סופשבוע נעים אורח/ת
עכשיו בכלוב

היפנוזה אירוטית - סקירה וסיכונים

המרכז למיניות אלט'
לפני שנתיים • 30 בדצמ׳ 2021

היפנוזה אירוטית - סקירה וסיכונים

המרכז למיניות אלט' • 30 בדצמ׳ 2021
שי שפיצן:

אז מידי פעם עולה הנושא הזה של היפנוזה אירוטית וחשבתי לעשות קצת סדר בעניין - למיטב ידיעתי.

אני אשמח להיחשף לעוד ידע, דיעות ונסיון.

אני אפתח בזה שלי אישית אין שום התנגדות באופן קטגורי לשום פרקטיקה מינית שנעשית בהסכמה מודעת. זה כולל גם היפנוזה אירוטית.
למרות אין לי שום התנגדות שאנשים יעשו מה שבא להן ולפרטנריות שלהן (למזלי אני גם לא אמון על ההחלטה הזאת icon_wink.gif ), חשתי מהדיונים שהייתי עד להם ברשת, שחלק מהאנשים שעוסקים בזה מתכחשים באופן עקבי וקיצוני לכך שקיימים סיכונים בפרקטיקה הזאת ואני סבור שאכן יש פה סיכונים וכמו בכל פרקטיקה בדסמית עם סיכון, יש לדעת את הסיכונים ולדעת כיצד להפחית אותם - זאת כדי לתת הסכמה ולהיות אחראיות בפעילות שלנו.

אז דבר ראשון - מה זה בכלל היפנוזה - היפנוזה או מצב היפנוטי הוא מצב תודעתי הדומה לטראנס או חלום, זה מצב תודעה 'אחר' (altered state) שבו מתאפשר למי שחווה אותו לשנות תפיסה לגבי דברים מסויימים, לדוגמא תפיסה עצמית או הרגלים. בציבור מקובל לחשוב שזה מצב של חוסר-שליטה, אבל ככל שאני מבין, התפיסה המקצועית הרווחת היום היא שדווקא מדובר במצב שנועד להגביר את השליטה ואנשים שחוו היפנוזה יזכרו לרוב את מה שחוו במשכה. במובן הטיפולי א.נשים משתמשות בהיפנוזה בהצלחה במקרים של מחלות עור הקשורות בדחק, הפסקת עישון, התמודדות עם כאב ועוד. היפנוזה לא בהכרח תעבוד על כל אחד.ת, עם זאת יש גוף ידע שתומך ביעילותה ולכן ברור שיש לה השפעות ומכאן גם סיכונים.

יש לציין שבמקור וכן כיום בשימוש בפועל, היפנוזה היא שיטת טיפול, לעיתים ובעיקר בעבר נעשה בה שימוש גם למטרות חקירה על ידי מערכות החוק, אולם זאת לא מטרה מקובלת ולמיטב הבנתי התוצאות של היפנוזה כזאת לא מתקבלות כראיה פורנזית בבית המשפט. על כל פנים, הנקודה היא ששימוש אחר בהיפנוזה שחורג מהמטרה הזאת, איננו נחקר כמעט ככל שאני יודע, ומצאתי רק שני מאמרים עדכניים שעוסקים בנושא. שווה לציין באותה נשימה שבבדסמ אנחנו עושים שימוש בכל מיני פרקטיקות שחורגות מהשימוש המקורי שלהן, אז זה לא מצביע בהכרח על שימוש פסול.

דבר שני, כפי שהבטחתי בחלק מהדיונים אני מביא פה מספר דוגמאות למקרים בהם היפנוזה כנראה הביאה לנזקים קשים. המטרה היא לא לזרוע פאניקה או משהו כזה, אלא להפריך את האמירה שמדובר בפרקטיקה נטולת סיכונים לחתולין.

