שבת שלום אורח/ת
עכשיו בכלוב

תסביך סופרמן/ כמה עדיף להיות פשוט בני אדם

Uranus
לפני 18 שנים • 19 ביוני 2006

תסביך סופרמן/ כמה עדיף להיות פשוט בני אדם

Uranus • 19 ביוני 2006
תסביך סופרמן - (וויקיפדיה) -

תסביך סופרמן היא תחושה לא בריאה של אחריות או אמונה שאנשים אחרים חסרים את היכולת לבצע בהצלחה מטלות בעצמם.

מאמר ארוך אבל מעניין, שאמנם הוא מעולם העבודה והניהול אבל אומר הרבה על איך אנחנו מתנהלים בעצמנו לעתים קרובות.

קשור או לא קשור? תלוי בקורא.

1. איש הרנסנס:

הבוס הזה מאמין שהוא או היא חייבים להיות טובים בכל. הם יבלפו אם הם לא מסוגלים לעשות משהו או יטשטשו את החוקים כדי לבצע את העבודה. הם נוטים להיות פרפקציוניסטים ומאד ביקורתיים על עבודות של אחרים.

תגובת העובד: עובדים נוטים להרים ידיים כשהם תחת מנהיגות כזו. הם יהפכו חסרי מוטיבציה בגלל שהם מאמינים שהם לא נחוצים.

2. הכול יודע:

אדם זה ישליך כול רעיון, אפילו אם רק אספקט אחד בו נראה שגוי. לרוב, אם אדם זה יבקש מעובד לבצע מטלה מסוימת, הם ישכתבו את הפרויקט מחדש אחרי שהעובד יגיש אותו.

תגובת העובד: לרוב העובדים לא יאהבו את הבוס שלהם והם יורידו את רמת הביצוע שלהם כי הם יודעים שגם ככה מאמצם יהיה לשווא.

3. תאווה להענשה:

אדם זה יעשה הכול או יקריב כל קורבן כדי לבצע את המטלה. בסוף הוא ייצור יותר עבודה לעצמו וייטול עצמו הכול.

תגובת העובד: ניהול מסוג זה מעודד חוסר אחריות בעובדים וחוסר יוזמה. עובדים לא ישאפו לקחת על עצמם יותר עבודה כי הבוס עושה הכול.

4. הזאב הבודד:

לא אישי זה הביטוי לתאר אדם זה. הוא לעולם לא ידבר על חייו האישיים. פועל בד"כ כמו רובוט.

תגובת העובד: הגישה המכאנית הזו לא מתקבלת ממש טוב, מאחר ואנשים הנם יצורים רגשניים ומנטאליים. עובדים נוטים לחוש ריחוק ולחץ ליד כאלה בוסים.

5. השולט בחוטים:

(גם נקרא – קונטרול פריק) זה כאשר הבוס מרגיש שהוא צריך לשלוט על אנשים ולהיות אדנותי או שתלטני.

תגובת העובד: אנשים נוטים להלך על קליפות ביצים עם אנשים מסוג זה, ורק מחכים להינזף או לקבל הוראות.

6. המבקיע הלאומי (חולה תהילה)

תיאור מדויק של הבוס הזה זה אחד שתמיד זקוק לעיטורים, תהילה ודברי קילוסים. אם מישהו אחר עושה עבודה טובה, הבוס הזה ייקח את המחמאות על העבודה שלו.

תגובת העובד: שוב, זה יעודד חוסר מוטיבציה אצל עובדים כי הישגיהם בעבודה לעולם לא יזכו בהכרה.

המלכודת

אם אחד התיאורים הקודמים נשמעים כמו מישהו שאתם מכירים, או אפילו כמוכם, יש לכך סיבה טובה.
"החיים הם הכול אודות הצלחה והישגים, ככל שהאתגרים נהיים קשים יותר, אנשים עם תסביך סופרמן נוטים לקחת על עצמם יותר לחץ כדי להשיג יותר. הם נוטים לבודד את עצמם מהפתרון האמיתי, שזה בעצם להסתמך על אנשים אחרים."

על אף שנטען שאין כל רע בהישגים והצלחה, יש אנשים שבוחרים בדרך ששמה לחץ לא רצוי ולא נחוץ על עצמם ועל אחרים. מקס קארי: "אנשים נוהגים על פי מודל שלמדו כשהיו צעירים, הם רוצים להיות חשובים ונחוצים, אבל כשזה נהיה המטרה היחידה בחייהם, הם פוחדים מלא להיות סופרמנים. העצוב בזה הוא שלרוב אין להם אפשרות להחלים. אני מודה לאלוהים יומיום שכשלי היה את המשבר, היה לי המזל להיות מוקף באישה אוהבת, ילדים תומכים, ושהיה לי את הזמן לעצב מחדש את הקשר המשפחתי שלנו."

מה שקרה לקארי הגיע כתוצאה מהתמוטטות. אחרי שנים של הצלחה ופיתוח מאפייני תסביך הסופרמן, ההרגל של התעלמות מהחולשות שלו גבה את המחיר.

