לילה טוב אורח/ת
עכשיו בכלוב

Anything Goes

In olden days a glimpse of stocking
Was looked on as something shocking,
But now, heaven knows,
Anything Goes

- Cole Porter

תנו לי צומי, בבקשה.
לפני 4 שנים. 29 בספטמבר 2020 בשעה 5:54

ככה קוראים לזה? לא בטוחה. לפני מליון שנה נתקלתי באיזו כתבה שמפרטת הגדרות למלא כשלים לוגיים, אם מישהו מכיר בבקשה שלחו לי את זה. אני אף פעם לא זוכרת איך קוראים לכשלים. 

(אין פרס. בסוף אני אלמד מה מרצה פה את הקהל. למה אף אחד לא מגלה לי, דאמיט). 

מוזר שצריך את זה בכלל. כשל לוגי הוא כשל לוגי, למה צריך שם? העקרון הוא אותו עקרון. 

אבל יותר קל להבין ככה. לאנשים יותר קל להבין כשמסבירים להם למה זה קורה. איזו תופעה פסיכולוגית גורמת לכשל להתרחש. אחרת הם ממשיכים לחשוב "זה נראה לי הגיוני" על דברים שהם ההיפך הליטרלי מהיגיון. 

לאנשים יותר קל להבין פסיכולוגיה מאשר מתמטיקה. מפתיע, נכון?

האמת שזה באמת קצת מפתיע, כשחושבים על זה. מתמטיקה פשוטה היא נורא, נורא, נורא פשוטה. היא האמת המזוקקת. אין בה שטחים אפורים, אין בה כפל משמעות, אין בה כוונות זדון או טיפשות או בלבול. רק עובדות. זה כל כך פשוט, כל כך קל, כל כך נטול אופציה להסתבך. לוגיקה היא האופן שבו מוח אנושי עובד, הייתם מצפים שנהיה פחות גרועים בזה, לא? 

 

למעשה הבעיה היא לא בהכרח בתפיסה שלנו אלא בחושים שלנו ומערכת היחסים שלנו איתם. מצד אחד אנחנו כביכול סומכים על החושים שלנו, מצד שני כל תפיסת המציאות שלנו נובעת מהמידע שיש לנו על חוסר הדיוק שלהם. לדוגמה, כשאנחנו מסתכלים על עצם רחוק, מה שחוש הראיה מדווח לנו הוא שהעצם הזה קטן. אבל על ידי מידע שיש לנו על העולם, כמו העובדה שעצמים נראים קטנים יותר כשהם רחוקים, אנחנו מבינים שזה שהוא נראה קטן מעיד על היותו רחוק ולא על הגודל שלנו. עם מספיק נסיון או חוש אומדן מפותח, אנחנו יכולים גם להעריך את גודלו האמיתי, על סמך השוואה לדברים אחרים שנראים בסביבתו. אז מה שאנחנו עושים זה לא בדיוק להסתמך על החושים, אלא להניח מראש שמה שאנחנו רואים לא מדוייק ושעשוי להיות הסבר הנסתר מן העין, לאסוף עדויות מהחושים כמו מעדים לא אמינים, להצליב מקורות ומתוך ההצלבה להסיק מה הסיפור האמיתי. 

אז בשביל זה יש לנו לוגיקה, כדי לצליב את עדויות החושים ולהצליח לתפוס את המציאות. 

אך העדים לא אמינים, ואמינותם לא מדידה. כלומר, אותו איבר חישה פעם אחת ידווח על המציאות כפי שהיא ופעם אחרת ידווח על וריאציה שלה, ולך תנחש מתי ככה ומתי ככה. על ספל הקפה שעומד מולי כרגע יש ציור של אלביס הצעיר, אבל אולי אם ארים אותו ואסתכל ממש מקרוב אבין שרק הנחתי שהציור דומה לאלביס בגלל החליפה הזהובה והכיתוב "אלביס", ושבעצם מדובר בדיוקן ריאליסטי של ג'ון קיוזק. 

 

אז אנחנו חיים בעולם שבו מצד אחד החושים הם הסוכן הכי אמין שלנו ומצד שני ידוע כמה קל לתעתע בהם. אנחנו זקוקים לבטחון, לפחות בטחון יחסי, כדי לקבל החלטות - אבל צריכים במקביל לזכור שתמיד יש אופציה שהמידע שלנו מקולקל או חסר. אנחנו יודעים מה זה טוב ורע, אבל גם יודעים מה זה דילמה מוסרית, ומבינים, בחוש, שאנחנו זקוקים למרווח טעות, ללמידת ניסוי וטעיה. 