1. המקרה של יפה סוויסה (ישראל) - בשנת 1975 אבישלום דרורי (שטען שלמד היפנוזה מרופא פולני במחנה שבויים) ביצע מופע היפנוזה בו הכניס את סוויסה לתרדמת ממנה לא הצליח להעיר אותה. סוויסה התעוררה רק בעזרתו של פסיכיאטר-מהפנט והמקרה הביא להסדרתו של חוק ההיפנוזה בישראל (שהיה הראשון מסוגו בעולם), אגיע לחוק הזה גם יותר מאוחר.

2. אלה (ואן) סאלומון (הונגריה) - בשנת 1894 סאלומון עברה היפנוזה על מנת להבין אם לאחיו של המהפנט יש מחלה שנוגעת לריאות או לבטן (פסאודו-רפואה של פעם, גם לי לא ברור ההיגיון הזה). תחת היפנוזה אלה תיארה את הריאות וכאשר נשאלה אם ימות אמרה "התכונן לגרוע מכל" ולאחר כמה דקות התמוטטה ומתה.

3. מרכוס פרימן, ווסלי מקינלי, ובריטני פולמבו (פלורידה, ארה"ב) - בשנת 2011 שלושה תלמידים מאותו תיכון מתו תוך זמן קצר. לאחר המוות הסתבר ששלושתם הופנטו על ידי מנהל התיכון. הראשון שנהרג היה פרימן, שנהג באוטו כשחברתו ישבה לידו בחודש מרס 2011. חברתו תיארה שהיה לו מבע מוזר ואז הוא נהג את הרכב אל מחוץ לכביש. המקרה שני, שהתרחש רק חודש לאחר מכן, הוא של מקנילי. יום לאחר שהוא עבר היפנוזה, הוא נמצא תלוי מחוץ לביתו. חודש לאחר מכן מתה פאלומבו אשר נמצאה תלויה בארון בחדרה. מנהל התיכון ג'ורג' קני סיפר בדיעבד כי שלושת התלמידים הללו עברו אצלו היפנוזה (הם ועוד כ-72 תלמידים וחברים צוות - מעל 4%) וכי את פרימן אף לימד כיצד להפנט בעצמו, ווסלי התאבד יום לאחר שעבר היפנוזה שהייתה אמורה לעזור לו במבחן קבלה לג'וליארד ופאלומבו עברה היפנוזה תקופה לצורך התמודדות עם חרדת מבחנים, אך הציונים שלה לא השתפרו במשך חמישה חודשים והיא התאבדה. המשפחות של הנפטרים קיבלו פיצויים בסך כולל של 600,000 דולר.

ישנם עוד מקרים של מוות והסתבכויות המקושרים עם היפנוזה, ביניהם מקרים בהם אנשים עברו היפנוזה כאשר היו תחת השפעת אלכוהול או כאשר היו חולים, אבל לא בהכרח.
יש עוד סיכונים המקושרים עם היפנוזה, ביניהם הזיות חושיות, אמונות שווא, התפרצות של סכיזופרניה ופסיכוזות אחרות, התפרצות של טראומה מודחקת והחמרה של דיכאון - אלו הסיבות בגינן השימוש בהיפנוזה מוגבל, מכיוון שמי שאיננו מטפל, בסבירות גבוהה לא ידע להתמודד עם הדברים הללו, בנוסף, מי שאינו בקיא בזיהוי מצבים קדם-פסיכוטיים או רגישויות דומות, לא ידע מי מתאים לתהליך. אציין שבעיקרון מי שמוסמך לאבחן דברים מהסוג הזה הוא רק פסיכאטר או פסיכולוג מומחה באיבחון. למיטב ידעתי, רופאים שעוברים הכשרה בהיפנוזה עושים הרחבה בשביל להבין סיטואציות כאלו יותר טוב.

