סופשבוע נעים אורח/ת
עכשיו בכלוב

למה אין פמיניזם?

זאלופון​(שולט)
לפני 12 שנים • 30 באפר׳ 2012
זאלופון​(שולט) • 30 באפר׳ 2012
פרלין כתב/ה:

אז אני אכתיר אותך, זאלו, יא שמאלן פמיניסט שכמותך!

אני חושבת שהדרך היחידה להחזיר למונח את הכבוד שלו היא שיותר אנשים שקולים, חכמים ומתונים ישתמשו בו.
אני גם לא אוהבת את כל מה שנעשה בשם הפמיניזם. יש כמה נקודות של פטרוניזם שמוציאות אותי מדעתי. אבל כמו שריין אומרת, אם הקיצוניות השנייה היא שוביניזם, אז מה הברירה?

אם אתה לא פמיניסט, אבל בטח לא שוביניסט, אז מה אתה?
אין פה יותר מדי אופציות במקרה הזה, חוששתני. כלומר, אני לא רואה איזה קו אמצע *בין* פמיניזם לשוביניזם. שוביניזם נראה לי נורא באופן מוחלט, איום כמו גזענות. בעולם שלי, אני לא מצליחה לקבל אותו כאופציה. (ושוב, חברתית. לא במערכת יחסים.)

וחוץ מזה, אני בטוחה שאתה פמיניסט באופן מעשי. כולנו כמעט פמיניסטים באופן מעשי.

מבחינתי כרגע הבחירה בין להגדיר את עצמי כשובניסט או כפמיניסט דומה לבחירה בין להגדיר את עצמי כליברטריאן מוחלט או כקומוניסט קנאי. שני המושגים מייצגים עבורי קיצוניות שאינה מייצגת אותי. הפתרון בשבילי הוא לא למקם את עצמי באף אחת מקטגוריות הקצה האלה. אולי קשה יותר לשיים את זה, אבל כל עוד הדעות שלי ברורות לי, פחות חשוב לי לתת להן כותרת.

ובטח שאני פמיניסט באופן מעשי. יש חתולה בהמה להאכיל, איך אפשר עם משכורת אחת?
kiska וטרמינטור​(לא בעסק)
זאלופון כתב/ה:
kiska וטרמינטור כתב/ה:
ממחקרים בנושא, הפער בין המשכורות של הנשים לגברים, אינו מוסבר אך ורק בעובדה שהן עובדות שעות מועטות יותר:
"שכירים/ות
נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המשקפים את תמונת המצב בשנת 2000, מצביעים על פערי שכר חודשי גדולים בין נשים לגברים: שכר הנשים הממוצע לחודש הוא כ- 62 אחוז משכרם של הגברים. פער זה מצטמצם במעט כאשר משווים בין המשכורות הממוצעות לפי שעות: השכר הממוצע לשעת עבודה של אישה הוא כ- 83 אחוז משכרו הממוצע של גבר . נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ביחס לשנת 2001 מצביעים על שינויים קלים בפערים (יחס של 79 אחוז בשכר לפי שעות)." (http://www.iwn.org.il/?CategoryID=216&ArticleID=187).
כלומר, גם אחרי שמבודדים את העובדה שנשים עובדות במקצועות "נשיים" יותר כגון עבודה סוציאלית והוראה, ומקזזים את הפרמטר של מס' השעות, מתקבל כי נשים, אכן מרוויחות פחות.
kiska

הגורמים העיקריים לפער הם אכן בחירת מקצועות שונה, מספר שעות עבודה וכמובן - ילדים. אבל יש עוד הרבה גורמים, שאף אחד הוא לא אפליה, ושדווקא כן קשורים לבחירות אישיות של כל אישה (ואיש).

אם הנושא מעניין אותך, אני ממליץ על הספר Why Man Earn More. המחבר מסביר שם אילו מאפיינים יש לאנשים שמרוויחים יותר (סיכום בראשי פרקים פה: http://www.warrenfarrell.net/TheBook/toc.html ) ומראה שגברים מרוויחים יותר בגלל שהמאפיינים הללו נכונים יותר לגביהם. מה שנחמד בספר הזה, בניגוד לאחרים מסוגו, הוא שכותבו איננו אנטי פמיניסט בשום אופן (למעשה הוא שימש שנים בתפקיד בכיר בארגון הפמיניסטי הגדול בארה"ב), והספר נכתב, לפחות הצהרתית, לא כדי לנגח נשים אלא כדי להראות להן כיצד יוכלו להרוויח יותר.

