אז בעקבות פוסט פה בפורומים, חשבתי שאולי כדאי לכתוב את זה גם בבלוג.
לא לעשות חניקה עצמית!!!
אף פעם!!
אין שום דרך באמת בטוחה לעשות חניקה עצמית, וכל מי שחושב שכן, משחק ברולטה רוסית!
אחת הטעויות הנפוצות של אנשים שחושבים שהם יודעים להתעסק בחניקה עצמית היא לחשוב שהסכנה בחנק היא המחסור בחמצן. מהסיבה הזו הם חושבים שאם הם רק ידאגו למצב שבו אם הם יאבדו הכרה דרכי הנשימה שלהם ישוחררו והם יצליחו לנשום הכל יהיה בסדר. מדובר בשגיאה מסוכנת וקטלנית. הבעיה הגדולה ביותר בחנק היא שחוסר הפינוי המהיר של פחמן דו חמצני, יכול להגרם נזק ממשי ללב, ואפשר להגיע לאירוע לבבי. מי שעושה את זה לבד ומגיע לאירוע שכזה, לרוב לא יכול כבר לעזור לעצמו לבד, והרבה פעמים אפילו לא יכול לקרוא לעזרה, מה שמוביל לנזקים בלתי הפיכים ואפילו מוות.
חניקות עושים *רק* עם מישהו שיודע מה הוא עושה, למד את הנושא בקפידה, יודע איך לעשות את זה בצורה בטיחותית, ומאומן בזיהוי סימני מצוקה גופניים והתמודדות עם אירועים לא צפויים, ומסוגל לבצע החיאה ולהזמין אמבולנס במקרה הצורך!!
אז אוקיי, נגיד ואתם שולטים ואתם בכל זאת רוצים לחנוק את הנשלטים שלכם (שכמובן גם מעוניינים בזה), איך עושים את זה בצורה בטוחה?
1- תזכרו שאין דבר כזה חניקה *באמת* בטוחה. יש אנשים שהגיעו למצבים בעיתיים ומסוכנים למרות שימוש בכל אמצעי הזהירות. לפיכך, הדבר הראשון שאתם צריכים לדעת זה איך לבצע החיאה. אני לא סמכות רפואית, אז אני לא הולך לכתוב כאן את המדריך לזה. יש לזה מדריכים באתרים של קופות החולים, אבל הכי טוב זה לעשות קורס החיאה. מדובר על קורס חינמי שמעבירים בלא מעט קופות חולים, וזה כמה שעות שיעזרו לכם מאד בחיים.
2- לעולם לא להפעיל לחץ ישירות על קנה הנשימה. קנה הנשימה הוא מאד רגיש וקל להזיק לו ולגרום לו לקרוס באמצעות לחץ קל יחסית. קנה נשימה קורס הוא בעיה אקוטית וקטלנית שיכולה לגרום למוות תוך דקות. לפיכך, מאד להזהר לא להפעיל עליו לחץ ישיר. במקום זה, אנחנו נפעיל את הלחץ בצדדים של הצוואר, במטרה לעצור את זרימת הדם, כמו גם לגרום לחץ עקיף ומאד עדין על דרכי הנשימה. למי שאין כפות ידיים גדולות מספיק, דרך יעילה לעשות את זה היא באמצעות צעיף או מטפחת. שימו לב במקרה שכזה, לא לקשור אותם, כמובן. דרך אחרת היא להיות מאחורי הנשלט ולהשתמש ב"לפיתת sleep hold" באמצעות הבפנים של המרפק, אבל אני ממליץ להזהר עם זה ולהשאיר את זה למנוסים, כי קצת יותר קשה לשלוט ככה על רמת הכוח שמפעילים.
3- חנק עושים *רק* בשכיבה על הגב של הנחנק. אנחנו יכולים להיות מעליו או שהוא ישכב עלינו, אבל חשוב שאם יש צורך, נוכל בקלות ומהירות מקסימליים להגיע למצב שבו אנחנו יכולים לבצע את ההחיאה. לא עושים את זה בעמידה או ישיבה (ככה שאם הנשלט יאבד הכרה או יפול הוא יפגע), לא עושים את זה בשכיבה על הבטן, שום דבר כזה.
4- יש להדריך את הנשלט לנשוף לפני החניקה, במקום לשאוף. אנחנו רגילים אינסטנקטיבית לקחת נשימה גדולה לפני שאנחנו צוללים, אבל במקרה של חנק זו טעות. המטרה היא דווקא להשאיר ריאות ריקות כדי שהפחמן הדו חמצני יוכל להתפנות אליהן.
5- לעולם לא להגיע לחנק "מלא". אני יודע שהאינסטינקט הוא ללחוץ חזק ככל האפשר, אבל זהירות, תמיד לוודא שאתם מגיעים ל"קושי לנשום" ולא ל"אי אפשר לנשום". המטרה כאן היא להגיע לאלמנט שליטתי, ולגרום למוח לשחרר הורמונים שמשוחררים מתחושת החניקה, לא להגיע לחנק אמיתי ומסוכן.
6- לעולם לא לחנוק יותר מ12 שניות רצוף. כן, אני יודע, הנשלט שלכם צוללן אולימפי שיכול להיות מתחת למים 3 דקות ברציפות. יופי. אתם תהיו אחראים, ותמדדו זמן (תשתמשו בשעון על סטופר אם אתם צריכים), וכל 12 שניות תתנו לו כמה רגעים לנשום. למה? כי 12 שניות זה הזמן שבו אם המוח לא מקבל חמצן הוא נכנס למצב מצוקה אמיתי ומסוכן. היות ואנחנו מפריעים לדם לזרום למוח, אם החנק שלנו בטעות חזק מדי, אנחנו לא רוצים להגיע למצב הזה.
7- אני חושב שזה מובן מאליו, אבל שימו לב לסימני מצוקה פיזיים ונפשיים של הנשלט שלכם. כל סימון מצוקה, ולו הקל ביותר, תפסיקו ותוודאו איתו אם זה בסדר. יש המון מקרים שבהם אנשים לא היו מודעים לזה מראש, אבל חנק גרם להם למצוקה נפשית קשה. במקרה של ספק, אין ספק, עוצרים הכל. אל תתנו לנשלטים שלכם "להיות אמיצים".
8- תוודאו מראש שהנשלט שלכם לא סובל מבעיות לב או נשימה (סטייל אסטמה). אני שוב חושב שזה מובן מאליו, אבל יש מגוון מצבים רפואיים שבהם פשוט עדיף לוותר על כל הנושא. תאמינו לי שממש לא בא לכם שבאמצע הסשן הנשלט שלכם יכנס להתקף אסטמה, או גרוע מזה.
תזכרו, הבטיחות של הנשלט שלכם היא לפני הכל. במקרה של חנק, הוא מילולית שם את החיים שלו בידיים שלכם, אז אם אתם לא באמת ובתמים בטוחים שאתם יכולים לשאת באחריות הזו, פשוט אל. כמו שכתבתי קודם, גם עם כל אמצעי הזהירות, חדרי המיון רואים בכל יום אנשים שמגיעים עם בעיות שנובעות מחנק. אם בחרתם לעשות את זה בכל זאת, תהיו זהירים, תשמרו על חוקי הבטיחות, ותמיד תהיו מוכנים במקרה הצורך להגיש טיפול רפואי ולהזמין אנשי מקצוע.