אחר צהריים טובים אורח/ת
עכשיו בכלוב סינון

סדנאות כתיבה

diamond
לפני 4 חודשים • 23 בספט׳ 2025

סדנאות כתיבה

diamond • 23 בספט׳ 2025
היש ביננו סופרים או אנשים שעוסקים בכתיבה שהיא מעבר לתחביב? אשמח להמלצות על סדנאות כתיבה שבאמת תרמו לכם. לא דרך שלוחת חשיפה של האוניברסיטה הפתוחה Been there, done that.
הוא​(שולט)
לפני 4 חודשים • 23 בספט׳ 2025
הוא​(שולט) • 23 בספט׳ 2025
אורנה לנדאו מהוצאת התחנה עושה . חפשי בפייס
גם אילת ניצני הוצאת גלים
סנטוריון
לפני 4 חודשים • 24 בספט׳ 2025
סנטוריון • 24 בספט׳ 2025
נושא מעניין. אמנם לא תשובה ישירה אבל כמה מחשבות (לא חיוביות) שלי על סדנאות כתיבה.

קודם כל, אף בנאדם שלא מתפרנס אך ורק מכתיבה לא צריך להעביר סדנת כתיבה, ולמרבה הצער רוב אלה לא. לא מישהו או מישהי שפרסמו פעם ספר שמכר כמה אלפי עותקים. הרוב המכריע הוא בזבוז של זמן שמועבר על ידי אנשים בינוניים שיוציאו אותך כותבת בינונית.

שנית, יש לך את סדנאות הכתיבה הטובות ביותר כבר על המדף. אלה הספרים שאת אוהבת, על ידי סופרים גדולים שהשפיעו על מהלך הספרות הארצי או העולמי. בין אם זה דוד גרוסמן, או עמוס עוז, או ג'ון סטיינבק או אליס מונרו.

שלישית, מציע לך דווקא לקרוא את הסופרים האלה כשהם כותבים על כתיבה, כמו "על הכתיבה" של סטיבן קינג, או Novelist as a Vocation של הרואי מורקאמי, ויש עוד הרבה דוגמאות. כל אלה, אגב, מוכיחים שאין באמת דבר כזה סדנת כתיבה, כי כל אחד כותב אחרת לגמרי עם פילוסופיה שונה לחלוטין לגבי כמעט כל אלמנט של התהליך.

ורביעית, אין תחליף לכתיבה עצמה ולחיקוי של סופרים גדולים שמוצאים חן בעינייך, ולקבלת פידבק. זה אולי הערך האמיתי של סדנאות כתיבה, אבל גם שם התהליך כולו מזוהם על ידי התשלום שלך (המורה קורא את הכתיבה שלך - אם בכלל - כי שילמת לו, ולא כי הוא באמת רוצה). וזו עוד סיבה שאני לא מת על סדנאות כתיבה כאלה.
    התגובה האהובה בשרשור
Black Lotus​(מתחלפת)​{זאלופון}
מחזקת את דבריו החכמים של סנטוריון. אם תרצי ספר על כתיבה בעברית, יש לך את "בית מלאכה לכתיבה" של רוני גלבפיש, שהיא סופרת מעולה.

ממליצה לך ללכת למפגשים עם סופרים שמדברים על תהליך היצירה שלהם. "העבריות" עושות כאלו מדי פעם במסגרת הפודקאסט של האפליקציה והם ממש כיפיים.
טלי35​(שולטת)
טלי35​(שולטת) • 24 בספט׳ 2025
ואני כמובן, עם האופי של ועדת תרבות שטבוע בי, ישר חושבת על איזו סדנת כתיבה כלובית אפשר לארגן פה.

איזה חומרים מדהימים יכולים לצאת
ואיזה חוויה מטורפת יכולה להיות לכל מי שיקח בה חלק
diamond
diamond • 24 בספט׳ 2025
סנטוריון כתב/ה:
נושא מעניין. אמנם לא תשובה ישירה אבל כמה מחשבות (לא חיוביות) שלי על סדנאות כתיבה.

קודם כל, אף בנאדם שלא מתפרנס אך ורק מכתיבה לא צריך להעביר סדנת כתיבה, ולמרבה הצער רוב אלה לא. לא מישהו או מישהי שפרסמו פעם ספר שמכר כמה אלפי עותקים. הרוב המכריע הוא בזבוז של זמן שמועבר על ידי אנשים בינוניים שיוציאו אותך כותבת בינונית.

