ענני בראשית{התגשמתי} |
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
ענני בראשית{התגשמתי} • 5 בינו׳ 2021
ברייה כתב/ה: עננית כתב/ה: אני גם אתקן ואגיד שהחלבון שהחיסון מכיל ממש לא קשור בשום דרך שהיא לנגיף.
החיסון אינו מכיל חלבון, אלא מחולל חלבון נגיפי שיופרש בגוף באופן טבעי לאחר קבלת החיסון. החלבון אינו חלבון נגיפי. זה חומר. לא נגיף. אבל עזבי. |
|
דרקן ראהל(נשלט){מית} |
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
Re: מה נטרק עם אנשים??
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
דרקן ראהל(נשלט){מית} • 5 בינו׳ 2021
עננית כתב/ה: תקשיב, לקונספירציות אני לא מאמין, אני מאמין למדע ולעובדות. העובדה היא ש1. יש מכרה שלי שקיבלה תגובה ממש חריפה והזויה לחיסון, שכללה חום, כאבים חריפים בשריר שאליו הוזרק, חולשה ועוד. ומצד שני היא אדם נוירוטי ואקצנטרי וחרדתי בטירוף (היא בעצם סוגשל אני בגרסה יותר צפונבונית). מצד אחד, החיסון לא מכיל אף לא גרם של חיידק אלא מולקולה שדומה (אך אינה זהה) לחיידק, שעושה תהליך שמעורר את מערכת החיסון לעבוד, כך שכשאשר יגיע החיידק (לא עלינו, טפו) הגוף כבר יהיה "מתורגל" וידע להתגונן ממנו מצד שני, אם טכנולוגית ה- mRNA (הרעיון הזה של המולקולה שתיארתי למעלה) קיימת כבר טיפה יותר מעשור, וניסו אותה ככ הרבה, למה היא מעולם לא הבשילה לכדי חיסון מגובש, עד לרגע הקורונה? מה חסר שם? מצד אחד, החיסון מוכרז כבטוח לשימוש מצד שני יש 10% שקובעים שהוא קצת לא. האם אני אבחר להתחסן כרגע? מצד אחד, לא, כי אני רוצה להתעמק עוד קצת במידע ולא הספקתי, ואני גם ככה מבודד רוב הזמן, כך שמה לי ולזה (וגם אני סובל.ת מפוביה אדירה ממחטים) מצד שני, אני אטרח לקרוא, לשאול, לחקור ולהתעמק כמה שאני יכול.ה עד שאבין על מה מדובר. אני חושב.ת שמה שקורה הוא שאנשים לא מאמינים בממשל בכלל (הגיוני, לא יציב וכו), וגם לא קוראים, כי הם עצלנים או כי הם לא מבינים כמה שזה מידע פשוט ונגיש, ואז תיאוריות כאלה מצליחות לחלחל לתודעה ממש בקלות קצת מוזר לי שמי שאומר שהוא הולך למדע, מביא מייד אנקדוטה (לא נאמר בזלזול, אלא כהבדלה בין מדגם של אישה אחת התעלפה, מול סטטיסטיקה על אלפים). את.ה מדווח.ת על עצמך שיש לך פוביה ממחטים - האם זאת לא סיבה נהדרת להתעלף בזמן קבלת החיסון, שכלל אינה קשורה לחיסון כשלעצמו? יכולות להיות אלפי סיבות למה הטכנולוגיה לא הבשילה לחיסון עד עכשיו - האם לא ייתכן ומה שהיה חסר שם זה כסף למחקר? מה, לדעתך, "חסר שם"? אני די בטוח שאם הייתי אומר לך שהסיכוי לזכות בלוטו הוא "רק" תשעים אחוז" היית רץ.ה למלא טופס. כמי שמתעניין.ת במדע, ודאי ידוע לך שכל תוצאה מלווה באחוזי וודאות, והם *אף פעם* לא מאה אחוז. כיצד קובעים מהו הגבול של הוודאות המקובל עלינו? הצעות? היות ונראה שאת.ה יודע.ת לא מעט על החיסון, האם תוכל.י, בבקשה, לספק קישורים למידע אמין, בעיניך.ייך? או לפחות לתת את הקריטריונים שלך לאיך מזהים מידע אמין? |
