צהריים טובים אורח/ת
עכשיו בכלוב

האם מחיר האומנות אינו מוגזם?

מיתוסית​(שולטת)
לפני 19 שנים • 16 באוג׳ 2005

האם מחיר האומנות אינו מוגזם?

מיתוסית​(שולטת) • 16 באוג׳ 2005
אומרים שלא ניתן להעריך אומנות בכסף ואף על פי כן מעמידים דברי אומנות במכירות למיניהן, בעיקר מכירות פומביות תמורת מחירים מופקעים- אף של מיליונים.

אולם, בכך אינני רוצה להתדיין (עם ד'!).
אני רוצה לדבר על האומנות לעם ועל התמחור המוגזם שלה.

זמן רב אנחנו מדברים על המחירים הגבוהים של דיסקים לשמיעת מוזיקה- בסביבות ה- 80 שקלים לפחות פר דיסק אחד. לעיתים רחוקות ניתן לראות דיסק זול יותר, לרוב דיסק ישן או לא פופולארי שרוצים לחסלו.
מאז תוכנות השיתוף למיניהן והצורבים, התחילה מהפכה שבה אנשים החלו להוריד מוזיקה בטירוף ואם פעם, בעידן הקלטות היינו מקליטים אחד מן השני אבל עקב האיכות הגרועה של ההקלטה זה לא רווח בצורה רצינית ולכן שוק הפיראטים לא היו כה דומיננטים כיום. היום נתח גדול מקהל המאזינים למוזיקה, הוא קהל "העובר על החוק". הרי עדיף להוריד בחינם שירים או מקסימום אם אין כוח או מחשב לקנות דיסק מזויף ב- 20 שקלים, לא?

אז לבריטני זה לא יפריע עם המיליונים שהיא מרוויחה, אבל לאומנים ישראלים, אפילו ענקים כדוגמת ריטה זה כן. הפרת זכויות יוצרים, צועקים!
אבל מה עם הלקוח שחושב שזה מוגזם לשלם מחירים כאלה?!
החברות מצדיקות את המחירים עקב התמחור של אולפן, תשלום לאומן, עיצוב עטיפה, מנהל מוזיקלי, נגנים וכו' ובסופו של התהליך האומנים בארץ בוכים שאין להם איך להתפרנס והם נאלצים לחלטר בהופעות באירועים ובימי עצמאות ולוועד עובדים ומשוועים לכל הופעה שהיא.

וספרים, מה איתם?
נכנסים לחנות ספרים מרשת פופולרית כדוגמת "סטימצקי" או "צומת ספרים" ופשוט נבהלים. ספר ממוצע עולה גם בסביבות ה- 80 שקלים וישנם ספרים עבי כרס או סתם פופולריים מאוד כמו למשל סדרת "הארי פוטר" שיכולה לעבור בכיף את ה- 120 שקלים לחתיכה.
תוכלו לומר שמדובר בעלויות כריכה והוצאה וכו', אולם פעמים רבות אין כל קשר ישיר בין גודל הספר למחיר וספר בכריכה רכה לא תמיד יעלה הרבה פחות מספר בכריכה קשה.
מה גם שעיקר ההוצאה וחוסר הרווח הם בהוצאה הראשונה, אולם כל הוצאה לאחר מכן היא כמעט רווח נקי- אך באופן מפתיע לא מוזילים את הספרים- כולל אלו שיש להם מעל עשר הוצאות לפחות כמו רבי מכר למיניהם וספרי ילדים או קלאסיקה שמצויים שנים על המדפים.

נוצר מצב שתרבות "עם הספר" הופכת רדודה ומתקשה להתקיים, הוצאות ספרים לא ממהרות לממן ולהוציא ספרים חדשים ובכל נחסכת מאיתנו האומנות. כולנו יוצאים מופסדים.
אז מה עושים כל אותם אנשים שבכל זאת אוהבים לקנות ספר? מהאינטרנט הרי אי אפשר להוריד ולכן משאילים מחברים (ולא תמיד מוצאים את אותו ספר שאנחנו חושקים בו) או עושים מנוי בספריה, שמנוי שנתי עולה בסביבות ה- 150 שקל, כלומר במחיר של ספר או שניים אתם יכולים לקרוא ספרים כאוות נפשכם. אגב, האם בספריה הציבורית אין קטע של הפרת זכויות וכו'? האם אז הסופרים אינם מפסידים ממון רב?

