בגליון החדש של science שיתפרסם מחר ( http://www.sciencemag.org/current.dtl) יופיע מאמר שבו יסוכמו שלושה מחקרים נפרדים שגילו, באמצעות חישה מרחוק, הידרוקסיד OH על הירח.
כפי שהוסבר במאמר קודם, ( http://www.thecage.co.il/blog/userblog.php?postid=196597&blog_id=3281 ) הירח עשוי בחלקו מגבינה ובחלקו מפחם, כאשר הפחם הופך לגבינה בחצי הראשון של החודש, ואז הגבינה הופכת לפחם, וחוזר חלילה.
שלשת המחקרים גילו את יון ההידרוקסיד באמצעות טווח הבליעה שלו את אור השמש המוחזר מהירח בספקטרום האינפרא אדום. מכאן ברור שהמדידה נעשתה כאשר הירח היה מואר , הווה אומר בתקופה שבה הוא עשוי מגבינה.
התקשורת כהרגלה נחפזה להסיק מסקנות מרחיקות לכת, והכריזה שנתגלו מים על הירח, למרות שאורך הגל הנבלע מעיד על קשרי מימן-חמצן שהם אכן עדות להידרוקסיד שיכול להיות חלק ממים, אבל יכול גם להיות הידרוקסיל בתרכובות אורגניות .
אילו היו מחברי המאמר מעיינים במאמר הקודם שלי, כי אז היו מסיקים את המסקנה הטריוויאלית: . הגבינה ממנה עשוי הירח עשירה בשומנים רב רוויים . ההידרוקסיל שנתגלה קשור לחומצות השומן.
בעוד שבועיים עומדת נאסא לפוצץ טיל באזור הקוטב הדרומי של הירח, האירוע נקבע ל 21 בתשרי זמן שבו הקוטב הדרומי אכן עשוי עדיין מגבינה.
להשערת המדענים יתמר ענן אבק כתוצאה מהפיצוץ, אותו יוכלו למדוד מסורקים על פני כדור הארץ וסורקים מהחלל. בנוסף לכך הלווין LCROSS , במשימת התאבדות, מתוכנן לדגום את הענן שיווצר, ולהספיק לשדר את התוצאות לפני שיתרסק בעצמו.
נאסא פירסמה הנחיות כיצד ומתי לצפות בפיצוץ הכפול (http://www.nasa.gov/mission_pages/LCROSS/main/observing_the_impacts.html ). מדענים וחובבים מכל רחבי העולם עלולים להיות מופתעים קשות כאשר יתגלו התוצאות האמיתיות של הפיצוצים - גבינה מותכת! ומי יודע אם מתחת לקרום של הירח לא מבעבעת מגמה העשויה מרסק עגבניות ושמן זית.
לסיכום:
הירח אכן עשוי לחילופין מגבינה ומפחם. אך מדובר בגבינה עשירה בחומצות שומן רוויות, ולכן אכילתו אינה מומלצת לבעלי טריגלצרידים/כולסטרול גבוהים.
לפני 15 שנים. 24 בספטמבר 2009 בשעה 10:40