|
ענני בראשית{התגשמתי} |
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
אז אתה אומרת בדיוק מה שאני אומר.ת
פתחתי באמירה של שיחת מסדרון, דיחות שמעוררות קונספירציה הסברתי כן היא ממש הרגישה לא טוב, אגל כן זה גם קרוב לוודאי נובע מזה שהיא לא אדם רגוע. ואז תיקפתי בנתייחסות למידע מדוייק ואמיתי. איך מזהים מידע אמין? נכנסים אך ורק לאתרים של גורמי מחקר רשמיים, לאתרי דוברוות רשמיים של משרדי הממשלה, נכנסים למחקרים שאושרו לפי כללי APA ושהם עדכניים מעשר השנים האחרונות, נכנסים למחקרים שאושרו, גם מלפני כן (נניח עשרים שנים) ומשווים מחפשים לא רק את הטיעונים בעד, אלא גם את הטיעונים נגד. אחרי שיצרת מסד נתונים כזה מפורט ושמקורו בגורמים רשמיים ומקצועיים, אתה תראה כבר תמות שחוזרות על עצמן, ואתה תוכל לסכם אותן למסקנות. גורמים רשמיים? הצ משרד הבריאות, אתרי קופות החולים, מכון דוידסון, מחקרים של אוניבסיטאות מוכרות וגדולת המתמחות ומוכרות בעולם כמתמחות בתחום האימונולוגיה (נדמה לי שזה שם התחןם). לא מכירה כאלה באופן אישי כי אני באה מעולם תוכן אחר לחלוטין, אבל אני מדברת איתך על מוסדות מוכרים ומוסכמים. הידע קייים ברשת, צריך לשאול את השאלות. למשל תברר בכלל מהו RNA שזה בכלל מרתק, כנושא... אינלי כוחות כרגע לשלוף לך מאמרים, אבך ביננו, שץדע, חלק מלקיחת האלריות על החיים שלך, הוא ךקום ולחפש. אני חוזר.ת ואומר.ת: המידע חופשי וגלוי לכולם! וחינמי! כולה צריך לצאת מהכלוב בטלפון ולחפש בגוגל. |
|
ענני בראשית{התגשמתי} |
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
אה והכי חשוב, לא מבססים את החדע על שיחות מסדרון (כמו השיחה כאן) אלא ממש יוצאים וחוקרים.
|
|
דרקן ראהל(נשלט){מית} |
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
starduskonfire כתב/ה: הגרוש וחצי שלי בנושא:
התחלתי לעקוב אחרי העניין של הווירוס עוד ביאנואר אשתקד, עוד לפני ש 99% מהישראלים שמעו או נלחצו מהתופעה. מאז הייו תנועות רבות בדעת קהל, תגובת רופאים, תגובה ממשלתית, ולרוב האנשים יש זכרון קצר. מה שאמרו אתמול בחדשות זו האמת, ולא צריך לחשוב יותר מדי. פרק א, שעננות. מי שכן עקב, זוכר איך סין הגיבה באופן קיצוני לוירוס בזמן שכל המדינות היססו וגירבצו. באותו הזמן כזוכור לא הייה ברור כמה הווירוס מדבק, ומה התמותה ממנו, רק ידענו שיש גופות, והרבה. אבל לא הייתה שום תגובה מתבקשת, לא בידדו את סין, לא נסגרו גבולות, והדיעה הרווחת הייתה (בקרב רופאים בין היתר) הכל יהיה בסדר, זה לא יגיע לפה וגם אם יגיע נו אז מה? סתם תיאוריות קונספירציה והפחדה, תמשיכו