שבת שלום אורח/ת
עכשיו בכלוב

כרוניקה של משיכה

לפני 3 שנים. 2 בספטמבר 2021 בשעה 17:23

עיקרון אי הוודאות במכניקת הקוונטים קובע שלא ניתן לדעת בוודאות מוחלטת את המהירות של חלקיק והמיקום שלו במרחב, בו זמנית, גם אם כלי המדידה הם בעלי דיוק אינסופי.
ככל שנמדוד את אחד מהפרמטרים בדיוק רב יותר, נניח מיקום החלקיק במרחב, כך מהירותו מוגדרת במידה קטנה של דיוק, ולהיפך.
לכן, אם אנחנו יודעים את המהירות של החלקיק, אנחנו לא יודעים איפה הוא נמצא במרחב.
האם הוא נמצא בכל מקום? לא, הוא פשוט עדיין לא יודע איפה הוא נמצא. הטבע לא יודע איפה החלקיק נמצא.
החלקיק נמצא בסופרפוזיציה (סכום) של מיקומים, במצב כזה אין משמעות לשאלה "איפה החלקיק?" אלא רק לשאלה "מהי פונקציית הגל שלו?" 
הכוונה היא שפונקציית הגל היא סכום פונקציות הגל של חלקיקים בכל מקום אפשרי. מה שהסכום הזה אומר הוא מה ההסתברות, מה הסיכוי, למצוא את החלקיק במיקום מסוים. זה לא אומר שהחלקיק נמצא בכל מקום.

 


מערכת קוונטית יכולה להיות במעין מצב ביניים שבו היא "עוד לא החליטה" באיזה מצב היא, ורק כשמודדים אותה היא צריכה "לבחור" באיזה מן המצבים שהיא מתלבטת ביניהן היא באמת נמצאת. פעולת הבחירה הזאת נקראת קריסת פונקציית הגל או קריסה קוונטית. 
התובנה המפתיעה הזאת מספרת לנו שהדרך שבה אנחנו חווים את הטבע היא לא דטרמיניסטית (קבועה מראש)-
יכול להיות שנמדוד שתי מערכות זהות לחלוטין באופן זהה לחלוטין ובכל זאת בכל פעם היא תקרוס למצב אחר. זה אומר בין היתר שעצם המדידה שלנו יכול לשנות את המערכת.
מתי החלקיק יהיה במקום מסוים?
אם נמדוד את מיקום החלקיק, הרי הוא יהיה חייב להימצא במקום מסוים, ובאותו רגע פונקציית הגל שלו קורסת לפונקציית גל של חלקיק ממוקם (איפה שמצאנו אותו). עכשיו אנחנו לא יודעים את המהירות שלו, כי לפונקציה שממוקמת במרחב אין מהירות מוגדרת, אלא היא סכום של פונקציות גל בכל המהירויות.
המנגנון של קריסת פונקציית הגל אינו ידוע, מה גורם לקריסה, איך היא מתרחשת, האם לאט לאט או בבת אחת?

בשנים האחרונות המילה "קוונטי" מופיעה יותר ויותר בקרב חובבי ניו-אייג' ובסוגים שונים של טיפולים אלטרנטיביים.
הבסיס של רוב הגישות האלו הוא הרעיון של "תודעה קוונטית" שבגדול אומר שאם ממש נרצה, ונתכוון לכך, נוכל לגרום לטבע לקרוס למצב מסוים על פני מצב אחר.

 

 

למשל, אם אנחנו ממש רוצים רכב חדש או אהבה חדשה, אזי שהיקום יותר "ירצה" לקרוס למצב שבו בסופו של דבר יהיה לנו רכב ואהבה. זה נסיון להצדיק בעזרת תורת הקוונטים עקרון פסאודו-מדעי בשם חוק המשיכה אשר קיים משחר ההיסטוריה, וגורס שעצם זה שאנחנו רוצים משהו מגדיל את הסיכויים שהמשהו הזה יקרה

 

___________________

משמעת קוונטית

 

dror y - זה עובד?
לפני 3 שנים

להוספת תגובה לבלוג זה עליך להיות חבר/ה רשומ/ה ומחובר/ת לאתר


הרשמ/י התחבר/י