שבת שלום אורח/ת
עכשיו בכלוב

רוצים שינוי ?

The Best Queen
לפני 7 שנים • 26 באפר׳ 2017

רוצים שינוי ?

The Best Queen • 26 באפר׳ 2017
מדוע ואיך צפייה בפורנוגרפיה עלולה להזיק לחייכם


כולנו שמענו על סוגים שונים של התמכרויות וחלקנו אף מכירים אנשים שסבלו מהן, בין שמדובר באלכוהול, סמים או הימורים. אך קיימת התמכרות שכמעט ולא מדברים עליה, ויש לה השפעה מזיקה מאוד על ילדים ומבוגרים כאחד וכן על חיי המשפחה והזוגיות. מדובר בהתמכרות לפורנוגרפיה, ולמרות שרבים עלולים לחשוב שלא מדובר בהתמכרות מזיקה כמו הדוגמאות האחרות שצוינו, מתברר כי היא גורמת לתהליכים קיצוניים מאוד במוח שעלולים לגרום לנזק אדיר. המידע שלפניכם מגיע ממאמר שפרסם ד"ר קווין מג'רס, אחד מחברי הפקולטה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, המתמחה בתרפיה קוגניטיבית התנהגותית. קווין מסביר את התהליך שמתרחש במוח ושמוביל להתמכרות לפורנוגרפיה ואת השפעותיו המזיקות, ומוסיף כיצד ניתן להיגמל מדפוס ההתנהגות ההרסני הזה.



המעגל האכזרי מול המעגל המוסרי


בתחום הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, נהוג להתייחס לכל סוג של התנהגות כמו לתנועה פיזית. חשבו על אדם שרוכב על אופניים; אם הוא בירידה, המהירות שלו מתגברת ונהיה לו קל יותר, הבעיה מתחילה כשהמהירות הופכת לגבוהה מדי, עד לרמה מסוכנת של איבוד שליטה. כשזה קורה החוויה הופכת ממהנה למסכנת חיים, וזה בעצם מה שקורה ב"מעגל האכזרי" של ההתמכרות – בתחילה נראה שאין כל סכנה בעיסוק בדבר מסוים, אך ככל שעוסקים בו יותר והוא לוקח מאיתנו את האחריות לפעול בצורה מסוימת ונכונה, כך אנו מאבדים את השליטה שלנו עד שקשה לנו לעשות להפסיק לעשות את הפעולה. מנגד, קיים מעגל אחר שנקרא "המעגל המוסרי" – חשבו על תחום ספורטיבי שהתקשיתם בו בעבר או כלי נגינה שרציתם ללמוד כיצד להשתמש בו; בתחילה המאמץ הוא קשה, מפרך ולעתים אפילו מביך, אך ככל שאנו מתאמנים יותר כך משתפרות היכולות שלנו ונהיה לנו קל יותר לעסוק בו באופן מקצועי. כתוצאה מכך הפעילות נעשית אפילו מהנה יותר.

בשני המצבים האלה המוח שלנו מקבל בסופו של דבר פרס, אולם הפרס שאנו מקבלים מהמעגל המוסרי הוא אמיתי, בעוד שהפרס שאנו מקבלים מהמעגל האכזרי הוא שקרי, שכן לא עשינו דבר על מנת לקבל אותו. הבעיה היא שאנו מתרגלים לקלות שבה הפרס השקרי מגיע, עד לרמה שאנחנו מאבדים את השליטה בנושא ונהיים מכורים.

המדע שמאחורי החשק המיני


בקרב כל זוג צעיר הרצון לקיים יחסי מין מגיע מהחלק הפרימיטיבי של קליפת המוח, ומונע מרגשות ודחפים הישרדותיים חזקים. עם זאת, ככל שמתבגרים חלקה התחתון של קליפת המוח מתחיל "להשתעמם" מיחסי המין, משום שמבחינתו הוא כבר דאג להעביר את הגנים הלאה דרך בן או בת הזוג. כשמתחילים לצפות בתכנים פורנוגרפיים החשק המיני יכול לחזור לפתע, וזאת משום שלפורנו יש את הכוח "לעבוד" על המוח שלנו ולגרום לנו לחשוב שאנו מקיימים יחסי מין עם אדם אחר, כלומר מעבירים את הגנים שלנו הלאה בדרך אחרת, מה שמועיל להישרדות של הגנים שלנו. דרך תכני פורנו אנו יכולים להיחשף למאות אם לא אלפי גירויים ואנשים שונים, משמע בכל פעם שנראה תמונה או סרט פורנוגרפיים נקבל את ההרגשה המזויפת שהשגנו את אותם בן או בת זוג פוטנציאליים, ולכן חוזר אלינו הדחף לקיים יחסי מין.

בסופו של דבר החלק התחתון של קליפת המוח מתחיל להעדיף את הפורנו על פני יחסי מין עם בן או בת הזוג האמיתיים, והסיבה לכך נעוצה בכימיקל שנקרא דופמין...



