כן גזעני ובמקרה כזה גזעני זה לא מילת גנאי. אפליה לרעה זו גזענות רעה , אפליה של העדפה אישית זה עדיין גזענות , כי זה עדיין מדבר על הכלללת גזע מסויים , אבל יכול להיות גם העדפה. בשנים מדובר על גזענות. משני הכיוונים של המילה. השאלה היא איך מציגים את זה ואיך אומרים את זה. |
|
Demi |
לפני 20 שנים •
16 ביוני 2004
לפני 20 שנים •
16 ביוני 2004
Demi • 16 ביוני 2004
מאיה אמרת דברי טעם רק שסיבכת אותנו, כי גזענות תמיד התקשר לנו באופן אינטואטיבי כדבר רע
מה תגידי על אדם שרק נשים נורדיות עושות לו את זה בקטע אירוטי, אבל בכל שאר תחומי החיים הוא בכלל לא מתיחס להבדלים העדתיים, האם הוא יהיה לצורך העניין גזען אירוטי במובן החיובי של המילה? |
|
עקשנית(נשלטת) |
לפני 20 שנים •
17 ביוני 2004
לפני 20 שנים •
17 ביוני 2004
עקשנית(נשלטת) • 17 ביוני 2004
דמי, יש הרבה הבדל כמו שאמרת בין העדפה לבין גזענות.
אבל, גם כמו שקרה במיני שערוריה פה בפורום, מה שהפריע זה שלמרות שאולי מדובר בהעדפה, האדם לא נשפט לפי איך שהוא אלא לפי זה שהוא מזרחי. מה זה לא מתחבר עם המנהגים של העדה או צורת הדיבור? לצורך העניין לאותו מקרה בכלל לא טרחה לברר זאת... שמעה מזרחי חתכה! כבר מזמן הדור שלנו לא נושא תמיד את אותות העדה שלו מבחינת דיבור ומנהגים כדי שרק מזה שאני אגיד שאני מזרחייה ישללו אותי. גזענות זו שפיטה של האדם לפי עדתו, מוצאו, ולא לפי התכונות האישיות שלו. העדפה? אחלה אין לי בעיה עם זה, אבל לצורך העניין לאותו מקרה... יש היום סופר מזרחים שנראים בדיוק כמו אשכנזים , לבנים לחלוטין בלי שום סימן עדתי וההפך... לא ביררת אם אכן הוא כזה לפי ההעדפות - גזענות נטו. גם נשמע כאילו יש חשש להשתמש במילה, תהיה מציאותי, זה קיים וגמרנו. זה בכלל לא מפתיע. |
|
Demi |
לפני 20 שנים •
17 ביוני 2004
לפני 20 שנים •
17 ביוני 2004
Demi • 17 ביוני 2004
עקשנית, לגבי המקרה ההוא תראי דבר פשוט, למשל בואי ונעשה עכשיו ראיון לעבד:
אתה גר בצפון? - לא - נפסל אתה מלקק רגליים? - לא - נפסל אתה רווק? - לא - נפסל אתה פנוי בימי חמישי אחה"צ? - לא - נפסל אתה תצתרך להתגלח (כן כן למטה), מה? לא מתאים לך? - לא - נפסל אני ארצה בעתיד לשלב אותך עם עוד גבר... לא מתאים? - לא - נפסל יש לך צבע עור שחור/לבן? - לא - נפסל תראי, כנסי פעם לצאטים בכינוי של עבד, תשלחי כמה הודעות למלכות ותראי את התגובות, מלכות משום מה מרשות לעצמן לפסול חופשי על ימין ועל שמאל, מה זה אומר עליהן.... לזה אני כבר לא נכנס, אבל זה לא גזענות, ואם זה גזענות אז כפי שאמרה מאיה - זאת גזענות שלא במובן השלילי של המילה מכיוון שזה מיוחס לטעם אישי. מעבר לטעם אישי, אם אדם גזען במובן השלילי של המילה אז אין לנו מה לעשות עם זה, זאת זכותו להיות כזה. מה, אשכנזים לא נפסלו בגלל שהם לבנים? אני בטוח שכן, רק שמה - אשכנזים בד"כ לא מתרגשים מזה בעוד שיוצאי עדות המזרח כן. וזאת נקודה חשובה. |
|
עקשנית(נשלטת) |
לפני 20 שנים •
17 ביוני 2004
לפני 20 שנים •
17 ביוני 2004
עקשנית(נשלטת) • 17 ביוני 2004
דמי, אנחנו מדברים על אותו דבר.
כל הראיון עבד הזה שלך הוא לגיטימי - אם יש למישהי/ו העדפה של צבע עור זה יופי, שיבושם לכולם זה לגמרי לגמרי בסדר. אבל אם היא הייתה שואלת מזרחי כן או לא- זה משו אחר. בכל אופן מה שזה אומר עליהן ממש לא משנה לי . אם אדם גזען מה אפשר לעשות? כלום. התכוונתי בעיקר לזה שמישו מזרחי לא אומר בהכרח שיש לו צבע עור מסוים, לא חסר לי חברות מזרחיות יותר לבנות מלבנות, זה לא אומר שדווקא המנהגים שלו והדרך שהוא מדבר בה הם מזרחיות ועוד. לא כולנו מדברים בע' וח' (שלא כמוני) וההפך, מה אין אשכנזים כהים? בקשר לזה שאשכנזים לא מתרגשים מזה, כי הם חווים את זה פחות אם בכלל. אני נתקלתי בזה לפחות פעם אחת בחיי בתנאי קבלה לתיכון גבוה למשל בי-ם שמקבלים שם בנות מזרחיות באחוזים מסוימים ובלי בושה הם גם אומרים את זה... זה רק דוגמא. לא חסר דוגמאות... אם נדרשנו לאפליה מתקנת במדינה במוסדות מסוימים בקשר לנושא הזה סימן שהוא קיים. ובאחוזים גבוהים יותר אצלינו המזרחים. מתרגשת? ממש לא. אבל להגיד שזה לא קיים, זה לא נכון. לסיכומו של דבריי לשאול לצבע עור זה אחלה, לשאול למוצא ולהסיק מזה מה אתה ומי אתה זה לא אחלה בכלל. |
|
Demi |
לפני 20 שנים •
17 ביוני 2004
לפני 20 שנים •
17 ביוני 2004
Demi • 17 ביוני 2004
עקשנית כתב/ה: לסיכומו של דבריי לשאול לצבע עור זה אחלה, לשאול למוצא ולהסיק מזה מה אתה ומי אתה זה לא אחלה בכלל.
אז אנשים צריכים לדעת לשאול את השאלות הנכונות |
|