היחסים בין התפקידים הדומיננטיים והנשלטים ב-BDSM דרך הפריזמה של הפרעות אישיות נרקיסיסטיות ותלותיות:
BDSM, כרוך בחילופי כוחות משחקיים והתנהגות בהסכמה בין בני זוג. מרכזית ליחסי BDSM רבים היא הדינמיקה בין דומיננטי הלוקח שליטה פסיכולוגית ו/או פיזית, ונשלט שמוותר מרצון על שליטה. בעוד ש-BDSM נכנס יותר ויותר למיינסטרים, פסיכולוגים מסוימים הביעו חששות שהדינמיקה דומיננטית-נשלטת עשויה במקרים מסוימים להידמות ולנרמל תכונות הקשורות להפרעות אישיות נרקיסיסטיות ותלותיות.
הפרעת אישיות נרקיסיסטית (NPD) מאופיינת בתחושה מנופחת של חשיבות עצמית, צורך עמוק בהערצה וחוסר אמפתיה כלפי אחרים. פסיכולוגים מסוימים ציינו קווי דמיון בין תכונות NPD לתפקיד הדומיננטי - דרישת צייתנות, היעדר אמפתיה ותחושת גדלות וזכאות. ההתמסרות והמסירות של הנשלט יכולות להזין את הנטיות הנרקיסיסטיות של הדום.
מצד שני, נשלטים מסוימים עשויים לגלות תכונות של הפרעת אישיות תלותית (DPD), המאופיינת בצורך מופרז להיות מטופל, כניעות ופחדי נטישה. בתפקיד הסאב, הם מוצאים את השליטה הנוקשה, החוקים והעונשים שהם משתוקקים אליהם פסיכולוגית. דינמיקת ה-BDSM מספקת להם זירה לבטא נטיות DPD.
אין זה אומר שכל מערכות היחסים של BDSM הן פתולוגיות מעצם טבען. מתרגלים רבים טוענים שזה מספק פורקן בריא לחקור דינמיקות כוח ודורש תקשורת נרחבת, אמון והסכמה. עם זאת, קיימות דאגות ש-BDSM עלול למשוך אנשים עם תכונות NPD ו-DPD ולספק מרחב מוכר חברתית לחיזוק דפוסי מערכות יחסים לא בריאים מבלי להתמודד עם סוגיות פסיכולוגיות עומק. נדרש מחקר נוסף על הקשר בין הפרעות אישיות לתפקידי BDSM.
בסופו של דבר, BDSM בין מבוגרים נפשית בריאים ובהסכמה אינו בעייתי כשלעצמו. אולם הנורמליזציה של דינמיקות דומיננטיות-נשלטות ללא מודעות להפרעות אישיות טומנת בחובה סיכונים. ככל ש-BDSM נכנס למיינסטרים, חשוב להיות ערים לפוטנציאל לדינמיקות לא בריאות ולצורך במודעות עצמית, תקשורת פתוחה והסכמה אמיתית.