סופשבוע נעים אורח/ת
עכשיו בכלוב

נתקלתי בזה,ונכנסתי הנה על מנת לשתף.

the rain song
לפני 10 שנים • 14 ביולי 2014
the rain song • 14 ביולי 2014
במלחמת לבנון השניה באמת היו מחדלים קשים בעניין הזה.
חיילים היו רעבים.
זאלופון​(שולט)
לפני 10 שנים • 14 ביולי 2014
זאלופון​(שולט) • 14 ביולי 2014
השמש בהתגלמותה כתב/ה:
אני ממש לא אומרת לא לעזור, חשוב שזה יהיה ברור.
ואני כן חושבת שזה מאוד יפה, נחמד ומאחד לשלוח חבילות של במבה, מקופלת, גרביים וברכה לאלה ששומרים עלינו בלילה.
לצורך העניין אני גם חושבת שזה יפה וחשוב לתרום לילדים חולי סרטן ולניצולי שואה ולכל אחד שזקוק.

אבל זה מקומם אותי מהצד השני. מקומם אותי שתקציב הבטחון הוא התקציב הכי גדול בממשלה, הוא גדול על חשבון דברים אחרים שאזרחים לא מקבלים, הוא גדול בזכות המיסים שהאזרחים משלמים, ועדיין אותם אזרחים צריכים לתרום לחיילים, במקום שהצבא יספק להם מתוך תקציב הבטחון את כל מה שהם זקוקים לו. זה הרי לא עניין של מחסור בכסף, יש כאן עניין של ארגון לקוי. אני לא מבינה, הצבא צריך איזו מזכירה בכירה שתארגן שם את הדברים? למה מצד אחד זורקים הררי מזון(טוב ובתוקף) ומהצד השני יש חיילים רעבים?
יש כאן פרה קדושה- חיילים וצה"ל, אבל אני מסרבת לעבוד אותה.
אותי זה מקומם שבתור אזרחית תחילה מבקשים ממני להבין שיש מצב בטחוני קשה מאוד במדינה(לרוב הוא הופך להיות קשה ומורכב יותר סמוך לדיוני תקציב), אז באמת שאין ברירה אלא להפנות את התקציבים לצבא ולבטחון. ונכון שזה מגיע על חשבון מליון דברים אחרים שאני לא זוכה לראות את המיסים שלי מממנים, אבל חייבים להבין שאחנו לא שבדיה.
אז אני מבינה שאנחנו לא שבדיה ולא שוויץ ומקבלת את זה שלא מפתחים כאן חינוך, השכלה גבוהה או סתם כל מיני הטבות אחרות שאזרחים בשבדיה מקבלים. כאן בישראל אנחנו נאלצים לממן בטחון. אז אני עובדת קשה, מממנת את הבטחון הזה מהמיסים שאני משלמת, במקביל אני סטודנטית(והתואר שלי רחוק מלהיות בחינם כמו באותן מדינות אירופאיות שלהן אין תקציב בטחון). אני מתקשה(מאוד), לי אף אחד לא עוזר ולא תורם, אבל אני מבינה. באמת שאני מבינה שיש איום איראני, ויש חמאס ויש חיזבאללה. הכל אני מבינה(אולי חוץ מאת העובדה שבמקביל משכורות השרים בממשלה עולות, אבל נעזוב את זה).

ואז מגיע הרגע שבו צריך להשתמש באותו תקציב בטחון שבתור אזרחית במדינה אני מממנת בהמון עבודה קשה ובכך שנמנעות ממני כל מיני זכויות שיש לאזרחים שבדיים.
ואז אני עוברת ליד הסנטר בת"א, או גולשת בפייסבוק, ואפילו בכלוב, ומבקשים ממני לתרום לחיילים.
ואז אני בדילמה. כי מצד אחד כבר תרמתי, ומהצד השני הם לא קיבלו את זה.
ואני באמת תמיד מתלבטת מהו הדבר הנכון- גם בסיטואציות האלה של החיילים, אבל גם כשדופקים לי בדלת ומבקשים ממני לתרום לילדים חולי סרטן(איפה המדינה/משרד הבריאות?).
אני רוצה לעזור, אני רוצה לעשות את הדבר הנכון, אבל אני מרגישה כבר שחנוק לי וקשה לי.

