סופשבוע נעים אורח/ת
עכשיו בכלוב

בעיות פרקטיות בדירוג הציוד וגישות מתמטיות רלוונטיות

Ronnie sm​(שולט)
לפני 10 שנים • 19 באוק׳ 2014

בעיות פרקטיות בדירוג הציוד וגישות מתמטיות רלוונטיות

Ronnie sm​(שולט) • 19 באוק׳ 2014
עם התרחבות אוסף כלי המשחית (תמונה בפרופיל) התלונן הקורבן שלא ניתן יותר לדרג אותם בצורה טובה וזאת למרות התעקשותי לבדיקות חוזרות ונשנות כדי להגיע לקונצנזוס.

בצר לו פנה הקורבן להסבר הלקוח מעולמו האקדמי המובא כאן ללא צנזור (ורק תהיה נוגה על השימושים שאנו עושים בסוף היום בהשכלה שנרכשה בעמל כה רב..):

"במתמטיקה (בתחום המוכר כתורת הקבוצות) מבחינים בכמה מושגים שונים של סדר. שניים מהחשובים בהם הם סדר מלא וסדר חלקי.

סדר מלא (או סדר לינארי) הוא הכללה של סידור חפצים בטור, כך שלכל אחד נקבע מספר, ואפשר תמיד לדעת מה נמצא לפני מה.

למשל, נניח שיש לנו קבוצה של שוטי רצועות. אנחנו יכולים לסדר אותם לפי מספר הרצועות, מהקטן לגדול. שוט של רצועה אחת יהיה ראשון, אחריו שוט של שתי רצועות, שוט של תשע רצועות יהיה לפני שוט של עשר רצועות, וכן הלאה. אם יש לנו (למשל) שלושה שוטים של חמש רצועות, נשים את שלושתם ביחד.

או נניח שיש לנו קבוצה של חגורות עור. נוכל לסדר אותן לפי העובי, או אולי לפי הרוחב, ואין לנו שום בעיה לסדר אותן בטור ולדעת מה המקום הנכון של כל אחת מהן - פשוט נמדוד את העובי, והחגורה הדקה תהיה תמיד לפני העבה יותר.

סדר חלקי הוא הכללה של סידור חפצים שבו אנחנו לא תמיד יודעים מה נמצא לפני מה.

למשל, ניקח מתנדב, נקשור אותו לצלב, ונבקש ממנו לדרג קבוצה של צעצועים, והפעם הדירוג הוא לא לפי מאפיינים אובייקטיביים שניתן למדוד ולייחס להם מספר (מספר הרצועות, העובי), אלא לפי עצמת הכאב. ייתכן שכאשר נציג בפניו שני שוטים, או שני קיינים, או שני מחבטים, וניתן לו להתנסות כמה פעמים בכל אחד מהם, הוא יוכל לקבוע בהחלטיות איזה מהם גורם לכאב חזק יותר. לעומת זאת, ייתכן שהוא לא יצליח להכריע בין קיין לחגורת עור. ההבדל ביניהם הוא איכותי - כל אחד גורם לתחושה שונה - והם לא ניתנים להבחנה לפי קריטריון כמותי - עצמת הכאב.

במצב כזה נוכל לקבל מערכת של דירוגים חלקיים. למשל, ייתכן ששוט רצועות עדין ייקבע כחלש ביותר. חזקים ממנו יהיו הקיינים והחגורות. חזק מכולם יהיה מחבט הגומי. את הקיינים הוא עשוי לסדר לפי העובי, וכך גם את החגורות, כך שהקיין העבה חזק מהקיין הדק, והחגורה העבה חזקה מהחגורה הדקה, אך הוא לא יצליח להשוות קיין לחגורה. ואולי יתברר שאמנם אי אפשר להשוות את הקיין הדק לחגורה הדקה ואת הקיין העבה לחגורה העבה, אבל אפשר להשוות ולקבוע שהחגורה העבה חזקה יותר מן הקיין הדק.

מערכת מהצורה הזאת, שבה לא בהכרח אפשר להשוות כל דבר לכל דבר (צעצועים מסוגים שונים לא תמיד ניתנים להשוואה), אך אפשר להבחין בדברים שהם יותר חזקים מאחרים (בדוגמה הזאת מחבט הגומי חזק יותר מכל קיין ומכל חגורה, גם אם לא בהכרח אפשר להשוות כל קיין לכל חגורה), מדגימה יחס סדר חלקי (כפוף לקיום של כמה דרישות מתמטיות פורמליות, שלא ניכנס אליהן כאן)."

אז זה שכנע אתכם שצריך לשנות מתודולוגיה ?
אותי לא ((:
    התגובה האהובה בשרשור
קניבל רגשות
לפני 10 שנים • 19 באוק׳ 2014
קניבל רגשות • 19 באוק׳ 2014
בעיה מעניינת.

הייתי פותר אותה בעזרת זווית אחרת של הדברים, בכך שאני מדרג את הכלים לכמה סיווגים:
שלב המכה
שלב השרפה
שלב הסימנים

כך תוכל להשוות בדירוג בעזרתו של המתנדב. למרות שלכל מתנדב יהיה, אני מניח, דירוג קצת שונה. כך שסעיף הרציונל נכלל בשיטת הבדיקה.

לדוגמה, רצית להשוות בין קיין לחגורה, אז נגיד וקבע לך המתנדב כי:
חגורה- מכה: 8, שרפה: 6, סימנים: 4.
קיין- מכה: 10, שרפה: 8, סימנים: 5.
פשוט תעשה ממוצע, ונגמר הסיפור.
Dan_Kap​(שולט){f,yt,D,תכ}
לפני 10 שנים • 26 באוק׳ 2014

אכן, בעייה

Dan_Kap​(שולט){f,yt,D,תכ} • 26 באוק׳ 2014
אני בטוח שאפשר לבצע מחקר שיאפשר לנו להגיע לפםונקציה שתאפשר מיפוי של Figure of merit לכל צעצוע.

יש מתנדבותים להשתתפות במחקר היסודי, המעמיק והמרחיב?
icon_twisted.gif
טיולים ראשונים​(שולטת){Artemis p}
לפני 10 שנים • 27 באוק׳ 2014
צריך לקחת בחשבון שמי שמפעיל את הצעצועים משתמש כל פעם בכוח שונה
זווית שונה ומיקום שונה
מה גם שכל מכה משפיעה על התגובה של המכה הבאה בתור והקודמת
לכן כדי לקבוע בדיוק צריך מכונה שתיתן מכה בדיוק באותה זוית ובדיוק באותו מיקום למשך זמן זהה
בנוסף צריך להיות זמן החלמה זהה ומספיק בין הצעצועים
ולאחר כל צעצוע לכמת את הכאב למספר כלשהו

ובואו לא נדבר על זה שבכל יום במחזור הורמונלי יש לגוף תגובה שונה לכאב.
בהצלחה (: