אחר צהריים טובים אורח/ת
עכשיו בכלוב

האפיפיורית יוהנה

נוריתE
לפני 13 שנים • 10 ביוני 2011

האפיפיורית יוהנה

נוריתE • 10 ביוני 2011
ספר מומלץ וסרט גם
דונה וולפולק קרוס, האפיפיורית יוהנה, הוצאת נירם, 1998
בכלל
בגלל הקונספט.והעלילה עצמה

זוכרים?מי שזוכרים בפרק הראשון של הבורג'ס?
כשאלכסנדר בורג'ה הוכתר כאפפיור
הושיבו אותו בכותונת על כסא שרותים עתיק
וכומר ציער הציץ למטה
והכריז ש"הוא גבר מצוייד היטב"
אם מי מכם,תהה למה? אז
המהג הזה,היה רווח עד למאה ה 16(כך אומרים)
ולמה?

האפיפיור יוהן אנגליקוס
או AKA יוהנה

(פה מויקי,כי הם מדייקים במקרה זה)
על הספר :

יוהנה, בתו של כומר הכפר ואשתו הסקסונית גודרון, נולדה בשנת 814. אחיה מתיו מלמד אותה קרוא-וכתוב, אך זמן קצר לפני שהאב מגלה זאת, מתיו מת מקדחת. מותו מהווה מכה קשה עבור האב, שנותר רק עם בן אחד נוסף, פחות משכיל ממתיו. כאשר אביה מגלה שיוהנה למדה לקרוא הוא מכנה אותה "ילדת השטן" ומאשים אותה במות אחיה, שבא כעונש על מעשיה.

משכיל יווני בשם אסקולפיוס שבא לבקר את אביה, נוכח בכשרונותיה וסקרנותה, ומרחיב את השכלתה. הוא מלמד אותה ואת אחיה יוהאן לטינית, יוונית עתיקה ופילוסופיה קלאסית. כאשר אסקולפיוס נאלץ להיפרד ולשוב ליוון, הוא מוסר לה ספר בתרגום ליוונית ולטינית. אביה תופס אותה בעת קריאה בספר, וכעונש עליה למחוק את האותיות מהקלף. יוהנה מסרבת ומוכית על ידי אביה מכות מוות, דרך טיפולה המסור של האם היא שבה להכרה. כבר כאן מתבררות מגבלות חייה כאשה.

שבועות לאחר מכן מגיע אל המשפחה איש מבית הספר שליד הקתדרלה של דורשטאט, המודיע שעליו לקחת עמו את יוהנה כדי שתוכל לחדש את לימודיה שם. האב מזדעזע ורוצה לשלוח את יוהאן במקומה, כשהאם, מגינה של יוהנה בדעה אחת איתו. ניסיונותיה הנואשים של יוהנה להסביר שהשליח בא עבורה לא צולחים. באותו לילה יוהנה בורחת ורוכבת עם אחיה לדורשטאט. היא לא תראה יותר את אמה האהובה לעולם. הבישוף מתרשם מהידע של יוהנה, ומאפשר להם להנות מחינוך מצוין. כיוון שילדה לא רשאית לגור בבית ספר, היא משוכנת באחוזת אביר מקומי, ג'רולד, בו מתגוררים גם אשתו ריכילד ושתי בנותיו.

יוהנה וג'רולד מפתחים ידידות מופלאה, שהולכת ומעמיקה עד שג'רולד נושק לה לראשונה. ריכילד המקבלת דיווח על כך מנסה לארגן נישואים כפויים בין יוהנה לבן של הנפח, כשג'רולד רחוק מהכפר. במהלך פשיטה של נורמנים על מקום החתונה שבה נרצחים כמעט כל אנשי הכפר, כולל אחיה יוהאן, יוהנה נמלטת ומתחזה ל"יוהאן אנגליקוס" במנזר בפולדה.

יוהנה נשארת במנזר שנים רבות, שם היא מתגלה כרופאה מיומנת והיא מוסמכת ככומר זוטר. כאשר אביה בא לבקר במנזר, היא לומדת ממנו שאמה מתה כשילדה את ילדה הרביעי. במהלך השיחה היא מזוהה על ידי אביה, שהיה משוכנע שיוהנה היא בעצם אחיה המנוח יוהאן, והוא מקבל התקף ומת תוך שהוא מנסה לחשוף אותה. חולפות מספר שנים, וכאשר מתפשט הדבר בפולדה, יוהנה נופלת למשכב ובורחת כדי למנוע את חשיפתה במהלך הטיפול. היא מתאוששת אצל ידיד, ועולה לרגל לרומא.

המומחיות הרפואית שלה הופכת לשם דבר ברומא, והיא מקבלת מעמד של רופא מכובד. זמן קצר לאחר הגעתה לרומא, היא נקראת אל האפיפיור סרגיוס, ולאחר שהיא מרפאת אותו היא מתמנית לרופאו האישי. האפיפיור סובל מהתקפות תכופות של צינית, ויום אחד הוא מת מזה. האפיפיור החדש הוא ליאו, איש צעיר ומלא אנרגיה הפועל כדי להרחיב את החומה המגינה על כנסיית פטרוס הקדוש. אויבו הקרדינל אנסטסיוס המעוניין בכס האפיפיורית, מרעיל אותו למוות, אך באופן מפתיע יוהנה ממונית כיורשו.

אחרי תקופה בה היא מכהנת כאפיפיור, פוקד שיטפון כבד את רומא. יוהנה מובילה את מאמצי ההצלה, וכאשר היא נוסעת עם ג'רולד לחלץ אנשים, היא נותרת איתו בבית ריק, ונכנסת ממנו להיריון. היא מנסה ללא הצלחה להפיל את העובר. במהלך תהלוכת הפסחא, ג'רולד נפצע אנושות בקרב סכינים ומת לבסוף בזרועותיה. יוהנה נתקפת פתאום צירים ויולדת תינוק שנולד בטרם עת. בכך באים חייה של יוהנה לקיצם.


המסורת:

סיפורה של האפיפיורית מתחיל עם התחפשותה לגבר והתחזותה לג'והן אנגליקוס (John Anglicus), איש כמורה אנגלי, שעבר לאתונה, ושם החל מתפרסם שמו כאדם משכיל וברוך-כשרונות, בייחוד בתחומי המדעים. לאחר זמן מה, עברה יוהנה - עדיין מחופשת לגבר - לרומא, שם זכתה לעדנה, והגיעה לתפקיד רם הדרג של חשמן כנסייה. בשנת 853 הלך לעולמו האפיפיור ליאו הרביעי, ויוהנה נבחרה פה אחד להיות ממשיכתו; נציגתו של ישו עלי אדמות. במשך שנתיים היא שימשה בתפקיד האפיפיור, כשבמהלך כהונתה היא התעברה ונכנסה להריון. במהלך תהלוכה מכנסיית פטרוס הקדוש לקתדרלה האפיפיורית, יוהנה עצרה בצד הדרך, ולתדהמת כולם היא ילדה ילד, אך תוך כדי הלידה היא מתה, ונקברה במקום.

גרסאות אחרות, ופחות נפוצות של הסיפור, מתארות בצורה שונה את סופה של האפיפיורית: גרסה אחת, למשל, מספרת כי כשאנשי רומא התוודעו לזהותה האמיתית של יוהנה, הם קשרו אותה לסוס, שאותו הדהירו ברחבי רומא, בעודם רוגמים את האישה באבנים. גרסה אחרת מספרת שלאחר הלידה נשלחה יוהנה למנזר מרוחק, כדי שתתפלל ואולי תוושע, והילד גדל והפך להיות לבישוף של אוסטיה.

ב-1601 הכריז האפיפיור קלמנט השמיני כי האגדה אודות האפיפיורית יוהנה אינה נכונה, ופסלה המפורסם בקתדרלת סיינה (Siena) נותץ.

הנה עוד
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%90%D7%A4%D7%99%D7%A4%D7%99%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%AA_%D7%99%D7%95%D7%94%D7%A0%D7%94

וגם כאן מאמר מעניין
http://www.metargemet.com/new/archives/153
נילי ונילי
לפני 13 שנים • 10 ביוני 2011
נילי ונילי • 10 ביוני 2011
ספר מדהים. אחד הטובים שקראתי. עלילה שסוחפת אותך למקום אחר לגמרי.
לא ברור כל כך מה היה שם באמת והאם היא באמת חיה, אבל נראה לי די ברור שהיו גם היו עוד נשים (או אולי טרנסג'נדרים? קצת אנכרוניסטי להשליך מושג מודרני אל תקופה בה הוא לא היה קיים) כמוה שבחרו לעטות בגדי גבר כדי לממש את הפוטנציאל שלהם.


לינק שאולי יעניין אותך-
קתרינה/אנטוניו דה אראוסו נולדה בספרד והתחנכה במנזר, וברחה לעולם החדש במדי לוחם קולוניאליסט תחת הכתר הספרדי. היא הפכה להיות אגדה עוד בימי חייה.
http://www.myetymology.com/encyclopedia/Catherine_de_Erauso.html
    התגובה האהובה בשרשור