סופשבוע נעים אורח/ת
עכשיו בכלוב סינון

אוטיזם ובדסם: הכלה או ניצול?

עומר הסקרן
לפני 3 שבועות • 6 בינו׳ 2026
עומר הסקרן • 6 בינו׳ 2026
שיחה מאוד מעניינת אבל אין תשובה
Indigo​(מתחלפת)​{oron}חשבון מאומת

Re: אוטיזם ובדסם: הכלה או ניצול?

Indigo​(מתחלפת)​{oron}חשבון מאומת • 6 בינו׳ 2026
Gordweil כתב/ה:
Into כתב/ה:
עם כל הכבוד להכלה, אנשים על הרצף האוטיסטי הם טרף קל.

כשאין לאדם את הכלים החברתיים הבסיסיים לזהות מניפולציה, ציניות או שקרים, ואין לו יכולת לקרוא ניואנסים של שפת גוף- להיכנס איתו ליחסי שליטה זו רשלנות פושעת.
איך אדם שמתקשה לקרוא סיטואציות חברתיות מורכבות יכול לתת הסכמה אמיתית ומלאה לשליטה?
שולטים/ות שבוחרים נשלטים/ות על הרצף מחפשים מישהו שלא יזהה את הדגלים האדומים ולא ידע להתגונן מול המניפולציות שלהם.

לדעתי, מי שמרשה לעצמו לשלוט על מישהו שהיכולת שלו לקרוא את המציאות מוגבלת- הוא לא דומיננטי, הוא טורף שמנצל חסר ישע בחסות הליברליות.

אני רוצה להתייחס אל גוף השאלה המקורית, להתעלם רגע מהשיח הקודם, ולתת את חוות דעתי כאדם שנמצא בספקטרום האוטיסטי.

קצת רקע על החוויה שלי בעולם הבדס"מי: אני נכנסתי אל העולם הזה לפני בערך כשנה. אני הייתי מודע לכך שהמצב החברתי שלי איננו טוב, אבל במקביל ידעתי שהמשיכה שלי לבדס"מ גרמה לי לחסם שלא אפשר לי להתקדם מבחינה חברתית. אינני יודע איך להסביר את זה ממש, אולם הרגשתי שכל עוד לא הצלחתי לטפל במשיכה שלי לשליטה נשית, אני לא אצליח להתפתח חברתית (זה בנוסף לעוד גורמים שלא אפרט עליהם כאן).
בעקבות הבנה זו, הלכתי לטיפול קינק-פרנדלי שנועד בשביל שאוכל לשתף את המשיכה שלי עם אדם מקצועי, אבל גם כדי לאפשר לי בהדרגה להיות יותר פתוח כלפי המשיכה שלי לקהילה. במהלך המסע הבדס"מי שלי, הבנתי גם שהמסע הזה גרם לי ללמוד יותר ויותר על מה זה אומר להיות בספקטרום האוטיסטי.
חוויתי מצבים חברתיים שלא חשבתי שאני אחווה. הצלחתי להשיג חברים מתוך הקהילה הזו (ואפילו חברת אמת אחת), ואני הולך הרבה יותר לאירועים חברתיים. עם זאת, חוויתי משברים חברתיים, איבדתי קשרים בעקבות התנהגות לא הולמת מצידי, שלא הייתי מודע אליה, ואני הרבה פעמים מוטרד לגבי מה אנשים חושבים עליי. המסע הבדס"מי גרם לי להיות יותר מודע לקשיים שלי בהיותי בספקטרום, ואני די פתוח לגבי החוויה שלי בבדס"מ כאדם בספקטרום עם אנשים בתוך הקהילה.

כשאני קורא את גוף הטענה, אני חושב שיש כאן יותר עניין של ניסיון בעולם הבדס"מי, אבל במקביל אני מרגיש שיש כאן מעין הכללה לגבי אנשים שנמצאים בספקטרום האוטיסטי.
כן, לפעמים יש קשיים בהבנה של שפת גוף, קשיים בניואנסים חברתיים, אולם יש אנשים בספקטרום שיכולים לזהות את הדברים האלו, כאשר יש להם מספיק ניסיון בסביבות חברתיות.
מהאנשים שאני פגשתי בעולם הבדס"מי שהם גם נמצאים בספקטרום האוטיסטי, ראיתי שהם מסוגלים להבין את הניואנסים האלו כשזה נוגע ליחסי שליטה. ישנם אנשים ספקטרום שמאוד מעדיפים להיות במערכת שבה יש סדר, חוקים, ומשמעת, שגורמת להם להבין מה כן ומה לא לעשות.
בנוסף, אני מאוד חושב שבגלל הקושי החברתי/תקשורתי, צריך קודם לקחת את הזמן ולבנות סביבה חברתית עם אנשים שבאמת מכירים אותך ואכפת להם ממך. צריך שתהייה את ה"מגן" החברתי שאפשר יהיה לדבר איתו על דברים שקורים לך ושתהייה לך את האפשרות לשתף ולהתייעץ עם מישהו נוירוטיפיקלי (אבל לא בהכרח) כדי להבין האם מה שעוברים זה תקין או לא. זה משהו שהיה לי מאוד חשוב כשאני נכנסתי לעולם הבדס"מי, ואני חושב שזהו פקטור משמעותי בהתמודדות של אדם בספקטרום האוטיסטי.
בנוסף, ככל שיש הבנה יותר מעמיקה של בדס"מ, ככה גם יש יותר הבנה מעמיקה של דגלים אדומים, של דברים שלא אמורים להיות במערכת שליטה, ואדם בספקטרום שיש לו ניסיון מספק, יכול לדעתי להבין את הסיטואציות האלו.

