יותר ויותר אנשים פונים בשנים האחרונות לריפוי טבעי בעת מחלה/בעיה.
מי מכם שהלך למרפא טבעי, נתקל אולי במטפל שעוד בטרם התיישבתם על הכסא, כבר שטח בפניכם את כל מכאוביכם, בעיותיכם הפיזיות והנפשיות ולא שכח לגעת קלות גם בילדותכם.
אתם פוערים את פיכם וכל הווייתכם שואלת: כיצד הוא יודע זאת? האם הגעתי למטפל או לרואה נסתרות? הירגעו..... אתם אצל מטפל, וכנראה מטפל טוב.
אבל באמת, כיצד המטפל יודע כל זאת?
ישנם כמה וכמה היבטים שהופכים אותנו "שקופים" לראיית האחר:
• השתקפות הנפש בגוף
• האופן בו אנו נושמים
• פעילות גופנית
• מגע עם החומר הסובב אותנו
• המודעות העצמית שלנו
השתקפות הנפש בגוף
גופכם לוקח אתכם לכל מקום באשר אתם הולכים. יד ביד עם הגוף הולכת גם הנפש, וגם בעיותיכם הפיזיות, בעיותיכם הנפשיות וכל מי שאתם עד לרגע הזה. כל אלו קבלו צורה ומשמעות במהלך חייכם והכוונה היא למבנה הגוף, מבנה הפנים, שפת הגוף, הבעיות הפיזיות והבעיות הנפשיות.
במהלך חיינו אנו חווים תחושות, רגשות נעימים ורגשות פחות נעימים. אנו מעבדים את הרגשות ומתייחסים אליהם בהתאם לראות עיננו באותו רגע. לפעמים אנו דוחים את הרגש ומעבדים אותו לאחר זמן ולפעמים אנחנו מעדיפים "לדחוף" את הרגש פנימה, להתעלם ממנו ולנסות לשכוח אותו. אלא שאותו רגש "נשכח" לא יעלם והוא ימצא לעצמו מקום בחלק מגופנו. ככל שאנו "שוכחים" תחושות ורגשות במהלך חיינו, הופך אותו איבר להיות מעוצב בהתאם.
ניקח לדוגמה את ההתפלגות שבין הגו לגפיים: הגו מסמל את הגרעין (מי שאני) והגפיים, שהם חיצוניים יותר, מסמלים את העשייה (מה אני עושה לסביבה). גו גדוש ומפותח עם זרועות ורגליים חלשות, מעידים על אדם המלא ברגשות ותשוקות, שמתקשה לבטא את עצמו או להביא את עצמו למימוש רגשות אלו.
לעומת זאת גו חלש עם זרועות ורגלים חזקות מעיד על אדם אשר פועל למען הסביבה אך מתקשה לעשות למען עצמו.
בספרו "גופנפש" מפרט קן דיכטוואלד בהרחבה על הקשר בין הגוף והאופי למען הבריאות השלמה.
גם מבנה הפנים תורם רבות להשתקפות האופי כלפי חוץ. ידוע כי עודף דאגה גורם לקמטי הבעה אנכיים במצח, ותשומת לב לפרטים קטנים לקמטי הבעה מאוזניים במצח.
דאגה רבה גורמת למתח פנימי, שהוא אחד הגורמים המשחרר רדיקאליים חופשיים בגופנו. רדיקאליים חופשיים בגופנו הינם מצע קל ונוח להתפתחותן של מחלות.
כפי שקמטי הבעה הן שפת הפנים שלנו, כך גם שפת הגוף מלמדת רבות:
אדם סגור ומופנם יגן על חזיתו הקדמית, ידיו תהיינה משולבות, הוא יניח רגל על רגל ויהיה מעט רכון קדימה, כסימן להתגוננות מפני "פגיעה חיצונית". אי היפתחות כלפי הסביבה יכולה לגרום במשך הזמן בעיות נפשיות, שתגרורנה אחריהן בעיות בריאותיות - קלות עד קשות - שכולן יצדיקו התרחקות מהחברה.
