בוקר טוב אורח/ת
עכשיו בכלוב סינון

נוירופלסטיקה של המוח -עד כמה המוח באמת גמיש וניתן לשינוי ?

infamous
לפני חודש • 5 בדצמ׳ 2025

נוירופלסטיקה של המוח -עד כמה המוח באמת גמיש וניתן לשינוי ?

infamous • 5 בדצמ׳ 2025
אני לא יודע אם זה נושא לכאן ,אבל בגלל שהוא מעניין ונוגע לחיי הרבה אנשים החלטתי לפתוח ומי שמתעניין מוזמן להשתתף.
https://www.niramiron-licbt.com/post/%D7%A2%D7%9C-%D7%A0%D7%95%D7%99%D7%A8%D7%95-%D7%A4%D7%9C%D7%A1%D7%98%D7%99%D7%A7%D7%94-%D7%95%D7%A9%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%99%D7%99%D7%9D-%D7%94%D7%AA%D7%A0%D7%94%D7%92%D7%95%D7%AA%D7%99%D7%99%D7%9D
ידוע שהמוח אחראי בעקיפין או במישרין כמעט על כל יכולת ,החל ממצבים נפשיים עד יכולות פיזיות כמו קאורדינציה ,מוטוריקה גסה ,עדינה וכו. הידיעה שהמוח הוא גמיש הפכה לאבן יסוד בעולם הטיפולי, בעיקר הcbt. אבל עד כמה ? האם אדם שאין לו חוש טכני יכול להפוך את היוצרות בעזרת אותה גמישות ? או אדם שהיה הומני כל חייו יכול ללמוד מקצוע ריאלי קשה ? וכמובן ,יש מקרים שהם בלתי ניתנים ל"לתיקון",כמו אוטיזם.
nbdy
לפני חודש • 5 בדצמ׳ 2025
nbdy • 5 בדצמ׳ 2025
Sirene​(נשלטת)
לפני חודש • 5 בדצמ׳ 2025
Sirene​(נשלטת) • 5 בדצמ׳ 2025
אני חושבת שכן. אזורים במוח עוברים אדפטציה כל החיים. אני זוכרת מאמר מסויים בו דיברו על מחקר שהצביע על כך שאזור מסויים במוח של נהגי מונית, למשל, היה הרבה יותר פעיל ומפותח יחסית לאותו האזור אצל אדם שלא עובד בלנסוע ולאתר כתובת כל היום (דיי בטוחה שקראתי את המאמר הזה עוד לפני שהGPS הפך לחלק בלתי נפרד מאופן ההתנהלות שלנו, מה שמשפיע כמובן גם על נהגי המוניות וגם על העובדה שאני לא זוכרת האם המאמר הגיע ממקור אמין או לא, אבל אני נוטה להאמין לו).
    התגובה האהובה בשרשור
infamous
לפני חודש • 5 בדצמ׳ 2025
infamous • 5 בדצמ׳ 2025
Sirene כתב/ה:
אני חושבת שכן. אזורים במוח עוברים אדפטציה כל החיים. אני זוכרת מאמר מסויים בו דיברו על מחקר שהצביע על כך שאזור מסויים במוח של נהגי מונית, למשל, היה הרבה יותר פעיל ומפותח יחסית לאותו האזור אצל אדם שלא עובד בלנסוע ולאתר כתובת כל היום (דיי בטוחה שקראתי את המאמר הזה עוד לפני שהGPS הפך לחלק בלתי נפרד מאופן ההתנהלות שלנו, מה שמשפיע כמובן גם על נהגי המוניות וגם על העובדה שאני לא זוכרת האם המאמר הגיע ממקור אמין או לא, אבל אני נוטה להאמין לו).