הוא גם נתקל בתובנות לגבי משפחתו. מקרה ספציפי היה כאשר קארי התכונן לנסיעת עסקים ובמקרה שמע את בתו מדברת עם חברה. "חברתה של בתי שאלה אותה אם זה בסדר מבחינתה שאני נוסע לעתים כה תכופות. אני זוכר את בתי אומרת, 'כן, אני בסדר עם זה. חוץ מזה, אבא שלי הוא לא מסוג האב שאת רוצה בבית מידי ערב."

"כאשר חזרתי מהנסיעה, רציתי לדבר איתה על זה. נתברכתי בילדים מאוד פתוחים וכאשר שאלתי אותם איך אני מתפקד, הם אמרו לי. הם אמרו, 'אבא, אתה לא כמו אבות אחרים. כשלנו יש בעיה, אתה לא מייעץ לנו למצוא פתרונות משלנו, במקום אתה מוצא מה בדיוק הבעיה, מעלה פתרון, מחשב לו"ז לביצוע ומבצע מעקב."

משובים מהעובדים שלו היו על אותם קוים. כשכולם חלקו עם קארי בכזו כנות, הוא החליט שעליו לעשות שינויים בחיים. הוא הטמיע מספר התנהגויות חדשות כדי להתגבר על מנטאליות ה"אני סלע, אני אי" שלו. בכל הקשור למשפחתו. הוא מבלה איתם יותר וויתר על המון שליטה. עם העובדים שלו, הוא נקט באסטרטגיה יותר פרטנית.

ריפוי התסביך

הדבר הראשון שעשה קארי היה לבחון את העוצמות שלו לעומת החולשות. הוא עשה מבחני אינטליגנציה ואישיות כדי להבחין עד כמה הוא יודע במה הוא באמת טוב. "נהייתי איש של עוצמות וחולשות", אומר קארי. "לכל עוצמה הייתה חולשה מקבילה. אז לכל האנשים שהיו עוצמות גדולות, יש להם גם חולשות גדולות. חברות לרוב מגייסות אנשים על סמך עוצמותיהם."

הבעיה באסטרטגית ניהול זו שהיא לא משבצת עובדים יחד כדי ליצור שלם אחד גדול. במקום, היא דורשת מעובדים לכסות את חולשותיהם במקום להיעזר באחרים לאזן אותם ולמנף את עוצמותיהם.

"אני לא חושב שאפשר לשפר את החולשות שלך," אומר קארי. "אני מאמין שחולשות צריכות להיות מוגדרות מחדש כהסיבה שאדם מסוים יהיה זקוק לאחרים. כשזה נעשה, עובדים יכולים להיות מוצבים בחברה על מנת לתמוך בך. אנשים הכי מאושרים מלעשות מה שהם יודעים לעשות טוב, והחברה משגשגת כשאתה ממנף את העוצמות שלך. אנשים נכנסים ליותר קשיים גופניים כשהעבודה דורשת מהם להישען על החולשות שלהם."

כשזה מיושם, ניתן להשיג יותר באווירה כללית יותר נעימה. "המטרות שלי זהות למה שתמיד היו," אומר קארי. "למדתי לעצור ולחשוב לפני שאני פועל. אם אני פועל על פי אינסטינקט, אני מפשל, אני צריך ללמד את עצמי איך לפעול."

איך אפשר להשתנות כדי לגרום לעובדים לחוש יותר מוערכים ולהתחיל להיעזר בעוצמותיהם?

• נסו את הרעיונות הבאים:
• תמשכו כתף פעמיים ביום
• תודו כשאתם טועים
• תתנצלו כשאתם טועים
• תנו למישהו לנהוג במכונית
• תנהגו במסלול האיטי
• תנו למישהו אחר לבחור את המסעדה
• תנו למישהו לעקוף אתכם בתור
• תקשיבו יותר, דברו פחות ותצחקו לעתים קרובות

"הדבר הגדול ביותר בתסביך סופרמן הוא שאתה כל הזמן מחביא את עצמך," אומר קארי. "חוסר כנות היא משהו שנהדר להוציא מהחיים שלי, ואני עכשיו הרבה יותר שליו."

נסו את התרחיש הבא. אתם מחליטים לקחת יום חופש מהעבודה – באמצע השבוע – להירגע, אם על ידי הליכה לספא או לגולף. איך אתם מרגישים?

א. עליזים
ב. מרוממים
ג. אשמים

אם בחרתם א או ב אז המאמר הזה לא רלוונטי, אבל אם בחרתם ג, יתכן ואתם סובלים מתסביך סופרמן.

מקור מפורט יותר באנגלית:
http://www.childcarebusiness.com/articles/191cover.html
פשוט נני
לפני 18 שנים • 19 ביוני 2006
פשוט נני • 19 ביוני 2006
" אני צריך ללמד את עצמי איך לפעול" ....
יפה מאוד, מעניין לקרוא
icon_lol.gif
eden1
לפני 18 שנים • 21 ביוני 2006

איך פספסתי!

eden1 • 21 ביוני 2006
מאמר מעניין מאוד!
מומלץ לקרוא.

(במיוחד את העיצות שבסופו, משיכת הכתפיים עושה פלאים icon_wink.gif )
izabo
לפני 18 שנים • 21 ביוני 2006
izabo • 21 ביוני 2006
icon_rolleyes.gif

icon_lol.gif