שבת שלום אורח/ת
עכשיו בכלוב

תופעת "האח הגדול"

מלך הארץ​(לא בעסק)
לפני 15 שנים • 22 בדצמ׳ 2008
מלך הארץ​(לא בעסק) • 22 בדצמ׳ 2008
ציטוט: זה הגיוני שחוץ מהגנטיקה זה החינוך וחוץ מהחינוך זה גנטיקה כי אין משהו אחר.

יש. גם תאומים זהים שינטשו על אי בודד יתפתחו לפעמים באופן שונה.

ציטוט: ואני מסכים איתך בכל מה שאמרת חוץ מדבר אחד. אני חושב שיש פסול בעצם התוכנית, אני לא חושב שבמדינה דמוקרטית צריך לאסור עליה. אבל בכל זאת יש בה פסול והרבה.

זכותך. אולי צריך להגביל את גיל הצפיה או הגבלות אחרות.

ציטוט: עכשיו - אם כל הדברים שקורים החל מהנהירה ההמונית אחרי תוכניות שכאלה וכלה בהכאת מורים ורופאים הם סימפטום אז צריך לשים אצבע על הבעיה.

הבעיה היא החינוך - חינוך מתחלק לערכים ולידע אובייקטיבי - כשאחד מהנ"ל חסר - יש בעיה בשיקול הדעת.

ציטוט: וכבר הראיתי שהבעיה היא לא חינוך כי התופעה הזו פושה בכל שכבות העם וגם בכל שכבות הגיל.

אדם יכול להיות עשיר ומבוגר אבל עדיין חסר חינוך - או בעל חינוך חסר מבחינה ערכית ו/או מבחינת הידע.

ציטוט: כשהאשכנזים הנאורים קראו למזרחיים "פרענקים" ו"שוורצע" זו הייתה בעיה של חינוך?

זה תוצאה (ובעיניינו גם בעיה) של חינוך פגום. פגום מבחינ ערכית ואולי גם מבחינת ידע/השכלה.
מה זה "נאור" דרך אגב? משכיל? משוחרר מדעות קדומות? ראש פתוח? סתם אדם נחמד עם ידע כללי סביר?

ציטוט: האם כשמזרחי תוקף אשכנזי זה הגיוני שמיידית הסכסוך הופך לסכסוך על רקע עדתי?

תלוי מה המניע לתקיפה או לעוצמתה.

ציטוט: ואותו דבר כשאשכנזי תוקף מזרחי..

זה לא קורה. אלא אם כן האשכנזי פשוטי מנסה להתאבד.

ציטוט: והאם לדעתך אפשר לחנך אנשים בני 40 ומעלה שכבר ספוגים בגזענות עד לצוואר אחרת?

תלוי עד כמה הם משוכנעים בעצמם ולמה. תלוי גם בעיתוי ובכל מקרה לגופו. יש אנשים שבטוחים שאנחנו, העם היהודי, עם חכם. יש כאלה שחושבים שאנחנו גם קצת תחמנים. כל אחד עם הניסיון שלו והידע שלו ואולי גם הערכים.
ככל שאדם בוגר יותר סביר שצבר יותר ידע וניסיון כדי לבסס את עמדתו ויהיה קשה יותר להניא אותו מכך או לשכנע אותו אחרת.
הכרתי אחד שהיה בויטנאם ושונא את כל האסיאתים. מה לעשות.

ציטוט: מה עוד אנשים יכולים לעשות כשהם נמצאים בחדר שבו יש חבית של חומר נפץ חוץ מלרקד סביבה בזהירות?
האם זה הגיוני שסוחרי מצתים וטבק יתעשרו במצב כזה? או שזה הגיוני שהקבוצה תבין את הסכנה ותשתדל להימנע מלהצית יותר מידי דברים?

אם גזענות זה חומר נפץ - אז צריך לטפל בה. צריך לחנך - להקנות ידע וערכים שתומכים בכך שגזענות זה דבר חסר כל ביסוס. שכולנו אותו דבר ולא שווה לריב על כך.
אבל זו יכולה להיות חרב פיפיות לעם שלא רוצה להתבולל. איך תשכנע יהודים לא להתבולל אם כל ההבדל לכאורה בין כולנו זה רק צפיפות פיגמנטים. אם?

ציטוט: או שאולי עדיף להגיד שכל אחד אדון לעצמו ואם אני לא אדליק אז הוא ידליק אז מה ההבדל וככה לאבד שליטה לחלוטין..? או להגיד אני דווקא זהיר מאוד עם המצית שלי אז מותר לי?
מה צריך לעשות במצב הנפיץ הזה שאנחנו נמצאים בו כולנו?