האופן בו אנו נושמים
נשימה = לקיחת אויר (שאיפה) והוצאתו מגופנו (נשיפה). האופן שבו הגוף נושם מראה על המצב העכשווי בו הנפש נמצאת ועל המצב "הכרוני" שלה, אם קיים.
נשימה הינה היכולת של הנפש לקלוט מסרים חיצוניים. נשימה עמוקה בקצב רגוע מעידה על אדם שקט ורגוע, היכול לקלוט מסרים מסביבתו ולעבד אותם ללא כל הפרעה.
נשימה שטוחה מעידה על מתח רב בו הנפש נמצאת ועל חוסר יכולת להתמודד עם מסרים סביבתיים, עד כדי כך שברכת בוקר טוב עלולה להפוך למסר עוין.
פעילות גופנית
פעילות גופנית תורמת רבות לאיזון שבין גוף ונפש והרי לא לחינם הפך המשפט "גוף בריא בנפש בריאה" לסיסמתם הכללית של שוחרי הבריאות. הפעילות הגופנית תורמת לאיזון הגוף והנפש כל עוד היא מאוזנת ועובדת על כל חלקי הגוף.
מגע עם החומר הסובב אותנו
אנו מוקפים בחומרים רבים השונים זה מזה במראה, במרקם, בריח, בטעם ובצבע.
המגע, הריח, הצבע, כל אלו גורמים לנו לתחושה מסוימת. תחושה זו הינה השתוקקות הנפש לפעולה מאוזנת.
מניעת מזון לנפש יכולה להביא לתסכול ברמה כזו או אחרת, לתקופות של חוסר אנרגיה בחיי היום יום, למחשבות שמשהו חסר בחיינו ועוד. תחושות אלו, כשהן נחוות לאורך זמן, יכולות לגרום להתפתחות של בעיות פיזיות בגופנו.
ידוע שאנשים, שיצאו לפנסיה לאחר שעבדו כל ימי חייהם והחלו לעסוק בתחביבים חדשים, התמלאו מחדש באנרגיות, שהיו חסרות להם כל חייהם, עד כדי כך שתחביבים אלו הפכו להיות הסיבה לפקיחת עיניהם בכל בוקר. אנשים אלו נוהגים לומר: "חבל שלא מצאתי זמן לעסוק בכך לפני כן".
בכך התחילו אנשים אלה, אולי בפעם הראשונה בחייהם, לשרת את עצמם ולא אחרים.
מודעות עצמית
מודעות עצמית הינה היכולת להבין את תגובותינו לסביבה במצבי קצה (כעס נוראי, עצב עמוק, התפרצויות וכדומה), לדעת מהיכן נובעים מחסומים שונים בנפשנו ולמצוא/לרכוש את הכלים המתאימים לנו על מנת לעמוד מול המחסומים ולפתור אותם.
ככל שנעמיק במודעות העצמית, נלמד לאהוב את עצמנו, עם כל המורכבות שלנו, ולקבל את עצמנו כפי שאנו. והיות ואהבה מכילה בתוכה את הכוח הגדול ביותר לריפוי נוכל בעזרתה לרפא את עצמנו.
לסיכום
גופכם הוא מבצרכם ורצוי שמבצר זה יתוכנן כראוי עם דלתות וחלונות, שנפתחים ונסגרים על פי פקודתכם בלבד, ועם נוף יפה שישתקף מבעד לחלונות.
וכל אלו יהיו סגולה לחיים טובים ומאושרים יותר.
עם השנים, יש לכולנו צורך, שהולך וגדל, להעשיר את ידיעותינו בתחומי הנפש, המדע והרפואה מתפתחים ביותר בתחומי הבנת הגוף, אבל אנחנו לא מצליחים באותה מידה להבין את הנפש והרוח – כלומר להבין את עצמנו. בהכללה, ניתן לומר שדורנו הוא דור שחייו מלווים בתחושות של תסכול וייאוש.
אלו הן תוצאות של מצוקה פנימית הבאה לידי ביטוי בגירושין, התאבדויות, דיכאונות, סמים והרס עצמי מסוגים שונים, היום ברור יותר ויותר לכל העוסקים בתחומים הטיפוליים השמרניים והאלטרנטביים, וכמובן לעוסקים בטיפול נפשי, כי הכוח המניע והמחייה את האדם הוא חיבור הנפש והגוף.
