בוקר טוב אורח/ת
עכשיו בכלוב

משחקי שליטה

מהי התמסרות? מה עומד מאחורי שליטה? פירוק היחסים בין שולט ונשלט לגורמים, מנקודת המבט של נשלט מתחיל, עם זיקה לפסיכולוגיה וניתוח התנהגותי.
לפני שנה. 5 באוקטובר 2023 בשעה 18:58

התמסרות השלמה והסכמה

 

 פרולוג: https://thecage.co.il/blog/userblog.php?blog_id=170295&postid=1480500

 

הגדרה: שליטה עצמית או ויסות עצמי הם יכולתו של האדם לבקר ולהתאים את מחשבתו, רגשותיו והתנהגותו לצורך השגת מטרה כלשהי או הסתגלות למצב מסוים, וכן לצורך הימנעות מנזק אפשרי. שליטה עצמית כוללת את היכולת לשלוט בדחפים, לווסת ולכוון את ההקצאה של משאבי הקשב, לווסת את התגובה הרגשית, ליזום פעולות, להתחיל לעבוד על משימות ולפתור בעיות, כחלק ממניעת אימפולסיביות. (וויקיפדיה).

 

…אם כן, מה יקרה אם ניקח את מנגנונים אלו (מנגנון התגמול והביקורת) ונפעיל אותם אחד כנגד השני? האם נוכל לשתמש בתחושות כמו עונג וסיפוק כדי להכניע מלאכותית את מנגנון הבקרה לשליטה חיצונית?

מסתמן שכן; נקודת הפתיחה בין השולט לנשלט היא ההסכמה הדדית על הרצונות המשותפים לשלוט/להישלט.. אם ככה, מה מבדיל בין שיתוף פעולה להתמסרות? ומה עושה את ההבדל בין החפצה והשפלה.

 

״המשחק״ תמיד מתחיל ביצירת הפרדת כוחות, ביסוס עמדה, ובניית ״דיסטאנס״.
הפקודה הראשונה תהיה כזו שתחפיץ אך לא מדיי.. ווריאציה על ארצה, שב, קום, תתפשט. כך שבמקביל ליצירת מרות, תיווצר שיחה שתעודד הצהרת כוונות, ביסוס גבולות והסכמה על מעצורים. 

הפקודה הבאה כבר תתנגד לנורמה מסויימת, לאינטואיציה, לתחושת הערך העצמי של ה״נשלט״. אקט שמשרת ומקטין. כאן אם יבחר לשתף פעולה, השולט יגמול לו בכך שיענג אותו פיזית. בעזרת עונג והנאה יתאפשר שחרור של אנדרופינים והורמונים שיוצרים תחושת סיפוק. כך באופן דומה למנגנון המקורי, המוח ביצע משימה וקיבל תגמול מתאים. בדרך זו למעשה רתם השולט, בצורה פיזיולוגית, את גופו של הנשלט לרצונות שאינם שלו.

 

אם ככה, אז מה המשמעות העומדת מאחורי המילה התמסרות? שכן להתמסר מרמז על לבצע מרצון ללא התנגדות. ועד כה דיברנו על ביצוע כנגד תחושות הבטן ועל אף חוסר הרצון

 

כאשר ה״נשלט״ מגיע לרוויה של עונג, הנובע מסיפוק פיזי הוא חווה את מה שנקרא לו ״התמסרות״.

בפועל, ההתמסרות נובעת מהמקום המוכר, בו ברגע של הנאה פיזית צרופה וניכרת, אנו כבר לא חושבים על הסיטואציה בה אנו נמצאים (או לצורך העניין על היחס שאנו מקבלים), אנו לא דואגים, ובפרט פשוט מרגישים כלומר ״נהנים מהרגע״. 

 

(אילו היה קיים לנו בחדר הפיקוח, כפתור כיבוי כללי, שהיה מכבה את כל המסכים, מערכות הבקרה והדאגות, זה היה הרגע בו היינו לוחצים עליו)

 

זהו רגע מפתח, רגע מרכזי. בהיעדר מנגנון הבקרה, ״הנשלט״ מסוגל לחוות רגע של השלמה. הוא בעצם מבין כי על אף שהוטלה עליו פקודה (מחפיצה ככל שתהיה) ועל אף שביצע אותה כנגד האינטואיציה, זה היה שווה לו כי עכשיו הוא מתוגמל כראוי. ההשלמה בעצם מהווה ההסכמה גורפת על כל התנאים שהובילו אל ה״התמסרות״.

הנשלט כעת יודע כיצד יתוגמל בפעם הבאה שיקבל את אותה הפקודה, וישמח לבצע את המוטל עליו מתוך הציפיה לתגמול.

 

השולט מבחין בהתמסרות, מבין את ההשלמה, ויודע כי הוא יכול לעלות את רמת הקושי בפקודה הבאה.

 

האנתרופולוג

הקודם - פרולוג : https://thecage.co.il/prologue

 

הבא - פרק 2 : https://thecage.co.il/c2


להוספת תגובה לבלוג זה עליך להיות חבר/ה רשומ/ה ומחובר/ת לאתר


הרשמ/י התחבר/י