"שני יהודים נוסעים ברכבת", פעם זו הייתה תחילתה של בדיחה, אחר כך זה היה תחילתו של הסוף.
'ספר הבדיחה והחידוד' חוגג יומולדת 100. זהו קורפוס הבדיחות היהודיות הגדול שכינס וערך אלתר דרויאנוב בשנות ה-20 של המאה העשרים.
בשלושה כרכים אסף דרויאנוב 3,170 בדיחות, חידודים והלצות שנותרו כתיעוד לעולם שהיה ואיננו עוד- עולמם של היהודים במזרח אירופה לפני השואה. להזכיר לנו שפעם היה שם גם צחוק.
הבדיחות עוסקות בנושאים רבים ומגוונים, מכל תחומי החיים:
נושאים שבינו לבינה – תחת הכותרת הנהדרת 'בחורים וגם בתולות'
בהקדמה לספר כותב דרויאנוב כי יש ברשותו עוד כמה מאות בדיחות "מן הסוג של 'אין מגלין אלא לצנועין'", אשר הוא חושש להדפיס אותן, ועדיין לא החליט מה יעשה בהן. לעולם לא נדע מה החמצנו.
בדיחות על בעלי מקצועות כמו עגלונים וחנוונים. על בעלי תפקידים בקהילה- גבירים, גבאים ובטלנים (כל עיירה צריכה בטלן) בדיחות של חסידים על מתנגדים, ושל מתנגדים על חסידים ושל אלה ואלה על המשכילים ולהפך.
בספר משתקפים אירועים היסטוריים שהשפיעו על היהודים, כגון המהפכה הקומוניסטית ומופיעות בדיחות על סלבס תקופתיים כגון טשרלי טשפלין.
בהקדמה למהדורה הראשונה כתב דרויאנוב כי הרעיון להולדת הספר עלה במוחו כאשר שהה בבית-הבראה בגרמניה. בפקודת הרופא נאסר עליו לקרוא חומר-קריאה כבד, ועל כן ישב ימים שלמים וקרא ספרי בדיחות והלצות. ואז עלה בדעתו לקבץ את הבדיחות לכלל אנתולוגיה יסודית.
דרויאנוב הושפע גם ממפעל הליקוט המפורסם של חיים נחמן ביאליק, אשר ערך באותם ימים את 'ספר האגדה'.
ואפרופו מפעלי ליקוט- הטקסט המלא של הספר זמין עכשו בפרויקט בן יהודה הנהדר המשמר ומנגיש ספרות עברית ברשת
https://benyehuda.org/author/24?fbclid=IwAR2Rk4qfBEx03e8MZEvDk9xiqIhYKD6N0V-hRxftqKtlkxvYkwlKIYgbCeU