מתחיל להיות קצת יותר ברור למה לוגיקה זה קשה. 

וככל שזה נהיה יותר ברור, כך נהיה לי פחות ברור למה לא מלמדים את זה מכיתה א'. כבר לימדתם מתמטיקה, בשביל מה? אומרים לנו "זה מפתח את המוח", למעשה זה אמור לפתח יכולות לוגיות, אז למה רק ללמוד מתמטיקה ולקוות שהן יתפתחו, במקום לקרוא לילד בשמו ולהקדיש לו משאבים ראויים? נוגעים בזה בשיעורי מתמטיקה, זה נקרא "פתרון בעיות", וגם גיאומטריה. למה? בשיעורי גיאומטריה דוחפים גם תרגול היסק לוגי, בהוכחת משפטים, אבל אף אחד לא מסביר את החשיבות או ההגיון, פלא שילדים לא מבינים מה רוצים מהחיים שלהם?

* * *

אני עוצרת כאן, למרות שאני יכולה להמשיך לכתוב על זה עוד שעות רבות אך יש סבירות גבוהה שאחזור על עצמי. ובכלל, אומרים לי שאני כותבת מאד באריכות ושאני צריכה להירגע עם זה. מצד שני, חוק פו, אנשים כל הזמן לא יורדים זה לסוף דעתו של זה, אני חושבת שאם אתעקש לקצר, אקריב בשביל זה קצת מה"להיות מובנת". יש פה כותבים מבריקים שמסוגלים במשפט אחד ללכוד עולם ומלואו. אני לא אחת מהם. אני יודעת לכתוב, אבל לא יודעת לתמצת. תמיד רואה את כל הדרכים להבין שורה כלשהי שלא כשורה. תמיד מכניסה מראש את כל הסייגים וכל ההבהרות. 

 

תגידו, אתם מאמינים באסטרולוגיה? אני לא, כי ההגיון שלי אומר שזה קשקוש חסר שחר (גט איט?). 

אבל עדיין אני מזהה בעצמי את כל מה שאומרים על המזל שלי, וגם בבני המשפחה שלי. אני יודעת שזה לא הגיוני, אני משוכנעת בזה לגמרי, אני מאמינה בזה כמו שאני "מאמינה" ששתיים ועוד שתיים זה ארבע. הראיות מולי, אני לא יכולה שלא לראות אותן או לא להכיר באמיתותן. 

ובכל זאת אני קוראת תיאור אישיותי של המזל שלי וחושבת לעצמי, אללי, הרי זהו תיאור מדוייק של עולמי הפנימי. 

 

איזה קטע זה. 

השוקע - ישלי הרבה מה לומר בנידון, אבל אין לי כח

בבקשה:

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9B%D7%A9%D7%9C_%D7%9C%D7%95%D7%92%D7%99
לפני 4 שנים
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי} - חח תודה נשמה :) אני מאד מתרגשת מכך שיש לך הרבה מה לומר, זה לא מובן מאליו. אמור! אני הייתי משקיעה בך, אתה יודע.

(דרך אגב, לחפש בויקיפדיה גם אני יודעת :P התכוונתי למשהו תמציתי יותר. הערך טוב בשביל להבין את הקונספט אבל התכוונתי למפתח סימנים, משהו תמציתי ונגיש עם שמותיהם של כשלים נפוצים. למשל, הכשל שגורם לנו לחשוב שמשהו נכון/הגיוני בגלל שהוא מאשר דברים שגם בלי המשהו הזה היינו חושבים שנכונים (כמו שאסטרולוגיה מאשרת לי שאני מופנמת ורגישה) - איך קוראים לו? זה לא "הנחת המבוקש" כי אין פה שאלת מחקר. לקרוא את כל הערך כדי לחפש הגדרה זריזה זה קצת מציק. בוודאות מסתובבת ברשת כתבה עם רשימה נוחה ושימושית. אולי אחפש ב"חשיבה חדה", בטוח שמלכתחילה שם ראיתי את זה).
לפני 4 שנים
השוקע - דוקא בגלל שאני לוקח אותך ברצינות אני לא מגיב ככה בשלוף, למדתי את הנושא לעומק אבל עכשיו אני עובד אז אין זמן לענות
לפני 4 שנים
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי} - אמתין בסבלנות ❤️
לפני 4 שנים
FoxyBoxy - את מחפשת את ההגדרות לכשלים לוגים פשוט?
אז אולי זה? https://blog.hubspot.com/marketing/common-logical-fallacies
לפני 4 שנים
MagisterDolor​(שולט) -