"יש עוד הרבה גורמים, שאף אחד הוא לא אפליה"- הנחרצות שלך פשוט מעוררת הערצה, משום מה, כשלמדתי "כלכלת עבודה" ובפרט את פערי השכר בין נשים לגברים, אפילו המרצה- דוקטור לכלכלה לא ידע בבירור מהן הסיבות לפערים. אפליה קיימת, לא בכל מקום, אין לי ספק, אך עודנה קיימת לצערי, ואני נוכחת בדוגמאות לכך מדי פעם.
kiska
השרלילית​(פמית מתחלפת)

פמיניזם הוא חופש הזדמנויות ובחירה

להלן: לעשות מה שאת רוצה ובוחרת לעשות. לדוגמא במיטה. בבדס"מ. בקריירה. בכל מה שעולה על הדעת.
להיות נשלטתשולטתמתחלפתלסביסקסואלהטרונורמטיבית או כל שם אחר לנטייתך המינית,
המיטתית, המגדרית וכו'.
חופש הזדמנויות פירושו דלתות פתוחות לקידום ושכר שווה. כאן מפגרים בזה בשל התירוץ העלוב בדבר אימהות וחופשת לידה, תירוץ מלא מיזוגניה שברוב המדינות בהן יש רווחה סוציאלית פתרו ומכבדים.
תנועה פמיניסטית? זה כבר דורש קמפיין שיבהיר מהו חופש הזדמנויות ובחירה. לא רק מינית. בכלל.
זה גם דורש מאבק מאורגן ומסודר בתחום הכלכלי בו אין שום שיוויון. חסר סיכוי כמעט במדינה שנשלטת על ידי בעלי ממון וגנרלים. בואו נגיד שעד שלא נצליח לקום להיאבק על שכר הלכה למעשה - לא יהיה שיוויון חברתי כלכלי. מהות הפמיניזם, בעיניי, כתנועה.
זאלופון​(שולט)
kiska וטרמינטור כתב/ה:
זאלופון כתב/ה:
kiska וטרמינטור כתב/ה:
ממחקרים בנושא, הפער בין המשכורות של הנשים לגברים, אינו מוסבר אך ורק בעובדה שהן עובדות שעות מועטות יותר:
"שכירים/ות
נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המשקפים את תמונת המצב בשנת 2000, מצביעים על פערי שכר חודשי גדולים בין נשים לגברים: שכר הנשים הממוצע לחודש הוא כ- 62 אחוז משכרם של הגברים. פער זה מצטמצם במעט כאשר משווים בין המשכורות הממוצעות לפי שעות: השכר הממוצע לשעת עבודה של אישה הוא כ- 83 אחוז משכרו הממוצע של גבר . נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ביחס לשנת 2001 מצביעים על שינויים קלים בפערים (יחס של 79 אחוז בשכר לפי שעות)." (http://www.iwn.org.il/?CategoryID=216&ArticleID=187).
כלומר, גם אחרי שמבודדים את העובדה שנשים עובדות במקצועות "נשיים" יותר כגון עבודה סוציאלית והוראה, ומקזזים את הפרמטר של מס' השעות, מתקבל כי נשים, אכן מרוויחות פחות.
kiska

הגורמים העיקריים לפער הם אכן בחירת מקצועות שונה, מספר שעות עבודה וכמובן - ילדים. אבל יש עוד הרבה גורמים, שאף אחד הוא לא אפליה, ושדווקא כן קשורים לבחירות אישיות של כל אישה (ואיש).

אם הנושא מעניין אותך, אני ממליץ על הספר Why Man Earn More. המחבר מסביר שם אילו מאפיינים יש לאנשים שמרוויחים יותר (סיכום בראשי פרקים פה: http://www.warrenfarrell.net/TheBook/toc.html ) ומראה שגברים מרוויחים יותר בגלל שהמאפיינים הללו נכונים יותר לגביהם. מה שנחמד בספר הזה, בניגוד לאחרים מסוגו, הוא שכותבו איננו אנטי פמיניסט בשום אופן (למעשה הוא שימש שנים בתפקיד בכיר בארגון הפמיניסטי הגדול בארה"ב), והספר נכתב, לפחות הצהרתית, לא כדי לנגח נשים אלא כדי להראות להן כיצד יוכלו להרוויח יותר.

"יש עוד הרבה גורמים, שאף אחד הוא לא אפליה"- הנחרצות שלך פשוט מעוררת הערצה, משום מה, כשלמדתי "כלכלת עבודה" ובפרט את פערי השכר בין נשים לגברים, אפילו המרצה- דוקטור לכלכלה לא ידע בבירור מהן הסיבות לפערים. אפליה קיימת, לא בכל מקום, אין לי ספק, אך עודנה קיימת לצערי, ואני נוכחת בדוגמאות לכך מדי פעם.
kiska

להגיד ש"אפליה קיימת" לא מלמד אותנו דבר. האם "קיימת" פירושה שהיא מסבירה 80% מפערי השכר או 0.8% מהם?