מה קורה לדופמין במוחו של מכור לפורנו?


דופמין הוא סוג של פרס שמשתחרר במוח בעקבות תשוקה; כשאנחנו רואים משהו שאנחנו משתוקקים אליו, המוח שלנו משחרר דופמין ובכך אומר לנו "לך על זה!". בדרך כלל הדופמין דוחף אותנו לעשיית דברים שמסבים לנו הנאה, ולכן כשאדם רואה תמונה או סרט פורנוגרפיים, המוח חושב שזה הדבר האמיתי ומשחרר כמות גבוהה של דופמין. לאחר צפייה בפורנו המוח שלנו מוצף בדופמין וזה מצב שמתיש אותו, לכן הוא מתחיל להשמיד קולטני דופמין. התהליך הזה מוביל לתחושת ריקנות, ואם הוא מתרחש לאורך זמן הוא עלול לפגוע ביכולת שלנו ליהנות מיחסי מין באופן כללי.

לכן צפייה בפורנוגרפיה נחשבת למעגל אכזרי; לאחר צפייה בפורנו והצפת המוח בדופמין, בפעם הבאה שיצפה בפורנו יהיו לאדם פחות קולטנים לדופמין, כלומר יהיה עליו לצרוך יותר פורנו על מנת לזכות בתחושת הפרס שלה ציפה והתרגל. זה גורם להשמדת קולטנים נוספים, מה שמגביר את הצורך בצפייה ביותר תוכן פורנוגרפי וחוזר חלילה.

יתרה מזאת, התהליך הזה מביא את האדם לחפש ריגושים חדשים כשהוא כבר לא מרגיש מסופק, ואלו יגיעו לרוב בעזרת רגשות שיוצרים אדרנלין כמו פחד, גועל או תדהמה. לכן ברוב המקרים, אדם שצורך פורנו לאורך זמן יתחיל לצפות בתכנים שעד לאותו זמן לא היה מוצא בהם ריגוש או צורך, ועקב כך הוא עלול לפתח סטיות שונות ומשונות. מה שהתהליך הזה יוצר הוא שילוב בין אדרנלין לבין דופמין, אשר מוביל להיווצרות קשרים חדשים במוח שמשנים את התפיסה שלנו בקשר ליחסי מין ואת ההנאה שנפיק מהם.
אולי יעניין אותך גם:



בסופו של דבר, הרס קולטני הדופמין מוביל לתחושת שעמום, חוסר מנוחה וחוסר יכולת להתרכז גם בשעות הפנאי, ואף עלול להוביל לדיכאון ופגיעה בזיכרון. במקרים קיצוניים האדם המכור כבר לא מסוגל ליהנות מפעילויות שמצא בהן הנאה לפני כן, כמו ספורט או לימודים, מה שמוביל להידרדרות איכות החיים; לאדם כבר אין מוטיבציה וכוח רצון לעסוק בפעילויות שונות וברצונו רק להחזיר לעצמו את זרימת הדופמין במוח, אותה יקבל אך ורק בעזרת פורנוגרפיה.

איך לצאת מהמעגל האכזרי של ההתמכרות לפורנוגרפיה?


על מנת לצאת מהמעגל האכזרי של ההתמכרות לפורנוגרפיה, יש לפעול ב-3 שלבים:

1. ראשית יש להבין שבעתיד יש תקופה לא קלה, אך זוהי העלייה הקשה שתעזור לאדם להתחזק ולחזור לחיים הרגילים. הפיתוי מרגיש למוח כמו איום שיש להימנע ממנו, אך באופן פרדוקסלי, אותו איום מוביל לחשק עז לעסוק בפעילות ה"אסורה". יש להיאזר בסבלנות, לקבל את תחושת אי הנוחות שמגיע עם תקופה זו ולהתייחס אליה כהזדמנות לצאת מהמעגל האכזרי במקום כאיום על משהו שמסב הנאה.

2. יש להתייחס לרגשות ולחשקים שעולים במחשבותיו של המכור, להיות מודעים אליהם ולא להתעלם מהם. בדרך כזו של מודעות מלאה למצב ולתחושות שלנו, אנחנו בעצם אומרים לאמיגדלה, החלק במוחנו שאחראי לוויסות הרגשות, שהמסר שהיא שולחת התקבל והובן. כשהאמיגדלה תרגיש שהמוח מודע למסר שהיא שולחת ולא פועל על פיו באופן מודע, היא תפחית את עוצמת המסרים שהיא שולחת בפעמים הבאות, עד שתפסיק.

3. יש לקבל את העובדה שמדובר באתגר לא קטן ושהמעבר למעגל המוסרי לא נעשה ברגע. התהליך לא יהיה קל, אך בסופו אפשר לזכות בשליטה על דחפים ורצונות במקום להיות עבדים להם. הפיתוי מהעבר יכול להפוך להיות מקור לכוח, וככל שמתמידים בהימנעות ממקור הפיתוי כך זה הופך לקל יותר.

