אחר צהריים טובים אורח/ת
עכשיו בכלוב סינון

שלום,יש לי שאלה מעניינת למתעניינים בשפות

infamous
לפני 6 חודשים • 10 ביולי 2025

שלום,יש לי שאלה מעניינת למתעניינים בשפות

infamous • 10 ביולי 2025
מכיוון שבעבר כבר יצא לי לפתוח בפורום הזה שאלות שלא קשורות לנושא המהותי של האתר אלא יותר לפסיכולוגיה/פילוסופיה ונהניתי מהתגובות והמקורות והנקודות זוויות השונות שחברי הפורום הציעו. יש לי נושא כלשהו שמשך את התשומת לב בתקופה האחרונה. יצא לי בזמן האחרון לדבר עם חבר מהעבר על כל מיני נושאים,עקב המצב בין היתר. אחד מהנושאים שעלו בשיחה,זה כמה שפות אני מדבר. והוא חידש לי תיאוריה שעד היום לא התוודעתי לקיומה,אנשים חושבים אחרת בכל שפה שונה. ניסיתי למצוא מקורות בעברית ומצאתי את זה :https://www.lichiblog.co.il/%d7%9b%d7%99%d7%a6%d7%93-%d7%9e%d7%a9%d7%a4%d7%99%d7%a2%d7%94-%d7%94%d7%a9%d7%a4%d7%94-%d7%a2%d7%9c-%d7%94%d7%93%d7%a8%d7%9a-%d7%a9%d7%91%d7%94-%d7%90%d7%a0%d7%97%d7%a0%d7%95-%d7%97%d7%95%d7%a9%d7%91/
בנוסף, פרסמתי שאלה זהה במקום אחר ברשת,ובאחת התגובות ציינו ציטוט שבא לחזק או להביא ראיה לתיאוריה הזאת,הספר נקרא How emotions are made ,ומובא שם הסבר שרגשות הם "מבנים חברתיים" ולא דבר ביולוגי(דבר שנתון לוויכוח אני יודע),ובהרחבה ,יש מילים ספציפיות בשפות מסויימות שמתארות רגש מאד ספציפי. ולא לדעת את המילה עובדתית אומרת ש"אתה לא יכול להרגיש את הרגש הזה" ,אני יודע שההסבר שאני מנסה להמחיש פה הוא מאד מעורפל,אבל בקצרה,יצא לי לשוחח עם אנשים שהם דוברים יותר משלוש שפות והם הסכימו שהם סוג של מרגישים שבכל שפה יש להם אישיות אחרת או תבניות חשיבה אחרות . ובכן,בהנחה שאפשר לבסס את התיאוריה הזאת באמצעות ראיות מעולם הפסיכולוגיה,הרי שזה יכול להסביר במידה די רבה את הפערי התרבות,והשוני בין תרבויות שונים ועמים . אם מישהו יכול להציע הרחבה,אשמח
bigdawg​(נשלט)
bigdawg​(נשלט) • 10 ביולי 2025
אני מדבר 3 שפות שוטף, ועוד 2 שפות "מסתדר", אבל לא ברמה של שיחה (עדיין לומד אותן). יודע לקרוא שלטים ותפריטים, ומבין ויודע להגיד משפטים פשוטים.
אני יכול להגיד לך שכשאני עובר בין שפה לשפה אני ממש חושב בשפה הזאת, ולא מתרגם, אפילו מתקשה לתרגם כי זה מצריך ממני לחשוב פתאום בשפה אחרת. ואני מרגיש אותו הדבר בכל השפות, ויש לי את אותה האישיות.
בהחלט יש הבדלי תרבות, ומרגישים אותם, גם בשפה וגם בהתנהגות, אבל זה ההבדל בין התרבות שלהם, לתרבות שלי כישראלי.
Kitty frank
Kitty frank • 10 ביולי 2025
אם ממש יש לך כוח לחפור בנושא נראה לי שזו נקודת התחלה טובה

