בוקר טוב אורח/ת
עכשיו בכלוב

משחקי שליטה

מהי התמסרות? מה עומד מאחורי שליטה? פירוק היחסים בין שולט ונשלט לגורמים, מנקודת המבט של נשלט מתחיל, עם זיקה לפסיכולוגיה וניתוח התנהגותי.
לפני שנה. 6 באוקטובר 2023 בשעה 15:10

מנגנון ההנעה של מנגנון ההנאה

 

הקודם : פרק 2 - https://thecage.co.il/blog/c2

 

הגדרה: בגידה (מעילה באמון) בגידה היא מעילה באמון ביחסים שבהם מתקיים אמון בין בני אדם, כלומר עשיית מעשה הנוגד את האמון שניתן בעושהו. המעילה באמון עשויה להיות הפרה של סעיף מפורש בחוזה שבין הצדדים, הפרה של תנאי מכללא בחוזה כזה, או פגיעה ביחסי אמון שאינם יחסים חוזיים. דוגמה: חבר בחבורת עבריינים, המסגיר את חבריו למשטרה, ייחשב כבוגד בהם. בוגד נודע, ששמו הפך לסמל לבגידה, הוא יהודה איש קריות, שהיה אחד משנים עשר השליחים המוזכרים בברית החדשה, ולפי הכתבים הנוצריים, בגד בישו ומסר אותו לידי השלטונות הרומאיים.
לשאלת מיקום הגבול שבין בגידה לצייתנות, אין תשובה קטגורית. כך למשל, תלמיד בכיתה שדיווח למורה כי אחד מחבריו העתיק בבחינה, ייחשב לבוגד בעיני חבריו, ואולי אף בעיני כל הכיתה, ואילו המורה עשוי לשבחו על אומץ הלב להסגיר את ה"עבריין" ולהילחם על אכיפת החוקים והתקנות.

 

אמון, דאגה, ביטחון, שליטה. זהו מחזור התכונות שמאפשרות לנשלט ולשולט לקבל תחושת סיפוק מהאינטראקציה.

אמון ראשוני מאפשר ציות שמאפשר החפצה ועונג שטחי. אלו פותחים את הדלת למחקר(1) קריאת תיגר-שמערערת את האמון ומעוררת דאגה. המחקר מספק תוצר, תגמול(2). זה מסייע בחיזוק הביטחון, מאפשר שליטה טובה יותר(3), ולבסוף מעצים את בניית האמון(4)  וחוזר חלילה.

  1. המחקר: כאן השולט הסקרן הוא ״החוקר״. זה החלק ממנו הוא מקבל בו הוא נהנה וממנו שואב סיפוק. ״המחקר״ מנציח את השאלה; עונג או כאב? הנאה או סבל? היכן אחד נגמר והשני מתחיל? בעצם מזקק את חוויית בדיקת הגבולות באופן הכי פראי וטהור שניתן לקבל. עם גבולות שלא ניתן לצפות, בין מצבי קיצון השונים מהותית זה מזה.

  2. והתגמול? הוא מציאת הגבול. החיכוכים עם הגבול, התקרבות אליו ללא חציה. ככה הנשלט יודע שדואגים לו, שיודעים לעצור ללא בקשתו. ברגע הצורך. כך נבנה ביטחון.

  3. שיפור השליטה מתקבל כתוצאה מהכרת הגבולות. אלו בעצם הכלים של השולט להפרה ויצירה של תחושת ביטחון. כך מחדד השולט את סף הרגישות שלו לסיבולת של הנשלט.

  4. מה קורה ברגע שנחצה גבול? יש כמה רמות שבהן הנשלט רשאי להעיד כי הוא מרגיש שנחצה גבול. זה כמובן בא יד ביד עם ביטול ההתמסרות. אבל, זה הרגע בו תגובת השולט צריכה להיות; ניטרלית, מכבדת, מאוששת, מכילה ותומכת. כזו שתסייע לנשלט להבין מה היה הדבר שלא הצליח לסבול. כבוד זה, יחס חם זה, הוא זה שמאפשר את חיזוק האמון

 

בלי קור אין חום
בלי דאגה אין אמון
בלי ביטחון אין הנאה
בלי גבולות אין חופש

האנתרופולוג

 

הקודם : פרק 2 - https://thecage.co.il/blog/c2

 

כחלק מהסדרה:

מנגנוני שליטה - מה מאפשר לנו להתמסר? פירוק היחסים בין שולט ונשלט לגורמים, מנקודת המבט של נשלט צעיר (בן 24) עם זיקה לפסיכולוגיה וניתוח התנהגותי.


להוספת תגובה לבלוג זה עליך להיות חבר/ה רשומ/ה ומחובר/ת לאתר


הרשמ/י התחבר/י