אז אם אתם נמצאים בזוגיות וסובלים מהתמכרות לפורנוגרפיה, תוכלו לשתף את בן או בת הזוג שלכם בתחושות שלכם ובהחלטתכם, והם בהחלט יוכלו לעזור לכם להתגבר על הבעיה בעזרת הרבה אהבה, תמיכה והבנה. עם הזמן תוכלו להחזיר לעצמכם את השליטה בחייכם, וזה ללא ספק ישפר את מערכת היחסים שלכם. אם אתם חוששים שילדיכם המתבגרים עלולים לפתח בעיה שכזו, מומלץ מאוד לדבר איתם על כך מבלי להתבייש ולהסביר להם את המשמעות וההשלכות של עיסוק והתעניינות בפורנוגרפיה. זה יעזור להם להתוודע לסכנות שהם לאו דווקא מודעים אליהם, ושיכולים להשפיע על היחסים שלהם עם בני זוגם בעתיד.

כך או כך, המסקנות הן ברורות. פורנוגרפיה היא ממכרת מאוד ופוגעת הן בחיים האישיים והן בחיי הזוגיות. על כן ובשל שלל סיבות נוספות, כל אחד שעוסק בצפייה בפורנוגרפיה באופן קבוע צריך לשקול מחדש את מקומה בחייו, אפילו אם הוא חושב שאינו מכור ואת תהליך הריפוי, של כל הנזקים, שנגרמו בעטיה.



הכתבה נלקחה מ"בא במייל" ונכתבה שם ע"י שי אליאב.
    התגובה האהובה בשרשור
thefox1111​(מתחלף)
לפני 7 שנים • 26 באפר׳ 2017
thefox1111​(מתחלף) • 26 באפר׳ 2017
אני מכור כבר הרבה הרבה זמן . אבל לא ראיתי בזה מחסור.
מסתבר שמה שכתבת זה נכון , באמת פיתחתי סטיות שמעולם לא היו בעבר ומעולם לא חשבתי עליהם, ופתאום אני נמשך אליהם.

אני באמת צריך לחזור לעצמי, ואני מודה לך מאוד.

יש לי שאלה, האם גם יחסי מין יומיומיים עם בן זוג מפרישים דופמין וגורמים להרס?
מטפלת CBT
לפני 7 שנים • 27 באפר׳ 2017
מטפלת CBT • 27 באפר׳ 2017
מעניין, לא שמעתי על מנגנון הרס קולטני הדופמין. אנסה לבדוק את זה.
הכתבה שטחית במובן שהיא מציגה רק את הפן הביולוגי של מנגנון היווצרות ההתמכרות (כביכול), אבל מתעלמת מגורמים רבים נוספים. הרי אם כל אחד שהיה צופה בפורנו היו נהרסים לו קולטני הדופמין, כולנו היינו מפתחים התמכרות לא רק לפורנו, אלא לכל התנהגות שהיא שגורמת לנו הנאה.
המציאות מראה לנו אחרת- שכולנו נהנים מסקס, פורנו, קניות, אוכל, אינטרנט, אלכוהול וכו'- אבל רק מיעוט מפתח התמכרות. אפילו סיגריות, סמים ותרופות מסוימות שנחשבים ממכרים- לא כל מי שמנסה אותם, אפילו לאורך זמן, מפתח התמכרות.

יש פרה- דיספוזציה לפתח התמכרות (כלומר נטייה ביולוגית), יש אנשים עם נטייה אישיותית להתמכרויות, וכמובן שיש גם סיבות רגשיות, בין אישיות, חברתיות, משפחתיות וכן הלאה.

בנוסף, זה שאדם מודע לכך שהוא מכור לא אומר שהוא יכול פשוט לעשות את הצעדים האלה ולהיגמל. אדרבא- אם הוא יכול לדבר עם בנזוגו, לקבל אהבה והבנה והוא ירצה באמת להפסיק ויצליח- הוא לא באמת היה מכור... משמעות ההתמכרות היא שמלכתחילה לאדם המכור יש קושי עצום מאוד להימנע או להתנגד לנסות להשיג את מה שהוא מכור לו.

לצפייה קבועה בפורנו יש השפעות שליליות לא מעטות על הזוגיות, על תפיסת מין ואפילו עמדות כלפי נשים, גברים והיחסים ביניהם כמו שהראו לא מעט מחקרים, אבל ההשפעות הללו לא בהכרח קשורות בהתמכרות.

בנוסף, ישנם תיאורטיקנים שאומרים שבגלל מה שציינתי בתחילת התגובה שלי- אין חומר או התנהגות ממכרים- יש אדם שיש לו נטייה להתמכר. יש הרבה אנשיםש שיש להם נטייה כזו, כך שיש להם הרבה פעמים כמה התמכרויות או שהם נגמלים מאחת ועוברים לאחרת... וכמובן, שכל החיים הם נחשבים כמכורים וימנעו מאותה התנהגות או אותו חומר כדי לא לשוב להתמכרות מחדש.