בוקר טוב
לפני 4 שנים
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי} - מגניב, אקשיב אחרי העבודה :-*
לפני 4 שנים
FoxyBoxy - לא יודעת על איזה מאמר את מדברת בגדול. D:
.
"לאנשים יותר קל להבין כשמסבירים להם למה זה קורה..."
לחלק מאוד ניכר מהאנשים זה לא קורה, קורת התופעה ההפוכה, שהטענה שלך נוגדת את הערכים שלהם אז הם מתחפרים יותר עמוק בעמדה שלהם גם אחרי שהסברת להם.
גם אם שאלת מה האדם צריך בשביל לשנות את דעתו, נתת לו את זה, הרבה עדיין ישארו שם, אומרת מנסיון.
.
"מתמטיקה פשוטה היא נורא, נורא, נורא פשוטה. היא האמת המזוקקת"
בגדול גם במתמטיקה פשוטה יש ערכים מאוד מורכבים שאנחנו פשוט לא מדברים עליהם בבתי הספר חחח.
אבל כן, הדבר הכי חשוב במתמטיקה בתכלאס זה שהיא נייטרלית, זו השפה שאיתה אנחנו מדברים עם היקום כי היא נפרדת מהחושים שלנו (עד לנקודה מסויימת, בסופו של יום אפשר לומר שהכל נגזר מהחושים שלנו אבל עם אנשים כאלו אי אפשר לנהל דיון של 4 דקות גם כי הכל מסתכם ב"שום דבר לא אמיתי").
.
אם את לוקחת סמים מסויימים את יכולה מאוד לשנות את תפיסת החושים שלך במציאות.
שזה בגדול הדבר הכי מפחיד כשאת לא יכולה לסמוך על החושים שלך מה את עושה, איך אדם עם דמנציה אמור להפריד בין מציאות לדמיון לדוגמא אם כל מה שהחושים שלו אומרים לו שהמציאות שהוא חווה היא המציאות היחידה.
.
"אז אנחנו חיים בעולם שבו מצד אחד החושים הם הסוכן הכי אמין שלנו" אההה.... אני לא יודעת אם להגיד שזה נכון, יותר נכון להגיד שאנחנו חיים בעולם שבו החושים שלנו הם הסוכן היחידי שיש לנו לסמוך עליו בין אם הם נותנים לנו תמונת מצב שתואמת את המציאות או לא.
.
"אנחנו יודעים מה זה טוב ורע, אבל גם יודעים מה זה דילמה מוסרית" אנחנו לא בגדול יודעים מה זה טוב ומה זה רע, אם תשאלי ישראלי אם פעולות מסויימות של ישראל נגד עזה הן "טובות" תלוי בערכים שלהם תקבלי תשובות שונות.
טוב ורע ברמה האובייקטיבית לא ממש קיימים, זה מונח נייטרלי, בשבילינו ילד שנאנס זה דבר רע, בשביל היקום זה שום דבר, אין השפעה לטובה או לרעה על השמש שלנו כשאישה נרצחת ע"י בעלה.
טוב ורע הם, כמו שכנראה כבר הבנת לאן אני חותרת, קשורים לחוויה הסובייקטיבית שלנו עם המציאות ולערכים שאנחנו מחזיקים.
.
"צריכים במקביל לזכור שתמיד יש אופציה שהמידע שלנו מקולקל או חסר"
זה בגדול מה שמדע איכותי תמיד שם כערך עליון, למה יש בדיקות חוזרות ונשנות על אותם מחקרים וכו'
יכול להיות שאדם אחד יעשה מחקר על גזענות במקום העבודה וימצא שאין גזענות אבל בגלל שהוא בעצמו בעל נטיות גזעניות הוא התעלם מנתונים מסויימים שכשחבריו למקצוע יעשו אותו מחקר ימצאו בו חורים ויוציאו תוצאות שונות.
.
גם לפילוסופים לאורך ההיסטוריה היו ויכוחים ואי הסכמות על איך אנחנו צריכים לתפוס את המציאות שלנו "אני חושב משמע אני קיים" -רנה דקארט (שגם זה נתון לביקורת חחח).
.
לסיכום, המונח הזה "לוגיקה" הוא מאוד נזיל תחת ערכים שונים, אדם גזען יכול לתת לך את הטיעון הכי לוגי בעולם ללמה מדינה רק של לבנים צריכה להיות קיימת, זה לא אומר שזו תהיה טענה מוצדקת (או הגיונית אם את מגדירה הגיוני ולוגי בצורה שונה).
ואם תצייני בפני אדם שגידל שורשים עמוקים בערכים ובעמדה שלו כשל לוגי בעמדתו הוא כנראה יתחפר עמוק יותר ויתחיל לחפש את הלוגיקה שתסביר את הכשל שלו בצורה ש"תבטל" את אותו כשל בשביל עצמו גם אם היא לא תעשה זאת.
.
ולגבי אסטרולוגיה:
כל המזלות מתארים חלק ממני טוב וחלק ממני פחות טוב.
יש מספר מזלות שכל אחד בדרך שלו מתאר אותי בצורה ממש קולעת בול תלוי על איזה רגל קמתי היום, נסי את זה בעצמך, תשאלי חברה איזה מזל היא ותקריאי לה מזל אחר ותשאלי אם זה מתאר אותה, אם היא אומרת לך לא תמשיכי הלאה למזל אחר שהוא לא שלה, מתישהו אחד מהם ירגיש לה כמתאר אותה בצורה טובה למרות שלא יהיה "המזל שלה"
כאילו, "מזל שור" אתם אכפתיים ואוהבים - וואו מדהים, רק אנחנו אכפתיים ואוהבים? ניצחנו.
חחח
לפני 4 שנים
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי} - ניסיתי את זה! קשה לעשות את זה "נקי" כי רובנו כבר מכירים אפיוני מזל נפוצים ובלי לשים לב דוחפים לשם. אבל כן, ברור לי שככה זה עובד, במיוחד קל לראות את זה עם תחזיות שבועיות בעיתון, שם זה ממש שקוף. לגבי האישיות אני חושבת שיש גם קטע כזה שאנחנו מתרגלים לחשוב על עצמנו בצורה מסויימת ולא נותנים את הדעת על כך שזה לא מדוייק או לא הכרחי או לא כזה מהותי בחיים שלנו.