בישראל החוק מגביל את השימוש בהיפנוזה לצרכי טיפול בלבד והוא מותר רק לתושבי ישראל (אלא באישור מיוחד); שהם רופאים (ביניהם פסיכאטרים), רופאי שיניים ופסיכולוגים מומחים, אשר עברו לימודים מוכרים בנושא ועמדו בבחינות. יש מתנגדים לחוק זה בטענה שפעילויות יום יומיות רבות עלולות ליפול תחת הגדרה של היפנוט (שיר ערש, פרקטיקות של מנטליסטים) וכי החוק משאיר את ההיפנוט בידי מתי מעט ולכן הופך אותו ליקר.

חשוב לי לאמר שאני ממש-ממש לא פה מטעם המשטרה ואני לא חושב שזה נכון להגביל אנשים שעושים משהו שעושה להם טוב. אבל כן חשוב לי שא.נשים יהיו מודעות לסיכון החוקי שהם לוקחים בפרקטיקה - עד שנת מאסר. השמועה אומרת שבשביל להימנע מהסיכון הזה, עדיף פשוט לא לקרוא למה שעושים "היפנוזה", אבל אני לא עו"ד, אז ממליץ לשאול את העו"ד שלכן. יש מצב שגם אם תקראו לזה בשם אחר ותעשו פרקטיקות של היפנוזה אתן חשופות לתביעה.

לפעמים נטענת הטענה לפיה "רק בישראל יש חוק המגביל היפנוזה". הטענה הזאת היא מוטעית - ככל שבדקתי, ואתם מוזמנים לבדוק בעצמכם ולתקן - יש כמה וכמה מדינות מגבילות את השימוש בהיפנוזה ברמות שונות. מדינות כאלו לדוגמא - נורבגיה, קנדה, שוודיה, דנמרק, רוסיה ומדינות שונות בארהב כמו קולורדו, קונטיקט, פלורידה, קליפורניה, אלינוי, טקסס, ניו ג'רסי ויוטה.

אני אישית סבור שגם אם החוקים הללו לפעמים מוגזמים (ואין לי מושג אם הם מוגזמים וכיצד מודדים זאת) הם מבוססים על הסיכונים שבהיפנוט, יותר מאשר שמבוססים על רצון של מעגלי כח לשמור על כוחם, זה לא שחסרה עבודה לרופאים, רופאי שיניים ופסיכולוגים ואולי זאת חלק מהסיבה שהיום בישראל, יש מי שפועלים להרחבה של הרשיונות גם לבעלי מקצוע אחרים. אבל עדיין - מדובר על אנשי מקצוע בעלי הכשרות של שנים ואחרי הכשרה ספציפית להיפנוזה ולא כל מען דבעי.

בשביל להבין יותר טוב את המצב פניתי לאגודה הישראלית להיפנוזה עם שתי שאלות. הראשונה נגעה למצב החוקי של העניין והתשובה שקיבלתי הייתה שבעיקרון היפנוזה שנעשית על ידי מי שמוכשר לכך היא לא כל-כך מסוכנת, שאכן אותו מקרה של יפה סוויסה גרם לבהלה וכיום מתייחסים גם בגופים המקצועיים באופן פחות מפוחד לכל העניין, זה לא אומר שאין סכנות, אלא שהיום יודעים יותר טוב לעבוד עם היפנוזה ולכן גם שואפים להרחיב את תחום אנשי המקצוע שיוכלו לעסוק בכך. על כל פנים האגודה איננה הגוף המחוקק והחוק עוד לא עבר, ניתן לגלות עוד על התהליך באתר משרד הבריאות, חפשו 'היפנוזה בישראל - הוועדה המייעצת לפי חוק ההיפנוזה'.