בעצמכם אתם יכולים לחשוב: מתי בפעם האחרונה קניתי ספר או דיסק?
אז לגבי ספר, זה קשה כי אומנם מידי פעם יש הנחות ומבצעים ושבוע הספר, אולם עדיין אני לפעמים רבות, בעיקר כתולעת ספרים, מתמרמרת לאור העובדה שאני לא יכולה לקנות הרבה ספרים כמו שאני רוצה.
מה דעתכם?
נוריתE
לפני 19 שנים • 18 באוג׳ 2005
נוריתE • 18 באוג׳ 2005
אני, מוזיקה שומעת דרך האינטרנט מורידה בקאזה,שומרת לזמן מה ומוחקת, אין לי שום עיניין לצרוב ולא אעשה זאת.
לגבי ספרים, ישנם תמיד קופוני הנחה בעיתונים הגדולים ולרוב הספרים הם טובים וממש לא יקרים,
אבל אם ארצה ספר של סופר קבוע שאהוב עלי ואלו תמיד אני קונה ובודקת כשיוצאים חדשים ( וישנם שלשה ארבעה, כאלו) אז אני אקנה.
ולפעמים בדרך אני ניתקלת בספר שניראה לי ואז גם, חוצמיזה יש את רשת "צומת ספרים" שתמיד יש להם הנחות ומיבצעים ( 1-700-701-601 הטלצומת)
כחובבת קריאה משנים, ספר בכל כמה חודשים אני מרשה לעצמי(. ותמיד ישנם בני מישפחה לשאול מהם ולהשאיל)
Lilu-FemdoM{Pon}
לפני 19 שנים • 18 באוג׳ 2005
Lilu-FemdoM{Pon} • 18 באוג׳ 2005
המחירים דומים גם בחו"ל
ההבדל
ששם ההכנסה תואמת את המחיה ואז זה לא יקר
פה הכל נראה לנו יקר כי ההכנסה הממוצעת פה נמוכה.

המחירים על הספרים והדיסקים מוצדקים מבחינת ההשקעה עליהם
פשוט בעיני בעלי ההכנסה הממוצעת זה נראה הרבה.
אם יוזילו את המחירים אז האומנות תאבד מערכה.
cai
cai
לפני 19 שנים • 18 באוג׳ 2005
cai • 18 באוג׳ 2005
מנוי לספריה. נכון, לא תמיד יש את הספרים החדשים מיד כשהם יוצאים, ואין את הריח הכיפי הזה של ספר חדש, ואין את ההרגשה הזאת שהספר שלך, ואת צריכה לקרוא את הספר בפרק זמן מסויים (אצלנו זה שבועיים), אבל היי- זה 18 ש"ח לחודש.
קניות של ספרים אני בדר"כ עושה פעמיים בשנה, כשאני מקבלת תלושי חג מהעבודה. אני יודעת הרבה זמן מראש אילו ספרים אני רוצה, ואני עושה קניה מרוכזת. דיסקים אני קונה כשממש בא לי על משהו. דווקא המחירים של המוזיקה הישראלית ירדו פלאים בשנה-שנתיים האחרונות.
אגב, לפני כמה חודשים אפשר היה למצוא בצומת ספרים את סדרת המוסד של אסימוב ב-40 ש"ח לספר, ואת ספרי ג'וזף הלר ב-35 ש"ח לספר. צריך ללכת לסיבוב אצלם מדי פעם. ועוד משהו: ברשת לרוב הספרים זולים יותר, עד 30% הנחה (בדיבוק למשל), אם כי קשה למצוא אצלם משהו לא פופולרי.
זאלופון​(שולט)
לפני 19 שנים • 18 באוג׳ 2005
זאלופון​(שולט) • 18 באוג׳ 2005
לדעתי מחיר האומנות דווקא בסדר. הוא פשוט לא מתאים לתרבות. בתרבות שמקדשת אומנות, יצירה ורוח, אומנות תיחשב למוצר איכותי וככזה ערכה ומחירה יהיה גבוהים. בתרבות החומרנית והתועלתנית של היום, אומנות היא מותרות, חלק אזוטרי מהחיים, וככזה אין סיבה שיהיה יקר. אם הייתי יכול לבחור, הייתי משנה את התרבות ולא את המחיר.
(יש להפריד כאן בין שירים לספרים. רוב השירים היום כבר מזמן אינם נחשבים "אומנות" אלא מוצר צריכה לצורך הנאה חושית בעיקר, ולכן התאמתם לדברים אינה מושלמת).