"לאנשים קל להבין כשמסבירים להם" - כמובן שאת צודקת. בחירת מילים לא טובה מצידי. לא התכוונתי בדיוק ל"כאשר מסבירים להם" אלא, ליתר דיוק - כאשר גורמים להם להבין. אקט ההסברה כשלעצמו, הוא בדרך כלל אקט מעצבן. אבל כשמצליחים לעשות את זה היטב, כשמצליחים לעורר הבנה במקום לעורר אנטגוניזם, נראה לי שרק אז בן אדם מסוגל לזהות את הכשלים של עצמו. במקום "מסבירים להם" אני רוצה לומר "מגישים להם באופן שגורם להם להבין" - את הסיבה. ("את" בסגול. THE. איך מנקדים בווינדוז החדש?!)

מתמטיקה - מסכימה לגמרי. ד"א בגלל זה אמרתי דווקא "מתמטיקה פשוטה" ולא רק "מתמטיקה" :) בגרסתה הפשוטה היא אולי אפילו הפשטות בהתגלמותה.

סמים - שאלה טובה מאד, אבל נראה לי שדמנציה היא לא בדיוק תופעה נפרדת אלא הקצנה גדולה של תופעה שקיימת אצל כולנו בקטנה במידה שלא מפריעה לנו - עיוותים בתפיסת המציאות. כולנו יודעים שלפעמים החושים שלנו "עובדים עלינו" ומתנהלים בהתאם, ויש איזה גבול שאחריו הפער נהיה גדול מידי וכבר לא מצליחים להגיע למסקנה מועילה. זה מזכיר לי את הפעם ההיא שנכנסתי לסרט רע בגלל גראס (בגיל 16 בערך :)) ודמיינתי ששיח אקראי ברחוב מנסה לתקוף אותי ואמרתי לעצמי "זה לא אמיתי. זה הדמיון שלך. זו הסטלה. קיומו של השיח שייך למציאות וכוונות הזדון שלו שייכות לדמיון". משהו כזה. כלומר, השתמשתי במידע שכבר יש לי על העולם בשביל להסיק מה, מתוך כל מה שהחושים שלי מדווחים לי, אכן אמיתי, מתוך הנחה שהם לא מדייקים.