אני יכול להמשיך את הטיעונים שלי, אולם אני לא חושב שיש כאן עניין של הכלה או של ניצול. צריך לבחון כל מקרה באופן פרטי, כי צריך להיות גם המודעות שהאוטיזם של אנשים שונים בספקטרום מתבטא באופן שונה. ישנם אנשים שיש להם תפקוד יותר גבוה ומאפשר להם להיות יותר מודעים להתנהגות שלהם בסביבתם, ומסוגלים להתערבב בצורה יותר קלה בסביבה חברתית, ויש אנשים בספקטרום שמתקשים יותר באספקט הזה. להכניס את הסיטואציה המתוארת אל תוך שאלה של כן ולא, לדעתי מתעלמת מהניואנסים והמורכבויות שנמצאות בהתמודדוות בספקטרום האוטיסטי.

אגב, מתנצל אם אני כתבתי בצורה שהיא פחות מנוסחת כמו שצריך, אני הרגע קמתי וראיתי את השאלה הזו אז חשבתי שאני אתן את הפידבק שלי. כמו כן, כל מה שנאמר לעיל הוא בגדר חוות דעת ומחשבה שלי, וכנראה שעם דיון ושיח מספק, הדעה שלי יכולה להשתנות כשאקבל דעות נוספות על הנושא.

כל כך קיוויתי שתגיב. בתור מישהי בעלת שונות נוירולוגית, ספק אוטיזם ספק משהו אחר, אני מזדהה כמעט עם כל מילה. ובעיניי לא משנה מה השונות אין לאף אדם זכות להחליט לי אם בדסמ או לא 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ ואני פה *כמעט* שני עשורים.
עומר הסקרן כתב/ה:

למה שתהיה תשובה? לא כל אוטיסט הוא טרף קל ולא כל נוירוטיפקל הוא טורף מומחה. לפעמים דווקא האוטיסטי הוא טורף מומחה כי הוא יודע ללמוד את הסביבה בצורה המדוייקת ביותר ואז הנוירוטיפיקל הממוצע עלול לעלות בגורל.

סתם השערה..
Into​(נשלטת)
Into​(נשלטת) • 6 בינו׳ 2026
Indigo כתב/ה:
עומר הסקרן כתב/ה:

למה שתהיה תשובה? לא כל אוטיסט הוא טרף קל ולא כל נוירוטיפקל הוא טורף מומחה. לפעמים דווקא האוטיסטי הוא טורף מומחה כי הוא יודע ללמוד את הסביבה בצורה המדוייקת ביותר ואז הנוירוטיפיקל הממוצע עלול לעלות בגורל.

סתם השערה..

אוטיסט בדיוק לא מסוגל ללמוד את הסביבה בצורה המדויקת ביותר, אלו הכישורים החסרים
Into כתב/ה:
Indigo כתב/ה:
עומר הסקרן כתב/ה:

סתם השערה..

אוטיסט בדיוק לא מסוגל ללמוד את הסביבה בצורה המדויקת ביותר, אלו הכישורים החסרים

זה לא מדוייק. בתור מורה לחינוך מיוחד, בעלת התמחות באוטיזם ומגדלת שלושה מקסימים על הרצף. יש קושי בהבנת סיטואציות חברתיות, בלמידת התנהגויות חברתיות, אבל אין שום קושי בלמידה שלהם ברגע שאדם מכיר בהיותו על הרצף ומבין את הקושי שלו, רובם לומדים היטב ומבצעים מיסוך או חיקוי, זה הכל תלוי רמת ועומק האוטיזם.
רבים האוטיסטים בינינו שלעולם לא נדע. אנשים מצליחים ומוצלחים במיוחד, עם טונציות מתאימות, התנהגות הולמת, חיקוי מושלם של החברה ולפעמים אפילו למידה של התנהגויות שיפתיעו אותך ברמת התחכום.