לחייות כרגיל, יהיה טוב. פרק ב. פחד ותגובה קיצונית הווירוס מגיע לאיטליה ומשם זורמים תמונות זוועה, אלפי מתים, שורפים גופות המדינה בסגר. בארץ החשש עולה אבל תגובה מתבקשת? מה פתאום. תיירים חוזרים ומביאים את הווירוס איתם. בעולם הארגון בריאות העולמי לא סגור אם מסיכות זה דבר טוב או לא, משנה את דעתו ועל פי החליל שלו גם הגורמים בארץ. מי שקצת חד הבחנה מבין שהחוסר וודאות לגבי המסיכות תלוי יותר בשיקולים של הספקה לגורמים רפואים ולא בשיקולים של אפקטיביות. כלומר, מפחדים להגיד לאוכלוסיה שמסיכות זה רעיון טוב, מחשש שלא יהיה מספיק לצוותים הרפואים. בנוסף לזה יש גם בחירות בפתח, וזה לא תורם להרגשה שהמדיניות ניהול מגיפות לא מושפעת מהלחץ שהבחירות יתנהלו כסדרם. הבחירות מסתיימות בהצלחה וקצב ההדבקה עולה, וישראל נכנסת לסגר. פרק ג. התמונה מתבהרת. נתונים לגבי התחלואה החדשה ממשיכים לזרום ואנחנו מבחינים איך מדינות שונות מתנהלות ומה האפקטיביות של אותם תגובות. אנחנו לומדים על מדינות שלא נחרבו למרות שלא הוטל סגר. אנחנו לומדים על מדינות שנפגעו קשה למרות סגרים דרקוניים. ואנחנו לומדים על מדינות שלא נפגעו וכן בחרו בסגרים. בשלב הזה, כל אחד יכול כבר להחליט איזה תפיסה מתאימה לו לאג'נדה. כן מסיכות לא מסיכות, כן סגרים לא סגרים, הפוליטיזציה של סוגיית בריאות הציבור חוגגת. לכל אחד יש את המומחה, את הסטטיסטיקאי, כל אחד יודע מה נכון לעשות. פרק ד. התבצרות התגובות המתבקשות למגיפה ממשיכות לא להגיע מכיוון מקבלי ההחלטות. המשאבים הצבאיים לא מגוייסים למטרה של ניהול משבר. האוכלוסיה המבוגרת, שמתברר שהיא הקורבן העיקרי של המגיפה ממשיכים להיות לא מוגנים. האוכלוסיה הלא פגיעה כל כך מתבקשת להקריב הכל כדי לעקב זמנית את קצב ההדבקה. הבתי חולים כל שניה לפני קריסה, וממשיכים להתחנן למשאבים שמשום מה לא מגיעים. ישראל יוצאת ונכנסת לסגרים לא אפקטיביים במיוחד, שנאכפים בצורה מוזרה ולא אחידה ומנוהלת ע"י פוליטיקאים שמצפצפים על ההנחיות. מתגלה שלהחזיר ללימודים את הבתי ספר זה הכי חשוב למרות שזה ככל הנראה פוגע מאוד ביכולת לשמר את קצב ההדבקה הנמוך. מתברר שלפתוח קניונים רק בשביל איזה שבוע או שניים שווה את סגירת האוכלוסיה בביתם למשך חודש. פרק ה. פוליטיזציה של הרפואה. מאז פרוץ המגיפה יש נסיון רחב להשמיש תרופות קיימות לטיפול בקורונה, לצד פיתוח תרופות חדשות. אבל באופן מגוחך ולא מוסבר הידרוקסי הפך למוקד פילוג וקונספירציה. התרופה שהייתה בשימוש שנים על גבי שנים, עם תופאות לוואי ידועות ולא חמורות במיוחד ויכלה להוות פתרון חלקי לבעייה על סמך ראיות אנקדותיות של רופאים שניסו אותה, אבל בשלבי הבחקר הפורמאליים הפכה למוקצה מחמת המיאוס ולא נחקרה כהלחה. בזמן שרמדסביר (תרופה חדשה) עברה את אישור האפ די אי, למרות שלא