חוויתי עם סבא שלי תהליך בן כעשר שנים של מעבר מתפקוד מלא ואיכותי לירידה קוגנטיבית לתסמיני דמנציה עד לדמנציה מוחלטת וזה דבר מדהים לראות. החלק הכי פסיכי בעיני הוא שלב ה-Jabberwocky - שהשיחה מתחילה ממשהו הגיוני והוא ממשיך לדבר וכל התחביר תקין לגמרי וכאילו יש קשר סמנטי בין הדברים ובהתחלה נדמה לך שפספסת משהו ולא הבנת עד הסוף ורק אחרי כמה דקות של מלל רציף את מתחילה להבין שאין בעצם קשר בין המשפטים.
זה גם מזכיר לי את הקטע ב"נפלאות התבונה" שהוא מתחיל למצוא רמזים בעיתונים. עוסקים בזה שם קצת, ביכולת של אדם להבין בעצמו מה מציאות ומה דמיון. מה מהווה סמל למשהו אחר ומתי סיגר הוא רק סיגר. נושא מרתק ונראה לי מאתגר להקיף אותו בתת-תגובה :)

טוב ורע - נראה לי שצריך להיות ברור (ככה נראה לי, אולי אני טועה) שלא קיימים בעולם "טוב" ו"רע" באותו מובן שבו קיימים עצים ואבנים, אלא שמדובר במונחים מופשטים ושהם רלוונטים רק לשיח על מוסר אנושי. זה לא מפריע לדעת מה זה "בגדול", לדעתי. אלה דברים שקשה להסביר אבל רוב האנשים יסכימו (ופה אני גונבת בלי בושה מסם האריס) שסבל פיזי קיצוני בלתי פוסק לכל האנשים בעולם זה דבר רע. כמו שאמרת, כמובן שאפשר להיכנס לפינה של "האם זה רע אובייקטיבית" וברור שעבור הייקום זה לא משנה בכלל, אבל כל השיח המוסרי הוא כזה, השאלה היא לא מה טוב "אובייטיבית" אלא מה טוב עבור רווחה של בני אדם. נראה לי שזאת הנחת המוצא, לא?
"יודעים" לא במובן של יודעים על כל דבר אם הוא טוב או רע, אלא "יודעים" במובן של יודעים למה בני אדם אחרים מתכוונים כשהם אומרים טוב ורע. בגדול, כמובן. לא בדברים האפורים, אבל בגדול מובן לנו *למה הכוונה*.
(אני מבינה שאני אומרת פה "ברור" על דברים שלא בהכרח ברורים לכולם, אבל אלה הנחות המוצא שלי וברור לי שזה "ברור" רק כשמסתכלים על העולם בעיניים אתאיסטיות. אני לא יודעת איך לנסח את זה לאנשים שמוכנים לקבל את הקונספט של גורל, השגחה עליונה, בריאה תבונית וכיו"ב. אני יכולה להשתדל ולנסח אחרת ולהנגיש, אבל זה יהיה למטרות הנגשה בלבד. לא ככה אני רואה את העולם).

מידע / מדע - מה שאמרת. זה מה שאני אוהבת בשיטה המדעית - היא מכירה בבעיה. היא מכירה ביכולת המוגבלת של המוח שלנו לבקר את עצמו ובהשפעה של הפסיכולוגיה שלנו על היכולת שלנו לעבד נתונים ומייצרת שיטה שמתמודדת עם הקושי הזה ומוצאת דרך לאזן אותו, במקום להתעלם ממנו.

דקארט - יש לי בטן מלאה עליו ואשמח לפתוח את זה ע"ג יריעה פחות קצרה :) אבל בגדול, מה שאמרת. אני חושבת שהוא עשה עבודה טובה בטביעת מושגים, אבל לא מתה על תהליך הסקת המסקנות שלו לאחר מכן.

