אני שומע על אלפי ואולי עשרות אלפי חסידים שנוסעים להשתטח על קברו של הרבי מברסלב, באומן אוקריאנה. הם נוסעים לשם מתוך אמונה חזקה שאותו רבי, שכנראה פחד מהמוות, הבטיח להם שמי שיבלה איתו את ראש השנה לאחר מותו כל משאלותיו לשנה הבאה יתגשמו.
כמובן שזה נכון ועובדה שאריה דרעי בשנים שהתנהל משפטו נסע כל שנה לאומן להשתטח על קברו של רבי נחמן, המגמגם, מאומן. עובדה שזה עזר לו לא להיכנס לבית הסוהר. בעצם אריה דרעי כן נכנס בסופו של דבר לשנים ארוכות לכלא, טוב, זאת לא דוגמא טובה.
המנהג של "עליה" לקברי צדיקים מאוד נפוץ בין החוגים החרדים ויותר ויותר אנשים חרדים, דתיים ואפילו כאלו שמגדירים את עצמם כמסורתיים וחילוניים עולים להשתטח על קברי צדיקים בארץ ובעולם לבקש לעצמם מזור לסבלם.
נכון שרובם ככולם של אותם קברים הם בעצם קברי שייחים ערבים וכל קשר בינם לבין "הצדיק" שלפי אמונת המתפללים קבור שם מקרי לחלוטין, אם בכלל קיים. לבוא אחרי כמה אלפי שנים "ולהחליט" שקבר שנבנה במאה, מאתיים שנה האחרונות הוא בעצם קבר של "צדיק" שמת כמה מאות או אלפי שנים קודם, צריך אמונה מאוד חזקה על מנת להאמין בשטות כזאת.
אבל כפי שידוע גם לרפואה המודרנית, אמונה שמשהו יכול באמת לעזור לנו היא חלק חשוב ברפואה ובסיכוי להתרפא. לכן אם אדם מאמין שאותו שייח שקבור בקבר הוא בעצם "הצדיק" שאליו הוא מתפלל וזה יכול להושיעו אין ספק שהתפילה הזאת תשפיע עליו לטובה.
מה שאני לא הצלחתי להבין עד היום זה איך זה בכלל מתישב עם האמונה היהודית ואיך כל אותם חרדים ודתיים לא רואים את הניגוד הגמור לתורה היהודית. למען הגילוי הנאות, אז למרות שיש לי ידע רב ביהדות ובדת היהודית אני אפיקורס מוחלט ולא מאמין בקיומו של האלוהים.
לפי הדת היהודית קבר זה מקום טמא, למי שהוא כהן בהגדרה היהודית אסור להיכנס לבית קברות מאחר וזה מקום טמא. אפילו כביש שנסלל מעל קברים עתיקים חייב במחיצות בינו ובין הקברים על מנת שכל העובר בכביש לא יטמא.
אז איך אפשר להתפלל במקום טמא? איך אפשר להאמין שמטומאה יצא חסד? האם בשלב הבא אותם מאמינים יתפללו בדיר חזירים לבקש רחמי שמיים?
לפני 17 שנים. 14 בספטמבר 2007 בשעה 12:28