אני חוזרת על זה, הכל תלוי בעומק הקושי.
ואפילו מזמינה אותך לבחון אוטיזם בתפקוד גבוה אצל נשים. תופתע במיוחד כי אחוז האבחונים אצל בנות הוא נמוך במיוחד מסיבה ברורה.
Daddy Bear​(שולט)
Daddy Bear​(שולט) • 6 בינו׳ 2026
קראתי את התגובה של gordweil והתרגשתי.

לגופו של עניין אני חושב שהבעיה הגדולה זה לא נשלטים.ות אלא שולטים ושולטות שסובלים בקשיי תקשורת .
זה כמובן נכון לא רק לאנשים שמאובחנים על הרצף אלא לכל השולטים בעלי קשיים בתקשורת וביכולות רגשיות.
Gordweil​(נשלט)חשבון מאומת
Gordweil​(נשלט)חשבון מאומת
Gordweil​(נשלט)חשבון מאומת • 6 בינו׳ 2026
אני מאוד מעריך את התגובות החמות!
הנושא של אוטיזם ובדס"מ הוא מאוד חשוב עבורי, ואני מנסה להיות מודע לקשיים ולהתמודדות שלי בספקטרום, לצד המסע שלי בעולם הבדס"מי. כן, יש טעויות ויש מקרים שאני מתקשה איתם, אבל אני מאוד שמח שאני עושה את המסע הזה, ואני זוכה להכיר הרבה אנשים מדהימים ולומד להתפתח מבחינה אישית, חברתית, תקשורתית, והתנהגותית.
Into​(נשלטת)
Into​(נשלטת) • 6 בינו׳ 2026
Gordweil כתב/ה:
הנושא של אוטיזם ובדס"מ הוא מאוד חשוב עבורי, ואני מנסה להיות מודע לקשיים ולהתמודדות שלי בספקטרום, לצד המסע שלי בעולם הבדס"מי. כן, יש טעויות ויש מקרים שאני מתקשה איתם, אבל אני מאוד שמח שאני עושה את המסע הזה, ואני זוכה להכיר הרבה אנשים מדהימים ולומד להתפתח מבחינה אישית, חברתית, תקשורתית, והתנהגותית.
זה לא השרשור שלך די להשתלט
שוסי
שוסי • 6 בינו׳ 2026
Into כתב/ה:
שוסי כתב/ה:
לא כל אוטיסט לא מסוגל להבחין בין טוב לרע.
למעשה, כמעט חצי מהם משולבים כיום במערכת החינוך הרגילה.( שזו בברור מסוכנת הרבה יותר מהאדוןבשחור47 המצוי במחוזתנו)
לשלול מהם אוטומטית את הזכות למיניות ( גם אם היא לא בתו התקן הסאחי), מעצם היותם מוגדרים כלא נוירוטיפיקלים זה אייבליזם.
באותה מידה אפשר לכתוב שלקיים מיניות עם כל אדם שמוגדר עם שונות/ מוגבלות מנטלית/ קוגניטיבית/ נפשית זה פסול מוסרית.
אני בטוחה שיש נשים כאן שסובלות מדיכאון וחרדות שעבורן בדסמ הרבה יותר מסוכן מאשר לאוטיסטים.
בפועל,זה בעצם שולל מיניות מאחוזים גדולים מהאוכלוסיה, וזה, לא סביר.
אנחנו צריכות לבחון יכולות שיפוט באופן אינדודואלי ולא לפי תוי תקן של משרד הבריאות.

העניין הוא שלא מדובר במיניות רגילה, אלא במיניות קיצונית, שהרבה פעמים כרוכה בפגיעה פיזית, שלילת חירויות, חשיפה פומבית ומתיחת גבולות.
אני בחרתי למקד את הדיון בקשת האוטיסטית אבל בהחלט יש מקום לדיון נפרד אודות בעלי הפרעות אישיות וחולי נפש.

אבל מה אם זו המיניות שלהם? זה מה שמושך אותם. זה מה שמדליק אותם. מה הם אמורים לעשות לשיטתך?
אם הדיון עוסק במי שאין לו יכולות שיפוט סבירה במצבי קיצון, אז הדיון עוסק במי שאין לו יכולת שיפוט סבירה במצבי קיצון. רוב האוטיסטים לא שם. כדאי לנסח מחדש את השאלה אם כן.
פרלין​(נשלטת)​{ש}
פרלין​(נשלטת)​{ש} • 6 בינו׳ 2026
Into כתב/ה:
Gordweil כתב/ה:
זה לא השרשור שלך די להשתלט

די לרשעות.

ובכל השאר אני עם שוסי.

זאת פטרונות כל כך מרגיזה והיא ממשיכה וממשיכה .