מה שכן, באופן הצריכה של מוצרי אומנות טמונה בעיה. בדרך כלל כשאדם רוכש דיסק או ספר, הוא נאלץ לנחש מראש האם המוצר שקנה יצדיק את מחירו. לעתים מתברר שהספר משעמם רצח או שהדיסק מעצבן את האוזן.

בנוגע למוזיקה, אופן הצריכה שנראה משום מה מובן מאליו הוא באופן ברור נגד הצרכן. למה צריך לקנות דיסק שלם, שבדרך כלל רק שניים-שלושה שירים ממנו שווים משהו? ברור למה. כי זה טוב לחברות התקליטים. אם היית רוכש שירים בודדים, היית משלם על רק שניים-שלושה מוצרים מתוך 12, והרווח שלהן היה קטן.
למרבה המזל הטכנולוגיה אילצה אותן לבוא לקראת הצרכן, ובהדרגה האופציה ההוגנת בהרבה של הורדת שירים בודדים בתשלום הופכת זמינה. אם ניתן גם לשמוע את השיר אונליין לפני ההורדה כדי להתרשם כהלכה מהמוצר, בכלל מצוין.
נוריתE
לפני 19 שנים • 18 באוג׳ 2005
נוריתE • 18 באוג׳ 2005
אני לא חושבת, שהוזלת מחירים של ספרים ודיסקים "תוריד את ערכם"
אנשים תמיד יקנו מה שהם רוצים ואם המחיר ירד, הרווח הנקי יהיה של בתי ההוצאה ובעלי חנויות הספרים, יקנו יותר ו יוכיח "שבוע הספר".

באשר ליצירות אומנות , ציורים ופסלים, איך אפשר להעריך מחיר וערך של ציור או פסל? היופי הוא בעיני המיסתכל.
המחירים ניקבעים על ידי סוחרים, אם הציור הוא של אמן חי, יש פה את עיניין התשלום שלו למרות שאני מאמינה שזה חלק די קטן ממה שמשולם,
ויצירות אחרות...קל מאוד לבתי מכירות להעלות מחירים של גוגן או רודן זה רק עיניין של רווח .
העיניין הזה של הערכת יצירת אמנות או אמן על פי מספר האפסים שבמחיר זה מיסחור גרדיא.ולא קשור ליצירות עצמן בשום אופן.

אם יצירת מופת של ואן גוך תעלה מאה שקל ולא מאות אלפי דולרים, ויותר...זה יוריד מערכה???בתור יצירת אומנות ניצחית.
Tame
לפני 19 שנים • 18 באוג׳ 2005
Tame • 18 באוג׳ 2005
בקשר ליצירות אומנות מפורסמות.
המחיר לא נקבע לפי ה"יופי" או הרמה, אלא אך ורק לפי המחיר שהאספן המשוגע לדבר יהיה מוכן לשלם וכל עוד יש את אלו שלא מזיז להם לשךם מיליונים אז זה יהיה המחיר.