לוגיקה זה נזיל - לא מקבלת בכלל בכלל. לוגיקה זה מדע מדוייק. ענף במתמטיקה. לצד זה, המילה "הגיוני" גם קיימת בשפה שלנו במשמעות של "אינטואיטיבי". אנשים נוטים להתבלבל/להחליף ביניהם. אז חשוב לי להדגיש שאני מדברת אך ורק על היגיון מתמטי, תבניתי וחד משמעי, ולא על "מה שנראה הגיוני". בגלל זה אני מתפללת שיתחילו ללמד את זה בבית הספר. מה שאת תיארת הוא לא לוגיקה בפעולה אלא *כשל* לוגי. לוגיקה נטולת כשלים היא מושלמת ולא נזילה כלל. היא אולי הדבר הכי יציב וחד משמעי שיש לנו, בתקשורת מילולית עם בני אדם.

לקינוח - את לא מקדישה מספיק זמן למשפחה ותחביבים ומרגישה צורך פנימי לצאת לחופשה. קלעתי? :P
ד"א זוכרת את הקטע שהיה לפני כמה שנים כשנאסא הודיעו שכל המזלות לא נכונים? :)
לפני 4 שנים
FoxyBoxy - הבעיה כשאת שואלת מה טוב בשביל בני אדם זה שאם אנחנו חיים את המציאות כפי שהחושים שלנו נותנים לנו לחוות את המציאות משמע מה שטוב לאדם אחד לא בהכרח טוב לאדם אחר או רע.
את יכולה לעבור סבל קיצוני כחלק מטיפול תרופתי שמטרתו להציל את חייך, והכאב הזה הוא בלתי נפרד מהטיפול, האם זה רע? האם זה טוב?
כאילו בין תרופה מצילת חיים אבל סבל פיזי ארוך ונוראי לעומת חוסר כאב והנאה במשך שנה אבל מוות מובטח, אני מאה אחוז הייתי הולכת על הכאב, אני רוצה לחיות משמעותית יותר מאשר לא לחיות..
סבל בשביל למנוע סבל
מה לגבי מזוכיסטים קיצוניים שחווים הנאה מכאב? את לא יכולה הרי לבטל את החוויה שלהם גם אם היא לא תואמת את שלך :X
וגם אם רובינו מסכימים שסבל קיצוני פיזי הוא דבר רע, אנחנו סוג של עוצרים בבני אדם למרות שאנחנו יודעים שיצורים אחרים בעולם חווים סבל קיצוני ואנחנו די בסדר עם זה (תעשיית הבשר לדוגמא)
ואם אנחנו עוצרים בבני אדם אז למה אנחנו לוקחים כלבים וחתולים לוטרינר כשהם חווים סבל, כי אנחנו שמים אותם במקום אחר משאר בעלי החיים.
למה?
כי הם אינטיליגנטים
מה זה משנה? במיוחד כשחזירים לדוגמא חכמים כמו כלבים.
כי הם גדלו איתנו במשך אלפי שנים.
גם חזירים, פרות ותרנגולות. ורוב הסיכויים גידלנו חזירים יותר זמן משגדלנו תוכים או גרבילים.
וזה פשוט ממשיך וממשיך ופשוט אנחנו נבנה עוד שערים שאנחנו מקווים שרק היצורים שאנחנו לא רוצים שיחווי סבל קיצוני יעברו אותו.
כשבפועל אפשר פשוט לסגור את הדיון הזה בלהגיד, היי, בערך כל פעולה כולל סבל קיצוני הוא דבר נייטרלי מוסרית וזה דבר שאנחנו מחשיבים רע במקומות מסויימים ודי בסדר במקומות אחרים וחלק מאיתנו מחשיבים אפילו כטוב במקומות ספציפיים (אם אנס נאנס לדוגמא חלק מהציבור היה מריע חלק היה נגעל למרות שיש כאן אדם שסובל)
(לא מטיפה לטבעונות אגב^)

לרווחת האדם, לדעתי, עדיף שכל אדם על כדור הארץ ישנה את אורך חייו להיות יותר שומר על הסביבה, שנוריד לרמה אפסית את השימוש בפלסטיק, נטוס פחות, נסע פחות וכו'
אבל המוח האנושי לא עובד ככה :/
אנחנו עובדים במונחים יותר קצרים מזה בגדול.
עדיין מפעלים שופכים פסולת לאגמים, אנחנו מזהמים את האוויר וכו'