הציגה יעילות גדולה בכלל' וכל זה תוך זמן קצר מאוד. כיום, תרופה ישנה נוספת בשם איוורומקטן נתקלת בקשיים פוליטיים וביורוקרטיים רבים למרות ראיות לאפקטיביות. פרק ו. בדיקות בדיקות התופעה החמורה ביותר בעיניי זה נושא הבדיקות. כבר קרוב לחצי שנה יש פתרון לבעיית הקורונה. פתרון אמיתי, לא שנוי במחלוקת פוליטית, זול, בטוח לחלוטין, ובאופן פלא ללא שום באז תקשורתי או רפואי. הפתרון הזה הוא בדיקות אנטיגנים מהירות וזולות. אלו בדיקות דמוייות בדיקת הריון, שניתן ליצר בעלות של דולר אחד או שניים לבדיקה, לחלק לאוכלוסיה ולדכא את המגפה תוך שבועות. מידע נוסף https://www.nature.com/articles/d41586-020-02661-2 לחדי הבחנה שיקראו את המאמר, ממליץ לשים לב כמה הגיוניות החששות שעולות למתנגדים לשיטה. סיכום: אנחנו חיים בעידן בו מומחים ומקבלי החלטות מתנהגים בצורה לא רציונאלית, פחדנית, לא שקופה, צבועה, אוטוריטארית, חסרת רסן. בעידן הזה יש שני אסטרטגיות פשוטות ונגישות לרוב האוכלוסיה: 1. לעצום עיניים, לתת אמון בדבר הכי יציב שאנו מכירים ולהתעלם מכל העובדות הלא נוחות. 2. לכפור בסמכות ה"מומחים" ולאמץ השקפה פשוטה שמסבירה את הכשל המערכתי בעזרת קנונייה מורכב יותר לשבת על הגדר, לשנות את הדיעות שלך בהתאם למה שהראיות מכתיבות. למי יש זמן וכוח לקרוא מאמרים, להשוות נתונים, לקחת אחריות. יותר קל לתת אמון. וזה מה שנתרק. רוב האנשים מתמודדים עם משבר אמון. נתונים מהעולם כולו תומכים במסקנה הסופית שלך על משבר אמון, או מתן אמון מוחלט בגורם x, שנתפס כאמין בעיני הפרט, ללא קשר לרמת המומחיות של הגורם הזה (דונאלד טראמפ וציבור תומכיו הם דוגמה נהדרת) נראה שיש לך ביטחון מאוד גדול בתיאור המהלכים שהבאת, אך קל להדגים שהוא פשטני עד כדי שגוי. ישנם גם מהלכים שאתה אומר שלא נקטו בהם, אך אתה מתעלם ממהלכים שכן ננקטו. האם ייתכן ויש לך ביטחון יתר בהבנה שלך את המצב? אתה אומר שבדיקות אנטיגנים הן *פתרון*. לי זה נשמע כמו הבדיחה על מנתח המערכות שמגלה שהבית שלו בוער, אז הוא ממלא דלי במים והולך לישון, כי העיקר שיש פתרון. כוונתי היא - מה הבדיקות אמורות להשיג, לדעתך? מה אמורים לעשות עם התוצאות שלהן? התיאור שלך את המומחים והמנהיגים שלילי לחלוטין. האם, לדעתך, הוא נכון לעולם כולו, או שכיוונת רק לישראל? האם באמת יש רק שלילי במומחים? האם לא היה ולו שיקול מקצועי קטן אחד שבטעות השתרבב, מומחה אחד שלא פעל מהמניעים שציינת? אתה כותב שאנשים עושים אחד משני דברים, אך ברור שאתה חושב שאתה עושה אחרת. גם התגובות כאן מראות שאנשים מגיבים בעוד צורות. האם אנחנו באמת כלואים בדיכוטומיה שציינת? או שאולי מנעד התגובות עשיר יותר? |
|
ברייה(שולטת){לא!!!מחפשת} |
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
Re: מה נטרק עם אנשים??