השאלה השנייה נגעה ספציפית להיפנוזה אירוטית. כאן למעשה קיבלתי שאלה בחזרה - האם מה שאנשים קוראים לו היפנוזה אירוטית הוא אכן היפנוזה בכלל? באגודה מטילים בזה ספק, מכיוון שלמעשה מי שלא עבר הכשרה כזאת, שהתכנים שלה הם חסויים.
אני מטיל ספק בספק הזה - מכיוון שאנחנו חיים בעולם גלובאלי. יש המון מידע באינטרנט על כל נושא בעולם, כולל היפנוזה. וגם אם לא, יש מדינות במרחק כרטיס ב-75$ שאפשר ללמוד בהן היפנוזה בקורסים שאני מאמין שמשתמשים באותן טכניקות. אם אתם רוצים לעזור לי לגלות אם מה שאנשים קוראים לו היפנוזה אירוטית הוא אכן היפנוזה אני מזמין לפנות אלי בפרטי עם תיאור של הטכניקות הספציפיות ואני יכול להעביר שאילתא למשרד הבריאות, אני מבטיח לשמור על הסודיות של מי שפונה, זה נועד אך ורק בשביל הבדיקה הנ"ל ולא חס וחלילה להפללה או כל שימוש אחר.

אז לסיכום, בהנחה ואכן מה שאנשים עושים וקוראים לו היפנוזה אירוטית הוא היפנוזה, יש כאן סיכונים כפי שהוזכרו מעלה, אלו סיכונים לבריאות הנפשית והפיזית שיכולים להוביל במקרים קיצוניים למוות ולכן לדעתי שווה להרחיב את הידע ולדעת כיצד להימנע מהסיכונים האלה, בין אם מדובר בבחירת פרטנרים שהסיכון לפגיעה בהם.ן נמוך יותר (למרות שללא הכשרה קשה לדעת), ובין אם מדובר בפרטנרים שיודעים כיצד להשתמש בטכניקות האלה באופן בטוח וללא ניצול. לצערי העובדה שזה לא חוקי מביאה לדחיקה של הפרקטיקה לשוליים וכך קשה למצוא מידע מהימן בעברית (וגם בשפות אחרות). לטעמי יש צורך להביא מידע כזה לקדמת הבמה, בשביל שמי שבוחרים לעסוק בהיפנוזה אירוטית באופן מהנה, יוכלו לעשות זאת בצורה הכי בטוחה.

ועוד נקודה אחת לסיום - אל תסמכו עלי או על הדום יודע-הכל שלכם וגם לא על הסאב המנוסה, תבדקו בשביל עצמכם מה הסיכונים הכרוכים בעשיה הזאת מכמה שיותר מקורות מהימנים ומבוססים ותהנו icon_smile.gif
    התגובה האהובה בשרשור
starduskonfire
לפני שנתיים • 30 בדצמ׳ 2021
starduskonfire • 30 בדצמ׳ 2021
זה נושא שמרתק אותי כבר מעל שנה, ממה שאני רואה, יש הרבה יותר הצהרות חסרות בסיס והבטחות סרק והסתמכות על פעלולי במה, מאשר אמת.
היפנוזה דומה מאוד למדיטציה מודרכת, ואני סבור שיהיה קשה למצוא הבדלים משמעותיים בין הפרקטיקות בכל מה שקשור לסיכונים.
אם להאמין לאנשים רציניים העוסקים בדבר המדיטציה, בקיצון הפרקטיקה יכולה להביא לתוצאות הדומות לצריכת סמים משני תודעה.
ואין בכך אגב אמירה שישנו סיכון ממשי.
בעיניי, הדחף של רגולטורים לקחת על עצמם את מלאכת הרגולציה בכל הזדמנות נובעת יותר מהאופי של העוסקים בדבר מאשר בצע כסף, ובאותה מידה אני בטוח שיש אנשים המעוניינים שמדיטציה או מקצועות האימון למיניהם יהפכו להיות מוסדרים, ואם תהייה אכיפה מה טוב!
בעיניי, אין בכך מספיק כדי ללמד אדם סביר על הסיכון הכרוך בפרקטיקה, הרי מה שחשוב זה פרופורציות.
לצורך העניין, כמות האנשים שנהרגים מדי שנה מרכיבה על אופניים (אפילו עם קסדה) גדולה אלפי מונים מאנשים שניזוקו ממדיטציה או היפנוזה.
אבל התפיסה הרווחת היא שאופניים זה מספיק כיף\בריא\חשוב בשביל לעסוק בזה למרות הסיכון, ובלי צורך לעבור מסוכות סטייל חודשים או שנות הכשרה ופרקטיקום.
-wintermute-​(נשלט)
לפני שנתיים • 30 בדצמ׳ 2021
-wintermute-​(נשלט) • 30 בדצמ׳ 2021
בניגוד לסמים משני תודעה שהם אקראיים בעקרון, להיפנוזה(או מדיטציה אינטנסיבית) יש בדרך כלל כיוון מסוים ובן אדם שמעצים את האפקט בכיוון הזה, ובכיוון הזה אפשר ללכת רחוק מדי, בגלל זה צריך להיזהר יותר. ולהביא בחשבון שיש באינטרנט חומרים שיצרו כל מיני סייקוז שגרים באיזה חור במידווסט ובמקום לבחור בקריירה של רוצח קניבל החליטו להשקיע מאות שעות עריכה בלרקוח קטעי סאונד ווידאו היפנוטיים שכנראה לא כל כך בריאים לנפש.
-wintermute-​(נשלט)
לפני שנתיים • 30 בדצמ׳ 2021
-wintermute-​(נשלט) • 30 בדצמ׳ 2021
לא שסמים פחות מסוכנים, או היפנוזה אינהרנטית יותר מסוכנת פשוט זה נראה לי סוג אחר של סיכון ואי אפשר פשוט ליצור השוואה בין השניים.
petka11​(שולט)
לפני שנתיים • 30 בדצמ׳ 2021
petka11​(שולט) • 30 בדצמ׳ 2021
באמת שלא ראיתי את הפוסט הזה לפני שפתחתי, את שלי...
איזה צירוף מקרים מטורף 🤯


