לילה טוב אורח/ת
עכשיו בכלוב

Anything Goes

In olden days a glimpse of stocking
Was looked on as something shocking,
But now, heaven knows,
Anything Goes

- Cole Porter

תנו לי צומי, בבקשה.
לפני 3 שנים. 30 בינואר 2021 בשעה 10:20

מכירים את הסרטונים האלה שמראים איך להכיל בכי של ילד? שנותנים לו לבכות אבל לא עוזבים לבד אלא מכילים? שמשאירים זרועות פתוחות, לא כופים חיבוק אלא מאפשרים לקחת אותו כשיהיה מוכן? שלא מכריחים לדבר ולא נואמים אלא נותנים לו להוציא את זה ולקחת לבד את מידת התמיכה שהוא זקוק לה? 

 

גם מבוגרים צריכים שיעשו את זה בשבילם. 

מבוגרים לא תמיד מעזים לבכות ככה שרואים. 

אבל גם הם צריכים שיתנו להם להוציא את זה וצריכים שיכילו אותם וצריכים שיתנו להם לבוא בקצב שלהם. 

 

הייתם פעם בתהליך אילוף של כלב? 

בקורס אילוף לא באמת מאלפים את הכלב. מלמדים את הבעלים. את השפה. מלמדים את הבעלים איך לדבר לכלב ככה שיבין. איך לגרום לו לעשות את מה שאתה רוצה. איך לקרוא אותו ולדעת מה הוא צריך. 

אלה דברים שעוזרים גם עם אנשים. על כלב אי אפשר סתם לצעוק ולקבל תוצאות. אתה חייב לשים לב לטון שלך, שפת הגוף שלך, שפת הגוף שלו. אתה חייב לקרוא את הסימנים. 

כלב היא חיה פשוטה יותר מאדם. הצרכים שלה צפויים יותר. גם אותו לא תמיד נבין, אבל רוב הזמן נצליח לקבל את התגובה שרצינו. בעלים מאולף תמיד זוכר שזה תלוי רק בו. שאם הכלב לא מציית לו סימן שהוא לא ביקש כמו שצריך. 

עם אנשים אנחנו נוטים לשכוח את זה. הם שווים לנו, אנחנו מצפים גם מהם למודעות עצמית ושליטה עצמית. אז אנחנו שוכחים עד כמה קל לתמרן אותם. אולי זה כי לא נוח לנו לחשוב על כמה שקל לתמרן אותנו. אבל הו, כמה שזה קל. והו, כמה שאנחנו אוהבים שמתמרנים אותנו. 

 

קחו חיזור למשל. למה אנשים אוהבים שמחזרים אחריהם? למה אנשים לא אוהבים שפשוט אומרים להם - אני מאוהב בך! בוא ננסה זוגיות! לא, אנחנו רוצים שלא יציפו אותנו, לא מהר מידי, *תגרום* לי לרצות אותך. כשאנחנו עצובים, ורוצים שינחמו אותנו - מהם ניחומים? מה הם משנים בעולם? רק רגש. 

אנשים אומרים "מניפולטיבי" כאילו שזה רע או זדוני. אבל כל מה שאנשים עושים זה לזה הוא מניפולטיבי, אם נרצה ואם לא. כל דבר שאנחנו עושים או אומרים לאנשים מוציא מהם תגובה רגשית כלשהי. אפשר להיות מודעים לזה ולהשתמש בזה, ואפשר להכחיש ולא להבין למה לא מחבבים אותנו. 

טרולים זה קטע מעניין. הם קלטו את הקונספט אבל לא ממש קלטו אותו. הם הבינו שאפשר לשחק באנשים כמו בבובות, אם רק מכירים את הכפתורים שלהם. עד כאן בסדר. מה שהם לא הבינו זה שהכלי הזה יכול להיות מתוחכם ולא חייב להיות בוטה וחסר רגישות כדי לעבוד. למעשה, רגישות היא מה שהופך אותו לאפקטיבי במיוחד. הם הבינו שזה כיף להוציא מאנשים תגובה רגשית ושזה גורם לשכרון-כח. אבל הם עצרו ב"להוציא תגובה רגשית כלשהי". כעס, בדרך כלל. מבוכה. אוקיי, גרמת למישהו לחוש כעס ומבוכה. ממש אתגר גדול. 