https://haraayonot.com/idea/linguistic-turn/

משם, להמשיך לזרום על הלינקים \ לקרוא את הפילוסופים שמציינים שם. ואז פשוט ללכת לאיבוד בתוך המוח שלך : )
infamous
infamous • 10 ביולי 2025
תודה לשניכם,ועוד אנקדוטה מעניינת,שמעתי גם שלימודי שפה מפתחים באיזושהי צורה את המוח. האם זה מורחב גם מחוץ לתחומים שהם "הומאניים" ? לצורך העניין,אדם שהוא יותר הומאני מטבעו ופחות חזק בתחומים ריאליים.השיפור הקוגניטיבי שלימוד שפות יעניק לו יתרום גם במקצועות ריאליים?
מעונב ומכופתר​(נשלט)
מעניין. משעשע כי כתבתי פוסט בבלוג על המילה saudade בפורטוגזית. בכל מקרה...
ממה שאני יודע יש מחקרים שמדברים על חשיבות המילים לחשיבה. למשל אם אינני טועה מוכח שאוצר מילים מוגבל מגביל את החשיבה.
אם אכן כך אז הגיוני בהחלט לחשוב ששפות שמגדירות מושגים ששפות אחרות אינן מגדירות מבנות את החשיבה שקשורה לאותן מילים, לאותם מושגים.
אני דובר עברית, אנגלית ברמה גבוהה במיוחד כך שאיש לא מאמין שאינה שפת אם, צרפתית ברמה סבירה, ומכיר לא מעט מילים בשפות אחרות.
כשאני מדבר באנגלית אני מדבר באנגלית. כשאני מדבר צרפתית זה גבולי. לא מרגיש שוני אמיתי. למרות התיאוריה שנשמעת לי הגיונית.
bondman​(נשלט)​{FLR}
bondman​(נשלט)​{FLR} • 10 ביולי 2025
מבין בדיוק מה אתה מתכוון.
ומסכים עם זה.

אני דובר 3 שפות.
אחת מהם היא סינית.
שהיא שונה מאוד משפות מערביות.
וזה מורגש מאוד בפילוסופיה שלהם.

יש בכל שפה מושגים שאי אפשר להגדיר במדויק בשפות אחרות.
וכשאין מילה בשפה מסויימת זה כמעט ולא קיים במחשבה של דוברי השפה.
infamous
infamous • 10 ביולי 2025
bondman כתב/ה:
ומסכים עם זה.

אני דובר 3 שפות.
אחת מהם היא סינית.

אכן,בדיוק בגלל זה ראיתי לנכון להביא את הדוגמא המדוברת .כי היא הכי משכה את תשומת לבי,אל תזלזל בפרטים שוליים וקטנים. זה כמו אפקט הפרפר,אין לך מושג איזה שינויים עצומים והבדלים דבר פעוט אחד יכול לחולל .
ושאפו על האומץ ללמוד שפה אסייתית,לא יודע אם הייתי מסוגל....
סווריןן
לפני 6 חודשים • 11 ביולי 2025
סווריןן • 11 ביולי 2025
חפש חומר של הפסיכולוג בעז קיסר על שוני בקבלת החלטות מוסריות וכלכליות במעברים בין שפת אם לשפה נרכשת.
Tallario
Tallario • 11 ביולי 2025
infamous כתב/ה:
תודה לשניכם,ועוד אנקדוטה מעניינת,שמעתי גם שלימודי שפה מפתחים באיזושהי צורה את המוח. האם זה מורחב גם מחוץ לתחומים שהם "הומאניים" ? לצורך העניין,אדם שהוא יותר הומאני מטבעו ופחות חזק בתחומים ריאליים.השיפור הקוגניטיבי שלימוד שפות יעניק לו יתרום גם במקצועות ריאליים?

דיבור וחשיבה בשפה חדשה מפתחים רוחבית המון יכולות מוחיות, הרבה מעבר לתחומים שקשורים ישירות לשפה עצמה וזה כולל ממצאים למשל , על עיכוב בהופעת דמנציה ושיפור בהתמודדות עם אתגרים לא צפויים. המנגנונים שאחראים על שפה מוטמעים בתוך מעגלים רחבים יותר של ׳ניווט׳ בין מושגים ועיבוד של קלט ופלט וכשיש התפתחות של כישורים בתוך המערכת הזו הם משמשים את כולה.
bondman​(נשלט)​{FLR}
bondman​(נשלט)​{FLR} • 11 ביולי 2025
infamous כתב/ה:
bondman כתב/ה:
ומסכים עם זה.

אני דובר 3 שפות.
אחת מהם היא סינית.

אכן,בדיוק בגלל זה ראיתי לנכון להביא את הדוגמא המדוברת .כי היא הכי משכה את תשומת לבי,אל תזלזל בפרטים שוליים וקטנים. זה כמו אפקט הפרפר,אין לך מושג איזה שינויים עצומים והבדלים דבר פעוט אחד יכול לחולל .
ושאפו על האומץ ללמוד שפה אסייתית,לא יודע אם הייתי מסוגל....

לא הייתי קורא לזה אומץ.
עשיתי את זה בשביל יתרון תעסוקתי.
ועם הזמן התאהבתי בשפה.
icon_smile.gif