הגישה הפמיניסטית הנפוצה רואה באפליה את חזות הכל: מדוע קיימים הבדלי שכר בין גברים ונשים? בגלל אפליה! בואו נמגר את האפליה והכל יהיה בסדר!

כנגד זאת, הגישה המפוכחת יותר, ולטעמי זו שתיטיב הרבה יותר עם נשים ועם החברה בכלל, בוחנת האם יש גורמים אחרים שאולי מסבירים את הפערים, כאלה שבניגוד לאפליה, שכמעט לעולם אין לה ראיות ברורות, ניתן למצוא להם אישוש.

מסתבר שיש לא מעט כאלה, וחלקם בבירור תורמים ניכרות לפערי השכר. תשומת הלב המוגזמת שזוכה לה האפליה-לכאורה באה על חשבון התמקדות בהם, ולכן לא רק שאינה פותרת דבר, אלא היא עומדת בדרך למציאת פתרון. כאשר תיזנח התיאוריה הקונספירטיבית משהו לפיה למעסיק חשוב יותר לקדם אג'נדה שובניסטית מאשר להעסיק את העובד שייתן תפוקה מקסימלית במחיר מינימלי ואחת היא מה מינו, יהיה קל יותר להבין מה באמת בולם נשים ומה ניתן לעשות בקשר לכך.
kiska וטרמינטור​(לא בעסק)
זאלופון כתב/ה:
kiska וטרמינטור כתב/ה:
זאלופון כתב/ה:
kiska וטרמינטור כתב/ה:
"שכירים/ות
kiska

kiska

להגיד ש"אפליה קיימת" לא מלמד אותנו דבר. האם "קיימת" פירושה שהיא מסבירה 80% מפערי השכר או 0.8% מהם?

הגישה הפמיניסטית הנפוצה רואה באפליה את חזות הכל: מדוע קיימים הבדלי שכר בין גברים ונשים? בגלל אפליה! בואו נמגר את האפליה והכל יהיה בסדר!

כנגד זאת, הגישה המפוכחת יותר, ולטעמי זו שתיטיב הרבה יותר עם נשים ועם החברה בכלל, בוחנת האם יש גורמים אחרים שאולי מסבירים את הפערים, כאלה שבניגוד לאפליה, שכמעט לעולם אין לה ראיות ברורות, ניתן למצוא להם אישוש.

מסתבר שיש לא מעט כאלה, וחלקם בבירור תורמים ניכרות לפערי השכר. תשומת הלב המוגזמת שזוכה לה האפליה-לכאורה באה על חשבון התמקדות בהם, ולכן לא רק שאינה פותרת דבר, אלא היא עומדת בדרך למציאת פתרון. כאשר תיזנח התיאוריה הקונספירטיבית משהו לפיה למעסיק חשוב יותר לקדם אג'נדה שובניסטית מאשר להעסיק את העובד שייתן תפוקה מקסימלית במחיר מינימלי ואחת היא מה מינו, יהיה קל יותר להבין מה באמת בולם נשים ומה ניתן לעשות בקשר לכך.

שים לב, זה בדיוק מה שטענתי, בניגוד אליך, לא התיימרתי לדעת כמה אחוזים בדיוק האפליה מסבירה ולא ביטלתי את שאר ההסברים האפשריים. אינני חוקרת בתחום, ואם החוקרים לא יודעים בבירור, אז למה שאני אדע? אגב, כשציינתי שאפליה הוא אחד הגורמים האפשריים, לא הסתמכתי על דעתי בלבד, גם חלק מהחוקרים סבורים שייתכן שזו סיבה אפשרית בחלק מהמקרים. בנוסף, שאר דבריך, נדמה לי, אינם צריכים להיות מופנים אליי. כלומר- לא אני התיימרתי להגיד שהאפליה מסבירה הכל, שצריך להתרכז רק בה, וכהנה וכהנה פרשנויות שכפי הנראה ייחסת לי, אלא שלא צריך להיות בת יענה, להחביא את הראש בחול ולהגיד שלא קיימת כלל אפליה.
kiska
זאלופון​(שולט)
אם זו הביקורת שלך כלפיי, אז אין בעיה. אני מסכים שיתכן שקיימת אפליה. באופן כללי אני חושב שכמעט כל דבר יתכן. אבל העובדה שדבר יתכן אין פירושה שיש להתייחס אליו כאילו הוא בר קיימא מבלי שיש ראיות לכך.