 

נסו פעם לגרום למישהו שמחה. לא סתם חיוך, ממש תחושה פנימית של שמחה. זה יותר קשה כי אי אפשר בכח, בניגוד לרגשות פחות נעימים. צריך עידון, תזמון, סבלנות. צריך גם טכניקה וגם כוונה. כמו שבלטריקס אומרת להארי כשהוא מנסה להטיל עליה קללת עינויים - אתה חייב להתכוון לזה. הקסם לא יעבוד אם אתה לא ממש רוצה לראות אותי מתפתלת מכאבים. 

ככה גם עם שמחה, או רוגע, או תקווה. אפשר להפיח אותם באנשים ברגע, כמו קסם. אבל כדי שזה יעבוד אתה חייב להתכוון לזה. 

 

Ollie​(נשלטת) - לא בטוחה שהבנתי נכון את הפוסט, אבל בתגובה לפסקאות ראשונות - זה ממש ממש משתנה מאדם לאדם. יש כאלה שלא צריכים "שיתנו להם לבוא בקצב שלהם", אלא שיכפו עליהם את החיבוק המרגיע. זה לא אמור להפתיע כשמסתובבים באתר בדסמי.
לפני 3 שנים
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי} - בהחלט משתנה מאדם לאדם!
אני חושבת ש"לתת לבוא בקצב שלהם" יכול להיות בצורות שונות. יש אנשים שצריכים שקט ופסיביות ויש אנשים, כמו שאמרת, שזקוקים לחיבוק כפוי ואף כואב, ויש גם כל מה שביניהם; הנקודה היא שלא צריך לבוא לבן אדם ולכפות עליו חיבוק כי *לנו* נראה שחיבוק הוא התגובה הגנרית לבכי - אלא לקחת את הקיו שלנו מהילד ולנסות לקלוט למה הילד המסויים הזה זקוק ברגע המסויים הזה, וכמובן שיש גם חשיבות לשאלה אם זה ילד שאנחנו כבר מכירים ויודעים מה עוזר לו, או ילד אקראי שצריך לעזור לו בטכניקות אוניברסליות. מהבחינה המופשטת הזאת, לפעמים גם לתת למישהו כאפה יכול להיות ביטוי להליכה בקצב שלו. מה שחשוב זה שהקצב יוכתב על ידי הצרכים של הצד השני ולא על ידי מה שנוח לנו.

אם נשאיל את זה לבדס"מ בין בוגרים - יש אנשים שאוהבים להישלט ושמוכנים/רוצים במסגרת סשן לחוות בונדג' (למשל) - אבל זה לא אומר שבכל פעם שנראה נשלט אז צריך מיד לקשור אותו; אלא לאפשר לו להביע את עצמו ולהתאים את מה שנכפה עליו למה שאנחנו יודעים על הנפש שלו. דווקא בדס"מ הוא דוגמה מצויינת בעיני למצב שבו מפעילים על מישהו היררכיה ואף כוחניות, ותוך כדי במודע לא כופים עליו להיות בחוויה שלא מתאימה לו ולא עושה לו טוב. בדס"מ שאינו מותאם אישית עשוי להיות מאד לא נעים - ואני טוענת שכך גם כל אינטראקציה אנושית - רק שבבדסמ יותר קל לראות את זה כי יחסי הכוחות מוקצנים.