ואגב - אחלה פוסט!!!
morningdew​(שולט)
לפני שנתיים • 1 בינו׳ 2022
morningdew​(שולט) • 1 בינו׳ 2022
כמה הערות:

1. ההגדרה שניתנה כאן להיפנוזה מתארת רק תפישה אחת של היפנוזה. היפנוזה היא תחום מורכב להחריד. גם אם נתעקש על חלוקה גסה (ורחוקה מלתאר בצורה טובה את התחום) נקבל במינימום את הגישה הקלאסית העוסקת בהכנסה אל המצב התודעתי המכונה טראנס היפנוטי בתור האמצעי של התהליך ההיפנוטי ולעומתה את הגישה האריקסוניאנית אשר מתארת את ההיפנוזה ככל השפעה סוגסטיבית אשר איננה נדרשת לתהליך שיטתי מהסוג שכולנו מכירים מהמדיה.
בדס"מ, כנקודת מוצא, הוא מרחב סוגסטיבי מאוד בפני עצמו. התחום המכונה בדס"מ מנטלי הוא הדגמה יפה של סוגסטיה ארוטית.

2. האם יש סכנות במהלכים סוגסטיביים? בוודאי. אבל רוב הדוגמאות שהובאו כאן לא טובות. כי הסכנה הסבירה מתאונת היפנוזה של מהפנט חובב היא לא מוות אלא התנעה של תהליכים נפשיים שלא נלקחו בחשבון. הדגש האמיתית בסוגסטיה של אדם אחר היא בסכנה של איזה תהליך אתה עלול להתחיל בזמן שאתה מתקשר עם התודעה של המהופנט כשהיא במצב לא-שיפוטי ולא-ביקורתי ומאוד קשוב ומאוד רגיש.
המאמר הבא מביא דוגמא יפה לזה: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2008.10401644
אישה השתתפה במופע במה של היפנוזה ונמצאה מתה בביתה 5 שעות לאחר מכן. סיבת המוות (כרגיל) לא נקבעה כהיפנוזה. אבל במהלך המופע המהפנט השתעשע בטריק מלוכלך - מילת הסיום של הטראנס ההיפנוטי נקשרה עם חוויה של זרם חשמלי עז שעובר בגופם של המהופנטים.
למרבה הצער, המהפנט לא ידע שלאותה אישה היתה פוביה מחשמל.
כך שהסכנות כרוכות ברגישויות, חרדות, ובמבנה האישיות. מקובל להזהיר בהקשרים של היפנוזה שיש מבני-אישיות מסויימים שיש סיכון מוגבר בהכנסתם לטראנס היפנוטי. מאחר והאבחון של הסכנות האלה מחייב ידע והכשרה, יש הגבלות על היפנוזה על ידי חובבים במדינות שונות רחבי-העולם. מאחר וכולנו עוסקים בסוגסטיה מעצם היותנו בני-אדם, סביר להניח שהקו המבחין הוא כשאתם נוטלים לידיכם את האחריות על היפנוטו בכוונה של אדם אחר.