בגדול מסכימה, עדיין ה"ברור" הזה שוב תלוי באיזו חברה את חיה.
בגדול המירב שאת יכולה לעשות זה לתכנן מערכת ערכים אישית ולפעול לפיה ולקוות שאחרים מוכנים לכבד את אותם הערכים או לפחות את רובם, מה שכמובן תלוי לאיזה אוכלוסיה את שייכת זה משתנה די הרבה ^^""""

אני לא שונאת את סאם האריס, ואני כבר לא זוכרת הרבה ממה שהוא היה אומר, אבל כשאני שמעתי אותו בעבר מדבר הוא סוגשל לוקח כמובן מאליו דברים מסויימים ששאר העולם לא לוקח אותם ככה.
יש אנשים שעדיף להקשיב להם ממנו אבל אני מודה שהוא בהחלט מבין האנשים שמעבירים את המסר שלו בצורה הכי נעימה לאנשים שמתעניינים בנושא, בייחוד עכשיו כשהיצ'נס כבר מת :(

נתתי את המשפט של דקארט סתם כדוגמא, אני לא מעריצה שלו :)

אולי אנחנו מגדירות לוגיקה בצורה שונה.
מבחינתי לוגיקה מושתתת על אקסיומות, אם לוגיקה מושתתת על אקסיומות, ולכל אחד יכולה להיות אקסיומה שונה, אז לא לכולם תהיה אותה לוגיקה
ולהגיד שזה כשל לוגי, כן, בשבילך אבל בשביל אדם דתי הלוגיקה שלך כושלת בגלל שהאקסיומות שלך ושלו שונות.
מה שאת מגדירה שאני בגדול מסכימה איתו כי הוא כמה שיותר נפרד מהחושים שלנו נראה לי נקרא לוגיקה מתמטית
אבל זה סתם להתקטנן על מילים, אנחנו מסכימות.
.
יש לי רק אמא ואחות בגדול ואני בקשר איתן על בסיס קבוע והשנה פיתחתי 3 תחביבים חדשים D:
אבל אני כן מרגישה צורך פנימי לצאת לחופשה, אבל זה בגדול אני יכולה להגיד על כל מי שאני מכירה מרגיש ככה חחחח
לפני 4 שנים
Ollie​(נשלטת) - מה שאת מחפשת נקרא "הטיית האישור", או האישוש, וההגדרה שלה בוויקיפדיה היא:
"הנטייה לחפש, לפרש, להעדיף, ולזכור מידע באופן שמאשר אמונות או השערות, תוך מתן תשומת לב פחותה במידה בלתי-פרופורציונלית למידע שתומך באפשרויות חלופיות."
לא בטוחה שהמונח כשל לוגי קשור (זה לא מתאים למשרה של כשל לוגי בוויקיפדיה, למשל). מדובר בסוג של הטיה קוגניטיבית, לא של כשל לוגי, להבנתי.

ההטייה הזו מן הסתם תורמת לכך שאנשים מזדהים עם מה שכתוב על המזל שלהם בהורוסקופ.
תסתכלי ברשימת ההטיות הקוגניטיביות בוויקיפדיה, תמצאי הטיות נוספות שמפריעות לך להרגיש כמה שאסטרולוגיה זה בולשיט...
לפני 4 שנים
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי} - תודה! הייתי קרובה :)
את צודקת, הטיה היא לא כשל ותודה על האבחנה.
אבל נראה לי שהם חברים טובים, לא? כלומר, כשמפרקים טיעון אפשר למצוא כשל לוגי, והרבה פעמים הסיבה שהוא שם מלכתחילה, או שחלק מהקוראים לא "עולים" עליו, היא ההטיה.
ונראה לי שלמידה ותרגול של לוגיקה בסיסית יכול מאד לעזור לנו לזהות בעצמנו הטיות כאלה ולפרק אותן. מה דעתך?
לפני 4 שנים
Ollie​(נשלטת) - מאוד מסכימה.
למידה ותרגול של לוגיקה בסיסית זה דבר מעולה כדי לחדד את המחשבה ולגבש דעות בנושאים שונים.
לפני 4 שנים
פרלין​(נשלטת){ש} - יולי, חיים שלי את. את היחידה שאני קוראת באורכים האלה, את שווה את ההשקעה. תאריכי כמה שצריך.
לפני 4 שנים

להוספת תגובה לבלוג זה עליך להיות חבר/ה רשומ/ה ומחובר/ת לאתר


הרשמ/י התחבר/י