אז כאן נכנס הרגולטור ברוב המדינות ולא מרשה להסית לגזענות. הסתה לגזענות זה בניגוד לחוק הפלילי. לא עקבתי אחרי האח הגדול אבל יכול להיות שעברו על החוק.
יש מדינות שהמצב בהן היה הפוך בתקופות שונות. דרום אפריקה וגם ארה"ב עד לפני כארבעים שנה. ויש עוד דוגמאות.
זה לא בהכרח נבע מבורות אלא יותר בגלל ערכים שאז נחשבו לנכונים והיום נחשבים לפגומים.
גם אנחנו לא "חפים מפשע" כמדינה שחוקי ההגירה שלה סלקטיביים על בסיס אתני. נכד של יהודי יכול לעלות לארץ עפ"י חוק השבות גם אם הוא לא יהודי בדתו. ומצד שני ערבים שברחו/עזבו לפני שישים ואחד שנים לא יכולים לחזור, ומדברים על אלו שנשארו לא אחת "כבעיה דמוגראפית".
אני לא מביע דעה בעניין - זו שאלה ערכית. שאלה פוליטית שזה לא האתר לדון בה. את הידע/נתונים בכל אופן, יש לכל הצדדים.
Tame
לפני 15 שנים • 22 בדצמ׳ 2008
Tame • 22 בדצמ׳ 2008
טוב פירקת את הפוסט שלי למשפטים בודדים וענית עליהם בנפרד ואיבדת את הקונטקסט, בסך הכל חוץ מהפיסקה האחרונה שהשארת כמה משפטים ביחד וענית עליה פחות או יותר ברוח שבה כתבתי אותה על כל השאר אין לי מה לומר, יש במה שכתבתי יותר מסך כל המשפטים בנפרד.

אבל בקשר לפיסקה האחרונה - גם היום מחקרים הוכיחו שאנשים שעונים על שאלוני גזענות לא באמת מוסרים את דעתם האמיתית אלא הולכים לפי הפוליטיקלי קורקט ואומרים מה שהם חושבים שמצפים מהם להגיד. ואגב ארה"ב אינה דוגמה כי היא מדינה גזענית, אולי לא יותר מאיתנו. אני לא יודע מה קורה כיום בדרום אפריקה אבל אני מניח שהלבנים שם נשארו גזענים והשחורים לא מתים עליהם במיוחד (אני צריך לבחון את העניין)

אבל בקשר לישראל כשיש לך קבוצה כזו גדולה של אנשים מתחומים שונים ויש גזענות כנגד אתיופים, רוסים, דתיים, חילונים, ערבים, יהדים, כיפות סרוגות, מזרחיים, אשכנזים ומה לא..
והאוכלוסיה ברובה מתנהגת כחבורת אוהדי כדורגל חוליגנים שרק מחכים להתגרות כדי לתקוף בעצמם זו כבר לא שאלה של חינוך. אני מסכים שבסופו של דבר בלי חינוך נכון אבדנו, אבל החינוך הוא משהו יסודי ומתמשך שמניב פרי רק שנים רבות לאחר שהתהליך החל. אם במהלך אותו הזמן המצב ימשיך כפי שהוא היום אז בכל זאת אבדנו... לעומת זאת הטלויזיה היא "המחנכת הגדולה" של כלל האוכלוסיה (או אלו שבעצם מסכימים לצפות בה מרצונם) והיא לא קוצרת פירות תרבותיים, להיפך, הפעילות העסקית שלה משחיתה את התרבות והיא מרוויחה מאותו ההרס.
באנלוגיה ממש קרובה למפעל מזהם או כזה ששודת משאבים טבעיים בלתי ניתנים להחלפה בשביל בצע כסף בטווח הקרוב, מבלי לשנות את התוצאות.
אני חושב שבסופו של דבר כל אזרח חושב שאכפת לו מהמקום בו הוא חי צריך "להצביע בשלט" ופשוט לא לצפות בתוכניות הפוגעניות האלה (ושים לב שלא אמרתי להעיף את הטלויזיה מהבית) ולא לתת להם את ההסכמה שבשתיקה או את העידוד שבשיח הציבורי, על אף שזה מעניין וזה מכוון טוב טוב אל הבטן הרכה הפסיכולוגית של כל אחד מאיתנו (בערך כמו מזון מהיר מלא שמן וחומרים מזיקים אחרים אך טעים מאוד ומריח טוב ועושה חשק) פשוט לשים לזה סוף, לא בצורה חקיקתית או ענישתית אלא בצורה האחראית היחידה שיש - כל אחד לעצמו פשוט צריך לעשות חשבן נפש ובאופן הכי כנה אם הוא מבין שהוא צופה בתוכנית שהוא רואה כמטרידה או כפוגעת בתרבות או כל בעיה אחרת רק בגלל שהוא רוצה להיות "בחבר'ה" או בגלל שמעניין אותו הריבים הקטנים של האנשים הקטנים האלה וכו' אז שיקח על עצמו מתוך אחריות "דיאטה" או "גמילה" למען עצמו ולמען האנשים האחרים שסובבים אותו, שלפני כמה דורות אמרו עליהם "כל ישראל ערבים זה לזה".