3. כפי שנכתב, חוק השימוש בהיפנוזה הוא תולדה של המקרה של יפה סוויסה. וזה מקרה שמדגים היטב עד כמה השילוב של טראנס היפנוטי וכפיה עלול להיות מסוכן. יפה היתה אחת מכמה תלמידים שהוזמנו לעלות לבמה במסגרת מופע. הופנטה עד לכניסתה לטראנס היפנוטי. המהפנט השתעשע בהדגמה על יפה של סוגסטיה של עוצמה ( הוא ביקש ממנה לשכב על 3 כסאות, הסביר לה בהיותה בטראנס שהגוף שלה קשיח כמו פלדה, הוציא את הכסא האמצעי, ועמד עליה). למרבה הפתעתו, בניגוד לכל המהופנטים האחרים באותו מופע, יפה לא התעוררה מהטראנס ההיפנוטי בסוף המופע. איש לא הצליח להוציא אותה מהמצב הזה. רק אחרי כמה ימי אשפוז בבית חולים כשהצוות הרפואי לא הצליח בשום כיוון, הם הזמינו את בכיר המהפנטים בישראל דאז, ד"ר מוריס קליינהאוז, שהצליח לחלץ אותה מהטראנס אחרי כמה וכמה שעות עבודה קשות. ההסבר של ד"ר קליינהאוז לתאונת ההיפנוט: יפה, שהיתה נערה דתיה, חוותה את המגע הכפוי ואת העמידה על גופה כמשפילים, ומצאה את הדרך שלה להתנגד למהפנט - על ידי כך שסירבה לציית להוראתו לצאת מההיפנוזה. סוגי התנגדות נפשית שכאלה הן סיכון שאיננו בלתי-שכיח בסשן בדס"מי.

4. היפנוזה היא נושא שהוקדש לו חוק מיוחד. החוק מגביל היפנוזה בשני היבטים בצורה חד-משמעית: הוא קובע למי מותר להפנט והוא קובע באיזה נושאים מותר להפנט. היפנוזה אירוטית איננה שימוש שמותר בחוק הזה. בעוד שלגבי פרקטיקות בדס"מיות אחרות אפשר לקוות שבמקרה של תקלה ההסכמה של המשתתפים בסשן תאפשר עצירה של ההליך הפלילי, הסכמה של המהופנט/ת לא תוכל להוות טענת הגנה במקרה הזה. אנא אל תבינו מכאן שהסכמה תהווה טענת הגנה טובה בתאונות בדס"מ אחרות. אבל שם יש צל של סיכוי כי הקורבן הסכימ/ה. בהיפנוזה אין סיכוי כזה, וכדאי לקחת את זה בחשבון.
ואם לאמל"ק את זה, כדבריו בני-האלמוות של ברטה: Don't do the crime if you can't do the time
starduskonfire
לפני שנתיים • 2 בינו׳ 2022
starduskonfire • 2 בינו׳ 2022
יש איזה ביסוס מדעי לכך שהיפנוזה עובדת בצורה המתוארת בסיפורי ההפחדה?
וכשאני אומר ביסוס מדעי, אני מחפש משהו מעבר לסברות של מומחים מטעם עצמם.
נראה לי קצת מוזר להפליל אנשים ללא שום תשתית ראייתית לכך שפעולה א -גרמה- לתוצאה ב.
מישהו חקר אם שיחה רגילה לחלוטין יכולה להיות טריגר להתמוטטות נפשית?
petka11​(שולט)
לפני שנתיים • 2 בינו׳ 2022
petka11​(שולט) • 2 בינו׳ 2022
starduskonfire כתב/ה:
יש איזה ביסוס מדעי לכך שהיפנוזה עובדת בצורה המתוארת בסיפורי ההפחדה?
וכשאני אומר ביסוס מדעי, אני מחפש משהו מעבר לסברות של מומחים מטעם עצמם.
נראה לי קצת מוזר להפליל אנשים ללא שום תשתית ראייתית לכך שפעולה א -גרמה- לתוצאה ב.
מישהו חקר אם שיחה רגילה לחלוטין יכולה להיות טריגר להתמוטטות נפשית?