בקשר לדיסקים ולספרים.
לדעתי מנוי בסיפריה זה מעולה (ועדיין משום מה אני לא מוצא את הזמן ללכת ולעשות..) ולדיסקים אין מה לעשות, חייבים להוריד מהאינטרנט, אני משתדל לא להוריד ישראלי (וככה יוצא גם שאני מתמצא מאוד במוזיקה לועזית וכמעט ולא בישראלית ככה שהתרבות בעצם נפגעת בכל מקרה).

אולי כשהטכנולוגיה תתפתח ואנשים יוכלו להוציא דיסקים בלי חברות ההקלטה והאולפנים המצב יהיה שונה..
Here And There​(נשלטת)
לפני 19 שנים • 19 באוג׳ 2005

תגובה

Here And There​(נשלטת) • 19 באוג׳ 2005
נכון, האומנים הישראלים בוכים על זה שהם לא יכולים להתפרנס עקב הפופולריות של שימוש בתוכנות שיתופי קבצים, אבל לא חושבים על הקונים והכסף שלהם שהם צריכים להוציא, לרוב מאיזו משכורת עלובה שהם היו צריכים לקרוע את התחת עבורה ושמשמת אותו בכ"כ הרבה דברים אחרים שצריך לעשות איזשהו סדר עדיפויות (גם אם זה ליציאות וכאלו).

אני לא קונה דיסקים. אני מאמינה שכל אחד דואג לעצמו- אין מה לעשות- זה ככה.
ובסופו של דבר- אני לא מאמינה שהאומנים יוכלו באמת להתחרות בהורדה חינם (כמעט) של שירים.

עם זאת- למען אלו שעדיין קונים דיסקים-
אני לא מבינה יותר מידי בכל מה שקשור לתהליך הוצאת דיסקים ועלויות, אבל אם לאומנים כ"כ איכפת מהציבור והכסף שלו- הם לא יכולים להילחם באולפני ההקלטה- או מה שזה לא יהיה שכ"כ מייקר את הדיקסים ולבקש שיורידו במחיר???
הרי לפי מה שיידוע לי- רוב ההוצאה של הדיסקים זה עבור השימוש באולפנים וכאלו- ולא עבור חומרים- ככה שניתן לשחק עם זה המחיר..לא?
knAAn
לפני 19 שנים • 19 באוג׳ 2005

שוק המוסיקה

knAAn • 19 באוג׳ 2005
המחירים באולפני הקלטות לא כל כך יקרים
חדר חזרות טוב עולה כ-60 שקל לשעה לשעה חזרה נורמלית לוקחת 4 שעות וזה יוצא 240 ש"ח שמתחלקים בין כל הלהקה באם עובדת באופן עצמאי ובאם מדובר בחברת תקליטים הרי שלחברת תקליטים יש קשרים מצויינים עם אולפני ואפילו אולפנים שמוזילים את העליות.

לעניות דעתי לפי מה שאני רואה בשטח,חברות התקליטים הן יסוד הבעיה.
חברות התקליטים בארץ הפכו את הענף לגוף כלכלי שפועל למטרות רווח עם עיניין מינימלי של קידום יוצרים.ויש מלא להקות צעירות שלא מכירים והן פשוט מעולות!
בדיוק מסיבה זו קמו אמנים ופתחו "לייבלים כפטריות אחרי הגשם" שבק מיוזיק,צ'ינו פרודקשיין ועוד.....
אותם אמנים יוצרים מוסיקה לרב באולפנים ביתיים, ללא צורך בחברות תקליטים בד"כ ומוציאים באופן פרטי חומר זול ואיכותי....

כולי תקווה שחברות התקליטים יפקחו עיניים
כי אני לא יודע מה איתכם אבל אם דיסק מקורי היה עולה 20 שקל למשל אני הייתי רוכש בלי לחשוב פעמיים.כיום לצערי אני חושב פעמיים לפני שאני קונה דיסק כי אני פשוט חולה.