זה לא הזמן ולא המקום, אבל הייתי רוצה שיעזרו גם לי.

בעקרון את צודקת - כל צרכי החיילים היו אמורים להיות מסופקים על ידי תקציב הביטחון העצום. אבל הם לא, וגם לא יהיו, כי הצבא, ככל מערכת ממשלתית-ביורוקרטית, לעולם לא ישתמש במשאביו ביעילות.
גם בי עולות תהיות כשאני שומע שחוסרי החיילים מסופקים על ידי תרומות של אזרחים טובים. אבל למה בעצם שבצבא הדברים יהיו שונים מבכל מערכת ציבורית אחרת?

קחי למשל את החינוך, שהזכרת. כולם אומרים שמצב החינוך בארץ על הפנים, וכנראה שהם צודקים. רובם מציעים לשפר את המצב דרך תוספת תקציב, אולי על חשבון תקציב הביטחון, אבל כאן הם טועים. אין בעיה של השקעת כספים בחינוך בארץ. נהפוך הוא, ישראל משקיעה בחינוך מעל ומעבר. למעשה, ישראל היא אחת מכמה מדינות בודדות ב-OECD שההשקעה בחינוך מהווה למעלה מ-7% מהתוצר שלהן. אבל מכיוון שגם החינוך מנוהל ממשלתית-בירוקרטית, כמו הצבא, גם החינוך יהיה בלתי יעיל, כמו הצבא, והרבה מאוד כסף מהמסים שלי ושלך ירד לטמיון. וזה אפילו יותר מעצבן, כי את הצבא אין ברירה אלא לתת למדינה לנהל, בעוד שלא כך בנוגע לחינוך.
(בהערת אגב: התואר שלך אמנם ממש לא בחינם, אבל המדינה בהחלט מסבסדת את לימודייך).

באופן כללי, אני מניח שאת כיום, או שתהיי בעתיד, מה שמכונה "מעמד ביניים". המדינה לא עוזרת כלכלית למעמד הביניים, בהגדרה, כי מעמד הביניים הוא זה שמממן אותה, ולכן תמיד יקבל פחות ממה שלוקחים ממנו. לדוגמה, גם אם ההשכלה הגבוהה תהיה "חינם", עדיין מישהו יצטרך לממן את הסבסוד הממשלתי שלה. המישהו הזה יהיה את, כמעמד ביניים. במקום לשלם שכר לימוד ישירות, תשלמי אותו במסים, והמסים שלך יממנו את שכר הלימוד שלך - ושל אחרים, שמשלמים פחות מסים.

הדרך הכי טובה שבה מעמד הביניים יכול לקבל עזרה היא אם המדינה תיקח ממנו פחות כסף ותניח לו לבחור בעצמו איזה שימוש הוא רוצה לעשות בכספו. אם אדם רוצה ללכת להופעות רוק ולתרום למטרות שחשובות עבורו אישית (דוגמת המאבק בסרטן), הוא לא צריך לממן הצגות תאטרון שאנשים אחרים רוצים ללכת אליהן ולתרום למטרות שחשובות לשר זה או אחר.

בקיצור, אני חושב שלתרום לחיילים זה יפה וראוי, וחושב גם שאת מתקוממת בצדק על כך שהמסים שלך לא מממנים את מה שהם אמורים לממן ושמה שאת משקיעה במדינה לא חוזר אלייך בצורה של השקעה של המדינה בך, וחושב בנוסף שכדאי לך לבדוק את התנועה הליברלית החדשה icon_smile.gif