מייל שקבלתי ומבקשת לבדוק אם מישהו יודע מה המקור החז"לי של זה
ואם מישהו נתקל ביישום של הדברים:
שום קלוף, בצל קלוף וביצה קלופה שעבר עליהם הלילה - סכנה לאכלם.
אמר רבי שמעון בר יוחאי, חמישה דברים העושה אותם מתחייב בנפשו ודמו בראשו. האוכל שום קלוף, בצל קלוף וביצה קלופה שעבר עליהם הלילה, רוח רעה שורה עליהם. עם זאת, הסכנה קיימת רק באם לא נותר בהן שרשם וקליפתם, אך אם נותר שרשם וקליפתם אין סכנה באכילתן (נידה י"ז.(
המעניין הוא שישנו איסור "הלכתי " להשאיר בצל חתוך ולאכלו לאחר זמן.אני מוכרח לציין שעד שקראתי מאמר זה לא הבנתי כלל למה, אולי עתה דברים מתבררים.
אני בד"כ לא נוהג להעביר מיילים אולם הפעם סקרנותי גוברת ואשמח לשמוע תגובותיכם,ואם למי מכם ישנו המקור בחז"ל ונימוק אשמח מאד לקרא.
ב-1919,כאשר השפעת הרגה 40 מיליון בני אדם, היה אותו רופא אשר ביקר בחוות חקלאיות רבות אשר נדבקו בשפעת, כדי לראות כיצד יוכל לעזור להם להילחם במחלה. רבים מן החקלאים ומשפחותיהם אכן הלכו לעולמם.
הרופא הגיע אל חקלאי מסוים ולהפתעתו כולם היו בריאים. כאשר הרופא שאל את החקלאי מה הוא עשה שגרם לכך שמצבו יהיה שונה מכל השאר, האשה השיבה שהיא שמה בצל לא מקולף בתוך כל חדר בביתה (יש להניח שלא יותר משני חדרים, באותה תקופה). הרופא התקשה להאמין שזו הסיבה שבני הבית לא נדבקו במחלה. הוא ביקש מהאשה כי תתן לו אחד מן הבצלים כדי לבדוק אותו במיקרוסקופ. האשה נתנה לרופא את אחד הבצלים ובבדיקתו הוא גילה את וירוס השפעת בתוך הבצל. ללא ספק, הבצל ספג לתוכו את גורם המחלה, ובכך שמר על בריאות בניה המשפחה.
אני שמעתי את הסיפור הזה מהספרית שלי. היא אמרה שלפני מספר שנים, רבים מעובדיה חלו בשפעת, וכן גם רבים מלקוחותיה. בשנה שלאחר מכן היא שמה כמה קעריות עם בצלים בתוך המספרה. להפתעתה, איש מעובדיה לא חלה. זה בהחלט עובד. נסו זאת וראו מה קורה. אנו ניסינו זאת, בשנה האחרונה, ולא חלינו בשפעת.
בכל זאת, יש איזושהי הערה לענין הזה, כי אני שלחתי זאת לידידה ב-אורגון, אשה אשר תמיד תורמת לי חומר בנושאי בריאות. היא השיבה לי כך:
"תודה עבור התזכורת. אני לא יודעת בנוגע לסיפור של החקלאי... אבל, אני כן ידועת שאני חליתי בדלקת ריאות, וכמובן הייתי חולה מאד. נתקלתי במאמר שבו נכתב כי יש לחתוך את שתי קצות הבצל ולהכניסו לתוך צנצנת ריקה, שאותה יש להניח סמוך לחולה למשך הלילה. נאמר שם שהבצל יהיה שחור בבוקר, בגלל החיידקים שיספוק. אכן, זה בדיוק מה שקרה.... הבצל היה ממש הרוס ואני התחלתי להרגיש יותר טוב.
עוד קראתי במאמר שבצלים ושומים שמניחים אותם בחדר הצילו רבים במגפה השחורה, לפני שנים רבות. יש להם תכונות אנטיבקטריות ואנטיספטיות."
פעמים רבות, כאשר יש לנו בעיות בבטן, אנו לא יודעים מה להאשים. אולי אשמים הבצלים שאכלנו. בצלים סופגים בקטריות וזו הסיבה שהם כל כך יעילים במניעת הצטננות והשפעת. אך זו גם הסיבה שאסור לנו לאכול בצל שהיה מונח זמן מסויים אחרי שנחתך.
שאריות בצל הן רעילות
היתה לי הזדמנות נפלאה לסייר במפעל "מולינס – מוצרי מזון", המייצרים מיונז. בהזדמנות זו עלו שאלות בנוגע להרעלות מזון, כי רציתי לחלוק עמם מה שלמדתי מכימאי.
אד, שהיה המדריך שלנו, הוא כימאי מזון אשף. במהלך הסיור, מישהו שאל אם באמת יש להיות מודאגים ממיונז. אנשים תמיד מודאגים שמיונז יתקלקל. תשובתו של אד היתה כי כל מיונז שיוצר באופן תעשייתי הוא בטוח לגמרי.
"אין אפילו צורך לשמור מיונז כזה במקרר החשמלי. לא יזיק אם יוחזק במקרר, אך ממש אין צורך בכך". אד הסביר כי גורם החומציות במיונז(pH) נקבע לנקודה כזו שבה הבקטריות אינן יכולות לשרוד. הוא המשיך לדבר על הפיקניק הקייצי, עם קערת סלט תפוחי האדמה המונחת על השולחן, וכיצד כולם מאשימים את המיונז כאשר מישהו נעשה חולה.
אד אמר כי כאשר מדווח על הרעלת המזון, הדבר הראשון שהאחראים מחפשים הוא מתי ה"קרבן" אכל לאחרונה בצל ומהיכן הגיע אותו בצל (בסלט תפוחי האדמה?). אד אומר שהגורם איננו המיונז (אם הוא לא מיוצר בבית) אשר מתקלקל בחוץ. אלו כנראה הבצלים, ואם לא הבצלים, אז תפוחי האדמה. הוא הסביר כי בצלים הם מגנט ענק לבקטריות, במיוחד בצל לא מבושל. לעולם אין לתכנן שמירת חלק מבצל חתוך לשימוש מאוחר יותר. הוא טוען שזה לא בטוח אפילו אם נשים את שארית הבצל בתוך שקית עם רוכסן ונכניס את השקית למקרר. שארית כזו כבר מזוהמת מרגע שהבצל נחתך אפילו לזמן קצר, כך שהיא עלולה להיות מסוכנת עבורנו. (במיוחד יש להיזהר מאותם בצלים שאנו מכניסים מראש לתוך כריכי הנקניקיות שלנו בפארק!). אד אומר כי אם ניקח שארית בצל ונבשל אותה כמו מטורפים, היא כנראה תהיה בסדר, אבל אם נחתוך אותה שארית ונשים אותה בכריך שלנו, אני מחפשים צרות. הן הבצל והן תפוחי האדמה שבסלט ימשכו אליהם וגדלו בקטריות הרבה יותר מהר מאשר מיונז תעשייתי יתחיל אפילו בהתפרקות.
ועוד, אסור לכלבים לאכול בצל. קיבותיהם אינן יכולות לעכל בצל. אנא, זכרו שמסוכן לחתוך בצל ולנסות לשמרו לבישול ביום המחר, הוא הופך להיות רעיל ביותר, גם אחרי לילה אחד, ויוצר בקטריות רעילות העלולות לגרום להפרשת מרירות ולהרעלת מזון.