צהריים טובים אורח/ת
עכשיו בכלוב

סינדרום פיגמליון

שפנפנת חצות
לפני 17 שנים • 28 בנוב׳ 2006

פיגמליון בעבודה ובבדסמ

שפנפנת חצות • 28 בנוב׳ 2006
רוב המאמר מתיחס לאפקט פיגמליון בעבודה כאשר אין הרבה קשר בין הסיפור העתיק של פיגמליון להמלצות למנהלים איך להגביר תפוקה ולשלב עובדים.
להתיחס יפה לעובדים או לחדשים וציפיות המגשימות את עצמן הם לא הפיכת העובדים לדבר שהם לא למרות שהמנהל המגלומן חושב שהצליח ליצור "יש מאין".
אולי ההמלצות שלו עובדות בפס היצור כשקובעים נורמות יצור ודורשים ממנהלת העבודה לעמוד בהם.

ההמלצות לקרוא לקבוצות אנשים "עתודה לפיקוד", "פורום מוביל", "כוח העתיד" כולן מוכרות לי מהצבא.
הגישה של הקצינים הצעירים לבולשיט הזה כשאין מאחוריו משהו ממשי לא יוצרת משהו כאשר הרמה האינטלקטואלית של המועמדים לעיצוב גבוהה מרמת הפיגמליון המעצב.
בכלל הרצון "לעצב" מישהו נראה לי מגלומני משהו.

מעניין לעניין באותו עניין אם אנחנו בבדסמ ולא בפורום הכשרת עובדים ליצור אפקט פיגמליון מאוד נפוץ.

כשהגעתי לכלוב מיד הופיע בתיבת הפניות שלי דום שהציע לפרק אותי לגמרי ולעצב אותי מחדש.

כששאלתי מה במראי השפנפני לא מוצא חן בעיניו ומדוע לפרק אותי כדי לעצב אותי מחדש פצח בסיפורי גבורה איך תמיד הוא עיצב את כל הסאביות שלו מחדש ואחרי התיקונים והשיפוצים הן הפכו לסאביות ולשפחות לתפארת.
אמרתי לדום הראשון שרעיון הפרוק לא מתאים לי ואני מוותרת על שירותיו כפיגמליון.

אחריו הופיע דום שני שהציע לחנך, לעצב, ל"אלף" אותי.
מיד שאלתי אם הוא מתכוון קודם לפרק אותי והוא הבטיח שהעיצוב לא יכלול פרוק.
הוא רק מתכנן להראות לי את האור כדי שאמצה את כל הפוטנציאל הגדול הגלום בעצמי.
גם לו היו סיפורי גבורה איך הוא עיצב סאביות ועזר להן לראות את האור אבל תמיד התברר שהיו בעיות בעיצוב.
בסוף בצער רב הדום המעצב נאלץ לזרוק את הסאבית המעוצבת כשהיא שבורה וכואבת ומתחננת שישיאיר אותה אצלו לעוד קצת עיצוב. icon_rolleyes.gif

המקור לפיגמליון הוא כמובן האגדה הרומית העתיקה אבל "my fair lady " או "גבירתי הנאווה" לא דייק בפרטים כשלקח את היצירה הספרותית של המחזאי ג'ורג' ברנארד שו והעלה אותה על מסך הקולנוע.

המחזה המקורי לועג לאריסטוקרטיה של אנגליה אבל ליזה דוליטל לא נשארת עם הדום המנטלי?שלה פרופ' היגנס ובוחרת לעזוב אותו לאנחות ולהיות עם פרדי האריסטוקראט שאוהב את הייחוד שלה ואת הדברים המצחיקים שלה.
רק בגירסה ההוליוודית אודרי הפבורן היפה מביאה את נעלי הבית לרקס האריסון המזדקן ונשארת איתו.

אני חושבת שבחיים לשחק תפקיד של פיגמליון הוא מגלומני.
אני מתרחקת מדומים שמבקשים לפרק, לעצב ולבנות אותי מחדש אבל אני מנחשת שיש נשלטות שזאת בדיוק הפנטזיה שלהן.

אם אחרי הפרוק והעיצוב מחדש המודל יצא פחות טוב מהמקור סימן שהפעם פיגמליון לא היה מוכשר כמו באגדות.