כלומר כדי לעזור לאדם לצאת ממצוקותיו – חייבים להתייחס לנפש ולגוף כמכלול אחד.
כשהגוף חולה, לנפש יש חשיבות מכרעת בהחלמה, וכשהנפש במצוקה, יש לכך השפעות פיזיולוגיות מובהקות על הגוף. אם נמצא את סוד הקשר וההשפעה – נמצא את המפתח לבעיות רבות. סוד הקשר גוף נפש יוצר את השוני המהותי בין אדם לאדם אחר.
בהשאלה, ניתן לומר כי זהו מעין "קשר נישואין" בין מה שאנחנו חושבים ומרגישים – התודעה, לבין התהליכים הפיזיולוגים שלנו. ה"אני" שלי אינו גופי ואף לא רוחי, אלא המשותף לשניהם! אני לא זה ולא זה, ואולם – אני גם זה וגם זה.
האיברים בגופינו - על מה הם מאותתים ?
פעמים רבות אנו מגיעים לטיפול כאשר מתפרצת בנו מחלה רצינית שאינה מאפשרת יותר להתעלם מן המצב (התקפי לב, לחץ דם גבוה, כולסטרול, השמנה, מיגרנות, התמוטטות מערכות שונות וכו'). ולפעמים זו אינה מחלה, אלא תחושה נפשית קשה אשר אינה מאפשרת לנו עוד לחיות כרצוננו באיכות החיים האהובה עלינו (דיכאון, מתח הצבור בגוף, חרדות ופחדים וכו').
רק אז, כאשר הבעיה גדולה מנשוא, אנו מביטים לאחור ומגלים שהיו איתותים. גופינו סיפר לנו לכל אורך הדרך שמצבו אינו טוב, ואנו בחרנו להתעלם. לקחנו עוד אקמול שישתיק את הסימפטום והמשכנו הלאה כאילו הכל תקין בחיינו.
* המאמר מפרט את האיתותים שמקורם הינו במצוקה רגשית או חשיבתית, ואינו שולל את האפשרות כי המקור לבעיה הינו פיזי לחלוטין.
עיניים- בעיות בעיניים באות לאותת לנו על " מה אנחנו לא רוצים לראות". מה אנו לא מוכנים לראות, או מה אנו פוחדים לראות.
אוזניים- מה איננו רוצים לשמוע, מפחדים לשמוע או מפחדים לדעת. שימו לב כי ילדים רבים מפתחים דלקות אוזניים בגילאים צעירים. זוהי תגובה אוטומטית לרצון להתעלם מהנאמר להם או מבעיות בבית (ריבים בין ההורים) שאינם מעוניינים להיות חלק מהם.
שיניים וחניכיים- חלל הפה מייצג את אזור איברי המין. בעיות חוזרות ונשנות במקום עשויות להצביע על בעיות רגשיות הקשורות דווקא לענייני המין (הטרדות מיניות, אונס, ועוד).
מיתרי הקול ובלוטת התריס- נמצאים באיזור הגרון ומייצגים את התקשורת שלנו. בעיות באיברים אלו מצביעות על חוסר היכולת שלנו להביע את עצמינו כראוי במקומות בהן אנו מעוניינים בכך (בוס שיורד עלינו בעבודה ואנו חוששים להגיב מפחד שנפוטר, בעל מאיים או שאינו קשוב שלא ניתן להתבטא לידו וכו'). אנשים ש"משתיקים" אותם לאורך שנים או שהם "משתיקים" את עצמם מפתחים חסימה גדולה באיזור המתבטאת בסופו של דבר בבעיות בריאותיות.
תעלות הגוף השונות- סינוסים, מעיים, ושט, קנה נשימה ועוד- תקיעות כלשהי בתעלה מייצגת תקיעות בחיים, או חוסר יכולת ל"עכל" משהו (בעיקר עם מדובר בוושט או במעי). עצירות, הצטברות ליחה בסינוסים וחסימות נוספות נועדו להצביע על מקום כלשהו בחייכם שהינכם חשים תקועים בו(עבודה, זוגיות, קריירה, כסף וכו').