ובבנין התפעל,נסיים הגיגיינו.
כנען
ונילו
לפני 19 שנים • 21 באוג׳ 2005

תוכנית פעולה לקידום הקריאה בישראל

ונילו • 21 באוג׳ 2005
על מחירי הדיסקים כבר דובר רבות, ברור שהמחירים שלהם לא נורמאליים, וחסרי פרופורציה. רק אומר שאני כשלעצמי, קבעתי לי איזה חוק קטן, סוג של עיקרון, אני מוריד מהאינטרנט רק שירים לועזיים, לא עיברי. זה ישמע קצת מוזר אולי, אבל החלטתי שאם יש אמן ישראלי (או אמנית) שתופסים את אוזני מספיק, אקנה את הדיסק שלהם, אולי אחכה לאיזה מבצע או למחיר זול, אבל אני בשום פנים ואופן לא אוריד חומר של אמן ישראלי.
אולי זה צביעות, אולי היתממות אבל ככה בחרתי לעצמי, אם נראה לכם סבבה, אם לא, עדיין סבבה.

לגבי ספרים, אני מת על ספרים, יש לנו ימבה ספרים בבית, גדלתי על ספרים, זה עולם נפלא ומדהים, אבל המחיר הוא פשוט לא נורמאלי. מצחיק שהעלת את העניין הזה קאי, כי מזה מספר חודשים אני חושב שצריך לפנות לשרת החינוך ולדרוש ממנה להתחיל להוזיל רת מחירי הספרים, שהממשלה תתחיל לסבסד ספרים, סתם ככה, בלי קשר לסוג הספר, הסופר, הכותרת וכו'. אני בטוח שאם הממשלה תסבסד ספרים, לא יהיה אדם אחד במדינה שיתלונן על כך שהמיסים שלו הולכים סתם לזבל. אבל הרעיון שעומד הרעיון שלי הוא כזה: אם ספר, כל ספר, עולה 20-50 שקל (פחות או יותר) איך אפשר מלהימנע מלקנות ספרים? אנשים פשוט יקנסו לחנויות ספרים וסתם כך יקנו ספר כי הוא יראה להם מגניב, הצבע של העטיפה יפה ובאופן כללי פשוט בגלל שהמחיר יהיה כל כך נמוך שקשה יהיה לסרב. כתוצאה מכך, לאנשים יהיה המון ספרים בבית, ערימות של ספרים, ואם כבר קונים ויש צריך לנצל את זה לא? אז אנשים פשוט יקראו את הספרים, וכולנו יודעים שקריאת ספרים היא דבר מבורך, אולי במקום אלימות בכבישים אנשים ידבר ויקשיבו (אבל זה כבר פנטזיה מוגזמת), שיחות היום יהיו על ספרים, סיפורים, הכתיבה העיברית תפרח, ואפילו הכלכלה תרוץ קדימה משום שאנשים יקנו ספרים, יהיה צורך לכתוב, לייצר, למכור ספרים, יהיו חנויות ספרים חדשות, כאלה קטנוןת כמו של פעם בהן המוכרים קראו בעצמם את הספרים וידעו להמליץ על ספר, בלי צורך לבדוק במחשב תחת איזה קטגוריה נמצא "הנסיך הקטן"... והכי חשוב, וזו הסיבה שבגללה לדעתי צריך לפנות דווקא לשרת החינוך היא שאם כבר רפורמה, למה לא ליצור מצב שילדים פשוט ירצו לקרוא, אם יש ספרים וילדים קוראים, זה ישפר את ההשיגים שלהם ואת רמת הנוער בצורה הרבה יותר עמוקה מאשר קיצוצים תקציביים, פיטורים המוניים, שעות ארוכות ובילתי נסבלות בביה"ס. זו תוכנית שאין בה נפגעים, כולם מרוויחים (מלבד יערות הגשם אני מניח).

זה חזון אחרית הימים שלי, שמחתי לחלוק אותו, אולי לא מציאותי אבל חשבתי עליו בעצמי ואני גאה בו.

יום טוב וקריאה מהנה.