שנית, יש לך את סדנאות הכתיבה הטובות ביותר כבר על המדף. אלה הספרים שאת אוהבת, על ידי סופרים גדולים שהשפיעו על מהלך הספרות הארצי או העולמי. בין אם זה דוד גרוסמן, או עמוס עוז, או ג'ון סטיינבק או אליס מונרו.

שלישית, מציע לך דווקא לקרוא את הסופרים האלה כשהם כותבים על כתיבה, כמו "על הכתיבה" של סטיבן קינג, או Novelist as a Vocation של הרואי מורקאמי, ויש עוד הרבה דוגמאות. כל אלה, אגב, מוכיחים שאין באמת דבר כזה סדנת כתיבה, כי כל אחד כותב אחרת לגמרי עם פילוסופיה שונה לחלוטין לגבי כמעט כל אלמנט של התהליך.

ורביעית, אין תחליף לכתיבה עצמה ולחיקוי של סופרים גדולים שמוצאים חן בעינייך, ולקבלת פידבק. זה אולי הערך האמיתי של סדנאות כתיבה, אבל גם שם התהליך כולו מזוהם על ידי התשלום שלך (המורה קורא את הכתיבה שלך - אם בכלל - כי שילמת לו, ולא כי הוא באמת רוצה). וזו עוד סיבה שאני לא מת על סדנאות כתיבה כאלה.

תודה רבה על התשובה המפורטת.
diamond
diamond • 24 בספט׳ 2025
Black Lotus כתב/ה:
מחזקת את דבריו החכמים של סנטוריון. אם תרצי ספר על כתיבה בעברית, יש לך את "בית מלאכה לכתיבה" של רוני גלבפיש, שהיא סופרת מעולה.

ממליצה לך ללכת למפגשים עם סופרים שמדברים על תהליך היצירה שלהם. "העבריות" עושות כאלו מדי פעם במסגרת הפודקאסט של האפליקציה והם ממש כיפיים.

תודה על ההמלצה icon_smile.gif
diamond
diamond • 24 בספט׳ 2025
טלי35 כתב/ה:
ואני כמובן, עם האופי של ועדת תרבות שטבוע בי, ישר חושבת על איזו סדנת כתיבה כלובית אפשר לארגן פה.

איזה חומרים מדהימים יכולים לצאת
ואיזה חוויה מטורפת יכולה להיות לכל מי שיקח בה חלק

תשמעי, עלית על רעיון icon_smile.gif
אם זה יקרום עור וגידים, אני בעניין.
Bentחשבון מאומת
Bentחשבון מאומת
Bentחשבון מאומת • 24 בספט׳ 2025
למרות שאני מתחבר לחלק מדבריו של סנטריון, אני מוצא את המסקנה מוטעה. כן הספריה שלך היא בית הספר הראשון שלך, אבל יש עשרות שיעורי כתיבה שההשתתפות בסדנאות יכולה ללמד ולחסוך לכל סופר זמן התגבשות, רוב סופרי המד"ב ופנטסיה הגדולים הכותבים היום הם בוגרים של סדנאות בהם קלריון לדוגמא.

אני שונא להמליץ עליו, אבל המאסטר קלאס של ניל גיימן היה מצויין במיוחד.

הספר של רוני זו המלצה מצויינת, היא אדם נהדר והעבירה סדנאות מצויינת.

בירושלים גלית קרליבך העבירה סדנאות מוצלחות. ומי שיקרא לה בינונית יגרום לי לחייך icon_wink.gif

עוד עולה לראש, תה, שמעביר מדי פעם סדנאות.

אני פשוט לא מעודכן, במי מעביר היום סדנאות שוות, אבל בסדנאות לומדים הרבה יותר מכתיבה, וכדאי והיו סדנאות מוצלחות. על להבין את עולם המו"לות שהיום נצלני במיוחד מחד ומצד שני מאפשר יותר מאי פעם.

במקרה זה יש את הספר באנגלית של גאי קוואסקי, שבטח כבר יש מעודכנים ממנו בהרבה.

https://www.amazon.com/APE-Author-Publisher-Entrepreneur-How-Publish-ebook/dp/B00AGFU5VS

ויש קבוצות פייסבוק לא מועטות

בכלוב יש והיו כותבים כל כך מוכשרים שתמיד היו תענוג לקריאה. קל להמליץ על חלקם שוב ושוב.
טלי35​(שולטת)
טלי35​(שולטת) • 24 בספט׳ 2025
תה מעולה. לא ידעתי שעושה סדנאות כתיבה 🤩

אם אתה פה - צור קשר 😉