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
ברייה(שולטת){לא!!!מחפשת} • 5 בינו׳ 2021
דרקן ראהל כתב/ה: [קצת מוזר לי שמי שאומר שהוא הולך למדע, מביא מייד אנקדוטה (לא נאמר בזלזול, אלא כהבדלה בין מדגם של אישה אחת התעלפה, מול סטטיסטיקה על אלפים).
את.ה מדווח.ת על עצמך שיש לך פוביה ממחטים - האם זאת לא סיבה נהדרת להתעלף בזמן קבלת החיסון, שכלל אינה קשורה לחיסון כשלעצמו? יכולות להיות אלפי סיבות למה הטכנולוגיה לא הבשילה לחיסון עד עכשיו - האם לא ייתכן ומה שהיה חסר שם זה כסף למחקר? מה, לדעתך, "חסר שם"? אני די בטוח שאם הייתי אומר לך שהסיכוי לזכות בלוטו הוא "רק" תשעים אחוז" היית רץ.ה למלא טופס. כמי שמתעניין.ת במדע, ודאי ידוע לך שכל תוצאה מלווה באחוזי וודאות, והם *אף פעם* לא מאה אחוז. כיצד קובעים מהו הגבול של הוודאות המקובל עלינו? הצעות? היות ונראה שאת.ה יודע.ת לא מעט על החיסון, האם תוכל.י, בבקשה, לספק קישורים למידע אמין, בעיניך.ייך? או לפחות לתת את הקריטריונים שלך לאיך מזהים מידע אמין? יש לי הוכחה לכך בניסוי של פייזר מתוך 44 אלף אנשים שקיבלו חיסון, שניים נפטרו. אחד בתאונת דרכים והשני ממנת יתר של קראק. לפי תחושת הבטן המדעית שלי מדובר בחיסון מסוכן. רק אומרת 🙈 |
|
דרקן ראהל(נשלט){מית} |
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
רז78 כתב/ה: דווקא הפוסט האחרון שלי בבלוג מדגיש בדיוק מה נטרק איתי לגבי הקורונה.
https://thecage.co.il/blog/userblog.php?postid=1095797&blog_id=47932 הפוסט שלך מכיל סרטון וידאו. הסרטון נפתח עם פסיכיאטר שטוען שבכלל אין וירוס, ולכן גם אין חיסון, הכל שקר. האם בדקת לעומק את דבריו? האם ידוע לך איך הוא הגיע למסקנות שהגיע אליהן? אם כן, אשמח לדעת איך בדקת. אם לא, למה אתה סומך עליו? מה הופך את האדם הזה לאמין, בעיניך, לעומת הרוב הגדול של המומחים? |
|
רז78{מלאך שחור} |
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
רז78{מלאך שחור} • 5 בינו׳ 2021
רז78 כתב/ה:
דווקא הפוסט האחרון שלי בבלוג מדגיש בדיוק מה נטרק איתי לגבי הקורונה. https://thecage.co.il/blog/userblog.php?postid=1095797&blog_id=47932 הפוסט שלך מכיל סרטון וידאו. הסרטון נפתח עם פסיכיאטר שטוען שבכלל אין וירוס, ולכן גם אין חיסון, הכל שקר. האם בדקת לעומק את דבריו? האם ידוע לך איך הוא הגיע למסקנות שהגיע אליהן? אם כן, אשמח לדעת איך בדקת. אם לא, למה אתה סומך עליו? מה הופך את האדם הזה לאמין, בעיניך, לעומת הרוב הגדול של המומחים? ------------------------------ הפוסט שלי מכיל סרטון עם עשרות רופאים שונים, בין השאר פסיכיאטר שהחלטת להתמקד אך ורק בו. את כל השאר ביטלת במחי יד, גם ממודל הגיון בריא התעלמת ששם יש מאות רופאים מישראל, גם התעלמת מהעצומה עם עשרות אלפי רופאים שחושבים כמוני. העיקר הפסיכיאטר הזה. שאתה יודע להתמקד במה שמשרת אותך, זה מדהים. ועוד דבר, אתה מדבר על הפוסט הקודם, ולא על הפוסט שהנחתי כאן. אתה מניח הנחות שגויות בלי ללחוץ על הקישור בכלל, מה זה אומר עליך? האם בדקת לעומק את הקישור? אשמח לדעת איך בדקת את הקישור ואת המידע בתוכו? האם אתה מניח הנחות בלי לבדוק אותם בצורה המינימלית? האם זה הופך את מה שאתה חושב לגבי הקישור לאמין בעיניך? נערך לאחרונה על-ידי * בתאריך שלישי ינו' 05, 2021 9:26 pm, סך-הכל נערך פעם אחת |
