ישבתי מולה על הספה והתחרטתי שלא ביטלתי, הרגיש לי כמו בזבוז זמן מוחלט כל הסשן הזה, אבל כבר הגעתי, אז החלטתי לשתף פעולה בכל זאת, רק שלא חלמתי להיכן הסשן המשעמם הזה יתפתח וכמה משמעותי הוא יהיה עבורי.
זה מספר חודשים שפרודתי ואני נפגשים לסירוגין אצל פסיכולוגית קלינית המתמחה בטיפול בילדים עם אוטיזם, לטיפול דיאדי עבור בייבי, זאת לאחר שהגענו להבנה שהוא זקוק לטיפול רגשי, ואנו - להדרכת הורים בגידול והחינוך שלו. לעיתים אף אנו נפגשים אצלה יחדיו, אך לרוב זה תור תור, והפעם (אתמול) זה היה התור שלי, וכאמור למרות שחשתי שהפעם זה בזבוז זמן, החלטתי בכל זאת לשתף אותה, ולו רק כדי למלא את הפגישה..
אחד הביטויים הבולטים לאוטיזם אצל בייבי הוא נוקשות חשיבה מסוימת שתוקעת אותו מול אתגרי יום יום מסוימים שיכולים להפטר בקלות אם רק יבחר לזרום ולעקוף אותם מאשר להתעקש שהם יסתדרו לפניו כבדרך המלך.
דוגמה נהדרת לכך ושגם תיארתי בפני הפסיכולוגית, הם האתגרים שמציב בפניו אחיו הקטן בן השנה וחצי (שאינו על הרצף) שחוטף או מנסה לחטוף לו מהידיים כל דבר מה שנראה לו מעניין. איך בייבי בן השש וחצי מגיב לאחיו הקטן בסיטואציה כזו? במקום להתנהל מולו עצמאית באחד מתוך אינספור האפשרויות כמו: להעיף אותו / לחטוף לו חזרה / להתרחק ממנו וכדו - הוא נשאר במקום ובוכה לי או לחילופין צועק על הקטן, אבל לא פועל אקטיבית בשום צורה עצמאית כדי לקחת שליטה על הסיטואציה, למרות שהוא נעלה על אחיו הקטן הן פיזית והן מנטלית בכמה וכמה דרגות.
לא משנה כמה ואיך הנגשתי ודאגתי להחדיר לו לתודעה שהוא אמור ואף מסוגל להתנהל בסיטואציה כזו לבד - הוא מתקשה מאד להפנים, ולמעט ההבנה שיש לקושי הזה קשר כלשהו לאוטיזם שלו - נבצר ממני להבין מה מהות הקושי שלו.
הרווח הראשון שלי בסשן ״המשעמם״ הזה, היה שהצלחתי לרדת לנפשו וכן להבין את מהות ושורש הקושי שלו.
תוך כדי שתיארתי בקול לפסיכולוגית את הדוגמה הנ״ל, הלכו הדברים והתבהרו, ומבלי משים עלתה לי ההבנה שיש מצב שהוא מצפה שדברים יתנהלו לפי חוקי ההגיון או הצדק הנוקשים. בעיניו, הוא זכאי לחלוטין לשחק בכל שטח בביתו הפרטי ללא שום הפרעה, ואין חולק שאחיו הקטן עושה מעשה שבעיקרו ״פסול״ בכך שהוא חוטף ממנו דברים. זהו מעשה חסר הגיון, חסר צדק וחסר סדר. רק שבעיני כל בר דעת המעשה נסלח מחמת גילו הקטן, אך בעיני אחיו הגדול מדובר במעשה פסול נקודה, ולפיכך, הוא פשוט לא מסוגל להביא את עצמו להתנהל בזרימה עם הסיטואציה, קרי - לנהוג בסלחנות כלפי אחיו ולמצוא פתרון ולהמשיך הלאה, כי בעיניו, לא הוא זה שאמור לפתור את המצב אלא העבריין, קרי - גוש המתיקות שרק רוצה לשחק עם אחיו הגדול.