את אמת חוץ מכמה (אולי 6) "סיפורים מפחידים" משנות ה-...
שנתקלתי בהם במהלך עשר השנים האחרונות , לא שמעתי על שום מחקר / חדשות על משהו מסוכן שקרה.

לפעמים צץ משהו בסגנון של "היא הייתה אישה חלשה והוא היה נצלן וניצל אותה וגם היפנט במשך שנים ארוכות" או
"הוא ביקש שהיא תהפנט אותו במשך חודשים שיהיה העבד שלה ועכשיו הוא תובע אותה על זה שלא עומד לו בלי היפנוזה שלה"
אבל חוץ מזה לא נתקלתי יותר מידי בדברים רציניים.
Bite Twice Shai
לפני שנתיים • 2 בינו׳ 2022
Bite Twice Shai • 2 בינו׳ 2022
חשבתי להבהיר כמה דברים בעקבות התגובות:

הפוסט ממש לא נועד בשביל להפחיד, אלא לתאר סיכונים כפי שהם מופיעים במקורות שונים. בשביל שאנשים ידעו מה עשוי לקרות. זאת אחרי דיונים עם אנשים שמכחישים שיש *כל* סיכון. הפוסט גם לא יוצא נגד היפנוזה וכתבתי בכמה הזדמנויות שם שאין פה שום התנגדות לפרקטיקה...

מוות היא תוצאה מאוד קיצונית ונדירה וככל הנראה ברוב המקרים, לא מספיקה היפנוזה לבדה לגרום לכך, אלא היפנוזה + משהו. כמו שנניח מומיפיקציה או סשן חשמל לא יגרמו נזק לבדם, אלא בשילוב עם איזה חולי או משהו.

הסיכונים העיקריים כפי שכתבו הם הסיכונים הנפשיים. העניין הוא שלרוב האנשים שעוסקים בבדסמ אין יכולת לאבחן את הסיכון וכנראה גם לא להתמודד עם ההשלכות הנפשיות.

כן, יש הרבה דברים שהם מסוכנים, בגלל זה (בתקווה) אנשים לומדים אותם טוב לפני שיוצאים לדרך לבד - זה יכול להיות גם שיחה... בגלל זה מטפלים לומדים ונמצאים בהדרכה, כולל מהפנטים. ובגלל זה יש מורים לקשירות שמסתכלים עקום על אנשים שעושים סספנשן בלי ידע ואימון מוקדם ובשביל זה יש פורום אלפוני.

מחפשים ביסוס מדעי נוסף? תפתחו גוגל סקולאר, או שתתקשרו לאגודה הישראלית להיפנוזה. הכל שם icon_smile.gif

תודה לכל מי שהוסיפו פה מהידע והניסיון שלהם.