|
דרקן ראהל(נשלט){מית} |
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
עננית כתב/ה: אז אתה אומרת בדיוק מה שאני אומר.ת
פתחתי באמירה של שיחת מסדרון, דיחות שמעוררות קונספירציה הסברתי כן היא ממש הרגישה לא טוב, אגל כן זה גם קרוב לוודאי נובע מזה שהיא לא אדם רגוע. ואז תיקפתי בנתייחסות למידע מדוייק ואמיתי. איך מזהים מידע אמין? נכנסים אך ורק לאתרים של גורמי מחקר רשמיים, לאתרי דוברוות רשמיים של משרדי הממשלה, נכנסים למחקרים שאושרו לפי כללי APA ושהם עדכניים מעשר השנים האחרונות, נכנסים למחקרים שאושרו, גם מלפני כן (נניח עשרים שנים) ומשווים מחפשים לא רק את הטיעונים בעד, אלא גם את הטיעונים נגד. אחרי שיצרת מסד נתונים כזה מפורט ושמקורו בגורמים רשמיים ומקצועיים, אתה תראה כבר תמות שחוזרות על עצמן, ואתה תוכל לסכם אותן למסקנות. גורמים רשמיים? הצ משרד הבריאות, אתרי קופות החולים, מכון דוידסון, מחקרים של אוניבסיטאות מוכרות וגדולת המתמחות ומוכרות בעולם כמתמחות בתחום האימונולוגיה (נדמה לי שזה שם התחןם). לא מכירה כאלה באופן אישי כי אני באה מעולם תוכן אחר לחלוטין, אבל אני מדברת איתך על מוסדות מוכרים ומוסכמים. הידע קייים ברשת, צריך לשאול את השאלות. למשל תברר בכלל מהו RNA שזה בכלל מרתק, כנושא... אינלי כוחות כרגע לשלוף לך מאמרים, אבך ביננו, שץדע, חלק מלקיחת האלריות על החיים שלך, הוא ךקום ולחפש. אני חוזר.ת ואומר.ת: המידע חופשי וגלוי לכולם! וחינמי! כולה צריך לצאת מהכלוב בטלפון ולחפש בגוגל. קודם כל, תודה רבה. הסבר מצויין של התהליכים שעשית. אציין כי, בעיניי, כוחה של קהילה הוא, בין היתר, בכך שאנחנו מעמידים את המומחיות שלנו לשירות האחר. רובנו לא יודעים להבדיל בין מחקר לבין מדור הרכילות, וזה ניכר מאוד בהתנהלות סביב המגיפה הזו. אם יש סרטון, והאדם בסרטון לובש חלוק לבן וכתוב לו ד''ר לפני השם - כל מה שהוא אומר אמת. כמובן, חלוק כל אחד יכול לקנות, והוא ד"ר לכירופרקטיקה... כן, התחומים הרלוונטיים הם אימונולוגיה (תורת החיסון), וירולוגיה (תורת הוירוסים) ואפידמיולוגיה (תורת המגפות). אציין לקוראים - האדם שאתם מקשיבים לו ממש לא חייב להיות מומחה לכלום. הוא *כן* צריך להסביר איך הוא יודע שמה שהוא אומר נכון. זה נכון כי חייזרים אמרו לו בתקשור, נכון כי יש לו תעודה ולכן צריך לשתוק ולהקשיב, או נכון כי הנה ארבעה מחקרים שמראים כך וכך. שוב, תודה רבה. |
|
דרקן ראהל(נשלט){מית} |
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
לפני 3 שנים •
5 בינו׳ 2021
זאלופון כתב/ה: יש המון מתנגדים גם לחיסונים הרבה יותר ותיקים ומבוססים מהחיסון לקורונה, עד כדי כך שהם "מצליחים" להחזיר לעולם המערבי מחלות שכבר היו נחלת העבר.