הגיוני ,אם כי תלוי ברמה. זה כמו שאני אתחיל לרוץ מכושר אפס ,ברור שבהתחלה יהיה קשה ועם ההתמדה התוצאות ישתפרו,אבל אני לעולם לא אשתווה לאצנים באליפויות עולם . או שאשתפר במשחק כדורגל ,אבל לעולם לא אשתווה לשחקנים בליגות המובילות בעולם אלא אם כן נולדתי עם הכישרון המתאים. הכל ניתן לשיפור, זה ברור,השאלה עד איזה רמה....האם אדם שהוא חסר חוש טכני נגיד ,או ידיים לא הכי משהו....יכול לשנות את זה מהקצה אל הקצה בהנחה שהוא יורד לשורש העניין ? או בדוגמא שהבאתי,אדם שהוא הומני לחלוטין....יכול להרגיל את עצמו להיות טוב במתמטיקה או פיזיקה ברמה גבוהה ?
Sirene​(נשלטת)
לפני חודש • 5 בדצמ׳ 2025
Sirene​(נשלטת) • 5 בדצמ׳ 2025
היכולות של כולנו מוגבלות על ידי גנטיקה. רוב האנשים גם לא יכולים לשמוע צלילים שעטלפים שומעים, לראות צבעים שדבורים רואות, להריח ריחות שכלבים מריחים, לרוץ כמו צ'יטה או לעוף כמו ציפור. ואולי גם חושים אחרים שאנחנו לא מודעים אליהם בכלל, כי הם עד כדיי כך רדומים או חסרים אצלנו שמעולם לא נתנו להם שם. השינויים שאנחנו מסוגלים ליצור הם בהתאם למגבלות הללו, אבל אנחנו מייצרים לעצמינו תותבים חיצוניים והם הופכים להיות חלק מאיתנו ומשנים את הפעילות המוחית שלנו בהתאם. כמו שכשאתה נוהג במכונית, במהלך הנהיגה אתה תופס את המכונית כחלק מהגוף שלך. אתה "מרגיש" מתי אתה צמוד מידיי למכונית אחרת או למדרכה. אז במידה ואתה מוצא את התותב הנכון שיפצה על מה שאתה חסר, אני מאמינה שהמוח יכול לגשר על ההפרש.
תחת כנפיך
לפני חודש • 6 בדצמ׳ 2025
תחת כנפיך • 6 בדצמ׳ 2025
אני חושב שכל לימוד שאתה זוכר מראה שהמוח גמיש.

אבל אנשים שעברו שבץ מוחי. יקח להם נצח כדי לפצות על הנוירונים שמתו.

ככה שהנוירו פלסטיות היא קצת מוגבלת.

אבל. יצירתיות היא משהו שאפשר לשפר.
כמו שרואים אצל נהגי מוניות בלונדון שההיפוקמפוס שלהם גדל.
bondman​(נשלט)​{FLR}
לפני חודש • 6 בדצמ׳ 2025
bondman​(נשלט)​{FLR} • 6 בדצמ׳ 2025
אני מאמין שזה נכון.
היו לי כבר כמה פעמים
ששיניתי את המוח שלי באמצעות
Fake it till you make it,
חבל שאי אפשר לשנות הכל,
אוטיזים למשל כפי שהוזכר.

המוח למעשה נבנה על ידי קשרים בן תאים,
כך גם לומדים מחדש אחרי ארוע מוחי,
וכך לומדים שפות חדשות לדוגמא,
אז אני מניח שהמדע הזה רק בתחילתו.
shirazbar​(שולטת)
לפני חודש • 6 בדצמ׳ 2025
shirazbar​(שולטת) • 6 בדצמ׳ 2025
המוח הוא דבר מופלא.
עברתי לפני שנים ניתוח להסרת משקפיים בלייזר.
מכיוון שכבר היה לי קוצר ורוחק ראיה המליצו לי לתקן עין רחוק (הימנית הדומיננטית) ועין קרוב ( השמאלית).
כך שהמח למד שכאשר אני מביטה רחוק הוא מתעלם מהעין השמאלית וההיפך.
די דומה לתהליך טיפול בעין עצלה. המוח מעדיף את העין החזקה ולא משקיע בחלשה. בעזרת רטייה (על החזקה) מאלצים את המוח לאמן את העין העצלה, כלומר ליצור עוד קשרים במח ולשפר את הראיה. זה עובד במיוחד על ילדים כי המח שלהם גמיש יותר ללמידה.
infamous
לפני חודש • 7 בדצמ׳ 2025
infamous • 7 בדצמ׳ 2025
shirazbar כתב/ה:
המוח הוא דבר מופלא.
עברתי לפני שנים ניתוח להסרת משקפיים בלייזר.
מכיוון שכבר היה לי קוצר ורוחק ראיה המליצו לי לתקן עין רחוק (הימנית הדומיננטית) ועין קרוב ( השמאלית).
כך שהמח למד שכאשר אני מביטה רחוק הוא מתעלם מהעין השמאלית וההיפך.
די דומה לתהליך טיפול בעין עצלה. המוח מעדיף את העין החזקה ולא משקיע בחלשה. בעזרת רטייה (על החזקה) מאלצים את המוח לאמן את העין העצלה, כלומר ליצור עוד קשרים במח ולשפר את הראיה. זה עובד במיוחד על ילדים כי המח שלהם גמיש יותר ללמידה.

אני מבין ,אבל איך זה בא לידי ביטוי בכל אספקט ספציפי ? לדוגמא המוטוריקה העדינה שציינתי ,הבנתי שאנשים שיש להם ידיים ממש טובות נולדו עם תיאום יד עין ברמה יותר גבוהה או משהו כזה,אין לי מושג כרגע. ודברים אחרים כמו קאורדינציה וכו הם גם קשורים ישירות למוח.