בין אם תיאוריית ההבנה שלי נכונה או שלא, הפתרון של הפסיכולוגית היה אחד: הושט לו יד בדרך לפתרון. דהיינו, עד כמה שההסבר שלך הוא יסודי קשוב ומעולה ושבמקרים מסוימים גם עובד - יתכן שיש מקרים שהוא זקוק לקצת יותר מרק הסבר. אחוז בידו והראה לו את הפתרון בהמחשה מעשית. בתגובה אמרתי לה שחשבתי על הפתרון הזה, אך הוא סוג של קביים, והשאיפה שלי שהוא ידע להתמודד לבד ולא שיתרגל שאני פותר עבורו כל סיטואציה פשוטה, והיא הסבירה שאכן, הוא זקוק כרגע לקביים האלו, ועליי להראות לו את הדרך לפתרון בהמחשה שוב ושוב עד שבסופו של דבר ילמד לעשות זאת בעצמו לבד, עד שיסתגל לגמישות המחשבתית הזו שתבנה אצלו בהדרגה.
וכאן נפל לי חתיכת אסימון שהיה לי לרווח השני בסשן ״המשעמם״ הזה..
נזכרתי בילדותי שלי, באבי, שהוא אדם חרוץ והישגי בעשרים רמות מעל הסטנדרט, מהסובייטים האלו שלא מדברים מילה ורק עסוקים בעשייה ומביאים תוצאות פסיכיות בחיים, ובחוויות שלי מולו כילד, כבן, איך שהיה מנגיש לי כל דבר בהסברה הגיונית ויסודית, בדיוק כשם שאני נוהג עם בייבי שלי. ובדיוק כמו בייבי, בחלק גדול מהמקרים ההנגשה של אבי השיגה את מטרתה, אך בחלקים אחרים לא ממש, ובאותם מקרים שלא משנה כמה הוא הנגיש והסביר - הרגשתי שהתהליך גדול עליי, שאני לא מצליח להקיף אותו לחלוטין בתודעתי, שעם כל ההסבר אינני יודע בכלל איך לגשת אליו ומהיכן להתחיל, ובמקרים מסוימים שבעיניו היו מאד חשובים או סופר קריטיים - היה מתרגז או מביע שאת נפש ואכזבה אחת גדולה לנוכח חדלות האישים שלי, ואת תחושת חוסר האונים המזעזעת שחיה בתוכי עד היום כתוצאה מכך אינני יכול לשכוח.
וכך, באותם רגעים מול הפסיכולוגית הבנתי שלאבי לא היה מי שיספר לו שגם במקרה פשוט וכביכול פעוט שכזה - שאני צריך יד מדריכה וממחישה, ושלמרות שבעיניו זה נורא פשוט, עבורי זה מדי גדול, שאני צריך שלב ביניים נוסף בלמידה שלי שיגשר על הקושי.
וכשהבנתי זאת, והבנתי איזה ניתוק בין-דורי חיובי אני עושה בין אבי לבייבי שלי, ולומד לשדרג את ההורות וההקשבה שלי לבן שלי, ושאולי בזכות זה אצליח למלא טוב יותר את משימתי כהורה כלפיו - נמלאתי הכרת תודה שאין לתאר כלפי התובנה הזו וחיבקתי אותה בשתי ידיים, וכולי תקווה שאצליח ליישם אותה כראוי.
ודבר אחרון לסיום למי ששרד עד לכאן,
תמיד אנו שומעים מאנשים משפטים כמו ״אני לא אעשה לילדים שלי מה שההורים שלי עשו לי״, ועל זה אני תמיד אומר, שזה חשוב לזכור במה לא לחקות את ההורים שלנו, אבל חשוב הרבה יותר לזכור במה כן לחקות אותם, כי את הטוב שנתנו לנו, אפחד לא הבטיח שנדע להעביר הלאה לדור הבא שלנו.