גם אני לא מומחה בתחום. אני כן מתעניין בו. במסגרת התעניינותי, יצא לי לראות נתונים שהראו כי לשלל גורמים יש השפעה על פערי השכר: מספר שעות עבודה, תחום עבודה, ילדים, ותק, השכלה, רציפות העבודה ועוד. טרם יצא לי לראות נתונים שהראו כי אמנם קיימת אפליה שמובילה לפערים. בנוגע לכך ראיתי רק ספקולציות שנובעות בעיקר מהנחה שגויה לפיה קיימת זהות בין אי שוויון לבין אפליה. יכול להיות שהבעיה היא בי ובחומרים שנחשפתי אליהם, אבל איכשהו אני בספק אם רובם המוחלט של מצדדי טיעון האפליה יוכלו להמציא לי סימוכין של ממש לטענותיהם. בהתאם, אני לא רואה סיבה להניח שקיימת אפליה רק משום שלא מצאתי הוכחה לכך שאינה קיימת, ואפילו שאני מסכים שיתכן שקיימת. אם אראה ראיה לקיומה, אאמין בה. עד אז, היא ספקולציה ולא יותר. אבל זה כבר עניין של גישה כללית לחיים. לא לחינם בניגוד ל"שובניסט" ו"פמיניסט", "אגנוסט" היא דווקא הגדרה שאני מוכן לאמץ.
Mary Jane
Mary Jane • 30 באפר׳ 2012
זאלופון כתב/ה:
[
...........

ככל שהדבר נוגע למצב במדינת ישראל, זו אמירה החוטאת לאמת. ישנן דוגמאות המפריכות אותה, בין השאר, בפסיקות בית הדין לעבודה, המזכות נשים שהופלו בעבודתן, בפיצויים מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. מקום בו ישנה תביעה כזו, על מנת לזכות בסעדים שבחוק, מוטל על התובעת הנטל להוכיח, כי העבודה שבוצעה היא עבודה שווה וכי התקיים קשר סיבתי בין האפליה הנטענת למינה של העובדת (קשה להוכחה, כצפוי). ובלשון החוק: "לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי...אין רואים הפליה לפי סעיף זה כאשר היא מתחייבת מאופיים או ממהותם של התפקיד או המשרה. "
להשלמת התמונה אציין, כי גם הוראות חוק שכר שווה לעובד ולעובדת אוסרות את הבאת מין העובד/ת כשיקול בקביעת השכר, אם כי נטל ההוכחה המוטל על כתפי התובע/ת קל יותר לפי חוק זה.

לעניין הסטת מוקד הדיון- אפליה או לאו- אני נוטה להסכים.
נילי ונילי
נילי ונילי • 30 באפר׳ 2012
זאלופון כתב/ה:

טוב, אתה קצת בת יענה פה, כפרה.

ברור שנשים מרוויחות פחות, לא בגלל שהן נשים, אלא בגלל סיבות אחרות. אני אפילו לא סרקסטית פה, מיינד יו. נשים מרוויחות פחות כי הן עובדות בחלקיות משרה (40% מכלל הנשים המועסקות, לעומת 18% מכלל הגברים המועסקים בכח העבודה בשכר), על פי נתוני הלמ"ס, בשנת 2009 למשל, עבד גבר ממוצע 41.2 שעות שבועיות, לעומת אישה ממוצעת שעבדה 30.9 שעות שבועיות. כך שבממוצע נשים עובדות כ 75% משעות העבודה של גברים.

מניחה שההבדל בין פמיניסט ללא-פמיניסט יהיה תלוי בסוג התשובה שניתנת לשאלה: "אבל למה הן עובדות פחות?"

קח מקור בביליוגרפי מעניין (הלמ"ס, האתר האהוב עליי). יש כמה תשובות שאפשר לחלץ משם:
http://www.cbs.gov.il/www/statistical/mw2011_h.pdf
זאלופון​(שולט)
נילי, עבודה חלקית הוא נושא מעולה שאפשר לנהל אודותיו דיון מעמיק בנוגע למגדר, עבודה, תפקידי מגדר והקשר בין כל אלו. יש לי המון מה לומר בנושא, אבל אני מבטיח לנסות לקצר icon_smile.gif

ראשית, הלמ"ס מספר לנו גם שרוב מכריע מבין הנשים שעובדות במשרה חלקית עושות זאת מבחירה (כ-80% מתוכן, לעומת 79% מהגברים. מפה: http://www.cbs.gov.il/reader/newhodaot/hodaa_template.html?hodaa=201211055).