אז אם את נותנת למישהו חיבוק כפוי כי את יודעת שזה מה שירגיע את האדם המסויים הזה - לדעתי את בקצב שלו.
לפני 3 שנים
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי} - דרך אגב, בכוונה הזכרתי "סרטונים שמראים" ולא דיברתי על העקרון עצמו - כי לא התכוונתי לטעון שרק זו דרך נכונה וטובה, אלא רק לדבר על מה שאפשר ללמוד מצפיה בסיטואציה המסויימת הזאת.
יש גם סיטואציות אחרות אך עליהן - בפרק הבא ;-)
לפני 3 שנים
Ollie​(נשלטת) - אני דווקא לא מדברת על ילדים אלא על מבוגרים, כי נראה לי שילד שגדל ככה מגיל אפס, סיכוי טוב שזה באמת מה שיהיה נכון וטוב לו, והוא יהיה קשוב יותר לעצמו ויהיה מסוגל לתקשר את הצרכים שלו, ולא יצטרך שום חיבוק כפוי, ואני די בטוחה שזה הרבה יותר בריא.
אבל אחרי שכבר גדלנו, וזה לא מה שקיבלנו בילדות, אז דווקא כמבוגרים יש רבים שצריכים את החיבוק הכופה, ושיתנו להם חזק את האהבה והאמפתיה שהם ממש ממש רוצים ולא מסכימים לבקש.
אני, אם אומרים לי "אני פה ואשמח לתת לך חיבוק, רק תסתובבי אליי", ממש מתקשחת, וזה יכול לגרום לי להיכנס לחתיכת סערת בכי מטורפת, כי אני כ"כ רוצה את החיבוק ולא מסוגלת לעשות את הצעד הכי הכי קטנטן כדי לקבל אותו (כשאני כועסת/פגועה). אני חייבת שהוא ייקח אותי אליו ויחבק אותי, לא שאני אצטרך לבוא.

אגב, בילדות שלי לא קיבלתי חיבוק כופה, אלא להפך. "זה לא נעים לנו שאת בוכה. לכי לחדר, תירגעי ותחזרי אלינו." לא נרגעתי לעולם.
לפני 3 שנים
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי} - כן, גם אני ככה. גם דה-לגיטימציה של בכי, גם חוסר רצון/יכולת לקבל עזרה שמותנית במשהו.

אני חושבת שאם לוקחים את התיאוריה לגבי יחס לילדים, ואת ההבנה שגם לבוגרים יש את הצורך הזה אבל הסביבה פחות אמפתית אליו (דרך אגב, הקטע הזה של לא להכיל בכי של ילדים - הרבה פעמים מופיע כחלק מתפיסה כוללת שמשיתה על ילדים ציפיות של בוגרים. שיפגינו אחריות ואיפוק לא לפי גילם אלא לפי סטנדרט של מבוגר), ואת ההבנה שבוגרים הם כבר יותר מורכבים ועם יותר מטען;
זה מתחבר לי לתפיסה הכוללת שכל אחד צריך שיראו אותו, ושיתנו לו יחס מותאם אישית, ושיבואו לקראתו לא בהצעת עזרה "בתנאים שלנו", אלא בלאפשר לו לקבל את מה שהוא זקוק לו. לצורך העניין החיבוק הכפוי הוא רק דוגמה, ואני לא מבדילה בינו לבין החיבוק המותנה שינתן רק אם נעשה משהו בשבילו.

השורה התחתונה שלי היא שאם רוצים להשפיע על בן אדם, וזה לא משנה אם לרעה או לטובה, אם לטובתו או לטובת אינטרס שלנו, בכל מקרה צריך לראות אותו ולחפש את הכפתורים האינדיווידואלים שלו, ולהשתמש במה שאנחנו יודעים עליו במקום לנסות לאכוף עליו בכח את מה שאנחנו יודעים על עצמנו.
לפני 3 שנים
Ollie​(נשלטת) - מסכימה מאוד עם מה שכתבת פה.
לפני 3 שנים
PeterPup​(אחר) - כן !
כל כך כן !
וגם אוסיף על זה: ואם גרמת לבן אדם שמחה, התגמול שלך גדול הרבה יותר מאשר אם גרמת לו סבל.
לפני 3 שנים
יולי Yuli​(לא בעסק){טדי} - כן!
לפני 3 שנים
Chucha - כן. בדיוק. ממש כך ❤
לפני 3 שנים

להוספת תגובה לבלוג זה עליך להיות חבר/ה רשומ/ה ומחובר/ת לאתר


הרשמ/י התחבר/י