ידיים- מייצגות עשייה. כאבים בידיים, דלקות ועוד, מייצגים מקומות בהם אתם חשים כי אינכם יכולים לבטא את עצמכם מבחינת עשייה, ועל כן החולשה הפיזית במקום זה.
כתפיים- כאבים בכתפיים ובשכמות ותחושה ש"תפוס" כל הזמן מייצגת את האחריות הכבדה שמוטלת על כתפינו או שלקחנו אנו מרצוננו, שעתה איננו מסוגלים להתמודד עם משקלה הרב( בעבודה, בבית עם הילדים, פיננסית, עזרה להורים מבוגרים וכו').
רגליים- מייצגות את ההתקדמות שלנו בחיים. את הצעידה קדימה.בדרך כלל מקושרות להתקדמות בקריירה.
מפרקים- מייצגים את הגמישות שלנו בחיים או חוסר הגמישות שלנו במקומות השונים בחיינו. עם זה במפרקי הידיים- מדובר בגמישות שלנו לעשות ככל העולה על דעתנו.
אם מדובר בכאבים במפרקי הרגליים- אזי הדבר קשור לרוב לתחושה כי הצעידה שלנו קדימה מעוכבת, או שאנו פוחדים לעשות צעדים חשובים בחיינו.
עור- המעטפת החיצונית של גופינו. נמצאת על מנת להגן על איברי גופינו השונים מפני חשיפה ופגיעה. בעיות עור מעידות על מקום "חשוף" בחיינו, או פחד שמקום רגיש ייחשף.
עמוד השדרה- מיצג את החוזק שלנו במצבים שונים. בסיס עמוד השדרה מייצג את ילדותינו, האם הייתה לכם ילדות מאושרת ובטוחה? מעורערת ומפחידה? בסיס עמוד השדרה שלכם (גב תחתון), מעיד עבורכם על חוויות העבר. חישבו על עמוד השדרה כגזע עץ, ששורשיו הינם בבסיסו- באזור עצם הזנב. על שורשים אלו (ילדותכם) הינכם בנויים. בעיות בחוליות השונות מצביעות על בעיות גמישות בתחומים מסוימים בחייכם, וגיבנת מייצגת תקופה של חוסר ביטחון שנתנה את אותותיה.
ציפורניים- מייצגות את יצר החיים. שבירה ופיצול מייצגים תקופות של שברים בחיינו, שייתכן ועדיין לא החלימו לחלוטין.
לב- משאבת הגוף. אדם שליבו חלש מכדי להזרים את כמות הדם הדרושה לצורך חיים. בד"כ נובע הדבר מ-4 סיבות אפשריות: תזונה לא מאוזנת שאינה מספקת את הדרוש לתפקודי לב תקינים.
מיצוי הגירוי האינטלקטואלי בחיים. חוסר ידע איך לשדרג את החיים מעבר לידוע לאדם באותו רגע. חוסר רצון לחיות מסיבות שונות (לעיתים סיבות הינן בתת-המודע בלבד).
איברי המין השונים- בעיות באיברים אלה (דלקות, דימומים, כאבי מחזור קשים, וכאבים בזמן קיום יחסים) עשויות לייצג נושאים לא פתורים או בעייתיים בנושא שבינו לבינה, פגיעות מיניות מן העבר שעדיין לא טופלו (הטרדה מינית, אונס), חוסר מסוגלות רגשית להכיל רגש ועוד.
לבלב- אחראי לייצור האינסולין בגוף. הורמון זה, המופרש מן הלבלב, ממונה על שמירת הריכוז המתאים של הסוכר בדם. בעיות בייצור האינסולין מעידות על קושי של האדם להעניק או לחוות רגש של אהבה או נתינה.
* אני ממליצה בחום לקרוא את הספר גופנפש/קן דיכטוואד כדי להשלים את התמונה.
רוב הדברים הכתובים כאן נלקחו מתוך הספר.
[/b]
לפני 18 שנים. 14 בפברואר 2006 בשעה 19:00