זו בדיוק אחת מהבחירות האישיות שעליהן דיברתי. במקרים רבים הבחירה הזו קשורה לבית ולילדים, וזה מביא אותי לנקודה הבאה:

לא פחות מעניין מלשאול: "מדוע נשים בוחרות לעבוד פחות?" יהיה לשאול: "מדוע גברים בוחרים לעבוד יותר?" אחת הביקורות שלי על הפמיניזם בימינו הוא העיוורון שלו לכך שלכל תופעה נשית יש מקבילה גברית, והתבוננות רק באחת מהן ללא השנייה מייצרת תמונה חלקית ומוטה.
לדעתי, נשים בוחרות לעבוד במשרה חלקית מפני שתפקידי המגדר שלהן קושרים אותן לבית, לילדים, להיותן מפרנסת שנייה. גברים כלואים בכלוב ההפוך: התפקיד המגדרי שלהם מחייב אותם לעבוד, לפרנס, לדאוג לילדים כלכלית. אישה שלא תטפל בבית ובילדים תרגיש שהיא רעיה ואם לא מספיק טובה. גבר שלא יביא הביתה כסף ירגיש שהוא בעל ואב לא מספיק טוב. בגלל זה, בכלל לא מפתיע שיותר נשים מגברים בוחרות לעבוד פחות ולהיות בבית יותר, ולהיפך. ככה מגדלים אותם ואותן.

מה עושים בקשר לזה? קודם כל מחנכים שתפקידי מגדר זה פאסה. חוץ מזה יוצרים תשתית שתאפשר לשני ההורים לעבוד גם כשיש ילדים, כי המציאות מוכיחה שכאשר אחד ההורים נאלץ לוותר על חלק ממשרתו למען גידול ילדים, זו עדיין בדרך כלל האישה, חינוך או לא חינוך. מה עוד? לא יודע, אבל הכרה בעובדה שמבין העובדים במשרה חלקית, אחוז אלו שעושים זאת כנגד רצונם זהה בקרב גברים ונשים (חמישית בשני המקרים) יכולה לכוון את מי שמחפש פתרון מהפנס שתחתיו כנראה שלא ימצא לפנסים מבטיחים יותר.
נילי ונילי
נילי ונילי • 30 באפר׳ 2012
טוב, אני מרגישה שאנחנו מנהלים את אותה שיחה כבר כמה שנים. אין בינינו מחלוקת לגבי ההכרח של העלאת מודעות לדיכוי המגדרי שסובלים ממנו גברים ולגבי הצורך להאבק גם בתופעה הזו. נראה לי שביססנו את ההסכמה שלנו על זה אי שם במאורעות תרפ"ט. אבל שים לב שהתשובה שנתת עכשיו שונה לחלוטין מהאמירות הקודמות שלך.

עד עכשיו הטיעון שלך היה שיש גורמים אחרים המסבירים את פערי השכר בשוק העבודה, שאינם בהכרח אפליה על רקע מגדרי. עכשיו, בהודעה הזו, אתה מוכן להודות שהגורמים האלו גם הם נעוצים בקיום אפליה (למעשה, דיכוי) על רקע מגדרי, אבל טוען שהעובדה שגם גברים סובלים מאותו דיכוי כנראה עושה את זה לבסדר.

עד עכשיו טענת שיש ספר שכנראה קיבל משה בהר סיני ושכח להביא אותו יחד עם לוחות הברית, שמסביר לנשים כיצד יוכלו להרוויח יותר במערכת שוק העבודה בשכר. בהודעה הזו אתה מוכן להודות שקיים דיכוי מגדרי מובנה במערכת הזו, ושהוא פועל לרעת הגברים, אבל עדיין לא מוכן לחזור בך מהקריאה שלך לנשים לפעול באופן אקטיבי כדי להחיל אותו גם עליהן (עד עכשיו הוא לא חל עליהן, או חל עליהן בצורה חלקית).

השתגעת?

הפתרון לדיכוי המגדרי במערכת הקפיטליסטית הוא לא הכפפה של (א)נשים נוספים למערכת הזו. הפתרון הוא שינוי המערכת מן היסוד כך שתתאים להורים לילדים ולמגדלי משפחות. הפתרון הוא מהפכה שורשית ויסודית כך שעול הפרנסה לא יוטל על גברים, ועול הטיפול ההורי לא יוטל על נשים. ואם אתה מסכים איתי שנחוץ שינוי מן היסוד אז לא רק שאתה פמיניסט, אלא שאתה גם פמיניסט רדיקלי.