בסופו של דבר, למרות ההתקדמות העצומה במדע בכלל וברפואה בפרט, האדם הבודד נשאר בערך אותו יצור, עם אותם פחדים ועם כמעט אותה בורות בנוגע לגוף של עצמו ולמה שמשפיע עליו. תמיד יהיה מי שישמח להפחיד, כי זה מתגמל: אנשים מקשיבים למי שמפחיד אותם, כי קבלת מידע אודות סכנות פוטנציאליות היא משתלמת השרדותית והרצון בה תבוע בנו. ותמיד יהיה מי שישמח להאמין להפחדות, אם מפני שהוא באמת מפחד ואם מפני שזה גורם לו להרגיש מיוחד ויותר חכם מכולם. רובנו נעדרים יכולת אמתית להעריך את הסכנות שבחיסון ואת הסכנות שבקורונה ולהעמיד את אלה מול אלה. לכן אנחנו פונים ליוריסטיקות: היוריסטיקה שלי היא שהחיסונים נוסו על עשרות אלפי אנשים בהליך מבוקר ונמצאו בטוחים ויעילים (לפחות בטווח הקצר) ורוב מוחלט מבין האנשים שזהו תחום ההתמחות שלהם תומך בהם. אנשים אחרים משתמשים ביוריסטיקות אחרות: החיסון פותח מהר מדי לטעמם, הם לא סומכים על אמריקאים, הם חוששים מהשפעות לטווח ארוך ועוד. רוב הסיבות הללו כרוכות במידה רבה של חוסר אמון ב"ממסד". מה שמצד אחד הוא קונספירטיבי פרופר, ומצד שני קשה לשכוח שארגון הבריאות העולמי שיקר וטייח בעניין הקורונה ותמיד יש אינטרסים. אני רק מתקשה להבין איזה פתרון אלטרנטיבי מתנגדי החיסון מציעים. בסופו של דבר זה או חיסון (שהם תמיד יחשדו בו, כי החשד הרי לא מבוסס על הבנה מעמיקה בנושא), או לחיות עם סגרים ומסכות לאורך זמן, או לחזור לשגרה ולתת לקורונה לפגוע כמה שהיא יכולה לפגוע עד שהיא או אנחנו נעלם. אני בהחלט מעדיף פשוט לקבל חיסון שבסבירות גבוהה לא יזיק לי כלל, ממש כמו חיסונים אחרים שרובנו קיבלנו ומקבלים בלי לחשוב פעמיים. תודה רבה. למי שלא מכיר את המילה יוריסטיקה, משמעה "כלל אצבע", קיצור דרך מחשבתי. נניח, אני יכול לפתור את התרגיל 999*999 לפי כללי הכפל - זה פתרון אלגוריתמי. מנגד, אני יכול לומר שאלף כפול אלף זה מיליון, אז התשובה תהיה קצת פחות ממיליון - זו יוריסטיקה. אלגוריתמים מביאים לפתרון ודאי ומדוייק, אך הם לוקחים הרבה זמן ואנרגיה, ולא לכל דבר יש פתרון אלגוריתמי. יוריסטיקות הן מהירות, חסכוניות ומצילות אותנו כשאין אלגוריתם, אך במחיר של דיוק, לפעמים מחיר כבד. |
|